Mediji

Arhiv: Slovenske in srbske gospodarstvenike nagovorila premiera obeh držav

Ljubljana, 20. februarja 2015 – Prek 200 slovenskih in srbskih gospodarstvenikov sta danes v okviru slovensko-srbskega foruma na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) nagovorila predsednika Vlad Slovenije in Srbije. Vpisala sta se tudi v knjigo častnih gostov GZS.

Mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS, vidi današnje srečanje tako velikega števila gospodarstvenikov na obeh straneh kot jasen pokazatelj ambicioznega interesa za krepitev medsebojnega sodelovanja. Za to je še veliko odprtih priložnosti, tako na bilateralni ravni kot s skupnimi nastopi na tretjih trgih. Kot je dejal, naj bi današnji dan »ostal vsem v spominu, da smo obrnili nov list v krepitvi sodelovanja«.

Predsednik Vlade RS, dr. Miro Cerar,je povedal, da Slovenija kot odprto in izvozno naravnano gospodarstvo na trgih v radiju 1.000 kilometrov iz Ljubljane ustvari 90 % izvoznih prihodkov. Srbija je že tradicionalno pomembna zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Leta 2013 je bila po vrednosti blagovne menjave na 10. mestu. Po deležu neposrednih naložb pa Slovenija zavzema 2. mesto med tujimi investitorji v Srbiji. Poudaril je, da potenciali, ki jih ponujata obe gospodarstvi, še niso polno izkoriščeni. Današnje srečanje gospodarstvenikov lahko prispeva k nadaljnji krepitvi sodelovanja ter k pospešenemu iskanju še neizkoriščenih poslovnih priložnosti. Prav zato pozdravlja številčni gospodarski delegaciji, ki jasno izražata željo po krepitvi medsebojnih gospodarskih odnosov. Na tretjih trgih bi se lahko uspešno predstavila podjetja iz sektorjev gradbeništva, energetike, turizma, informacijske tehnologije in kreativne industrije. Slovenska podjetja lahko na številnih področjih ponudijo prenos znanj in tehnoloških rešitev. Predvsem v turizmu bi lahko vzpostavili sodelovanje pri prenosu znanja in oblikovanju skupnih turističnih produktov, ki bi jih lahko ponudili tudi na trgih Japonske, Kitajske in Indije.

Da bi uravnovesili sodelovanje na področju neposrednih investicij, si želi predvsem večje prisotnosti srbskih investitorjev. Priložnosti za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja med državama pa prinaša tudi privatizacijski proces v Sloveniji. Ključni cilji slovenske vlade so po besedah premiera vzpostavitev predvidljivega in prijaznega poslovnega okolja z bistveno manj administrativnimi ovirami od sedanjih, ter zagotavljanje učinkovite pravne države in s tem boljše pravno varstvo podjetnikov in drugih subjektov.

Srbski premier Aleksandar Vučić je izpostavil, da sta Slovenija in Srbija prijateljski državi. Srbija je vseskozi uživala pomoč Slovenije na njihovi poti približevanja EU in tudi v prihodnje nanjo računa. Slovensko gospodarsko lahko izkoristi dejstvo, da ima Srbija podpisane sporazume o prosti trgovini ne le z EU in Cefto, temveč tudi s Turčijo, Rusijo, Belorusijo in Kazahstanom, kar predstavlja skoraj milijardni trg potencialnih potrošnikov. Srbija je politično in gospodarsko stabilna. Poudaril je resnost zastavljenih reform in hitro in učinkovito izvajanje najtežjih ukrepov.Kot je povedal, so se odločili za najtežjo pot, a je prepričan, da bo to privedlo do bolj zdravega srbskega gospodarstva. Slovenija sodi v deseterico najbolj pomembnih zunanjetrgovinskih partnerjev Srbije, pa tudi med najpomembnejše investitorje. Dotaknil se je projekta Beograd na vodi, kjer računa ne le na slovensko znanje in know-how, temveč tudi na operativno gradbeno moč. Verjame, da se bo v prihodnje povečal tudi delež srbskih investicij v Slovenijo.

Predsednika obeh vlad sta se ob priložnosti obiska na GZS vpisala tudi v knjigo častnih gostov GZS.

Današnji dogodek je potekal v organizaciji Agencije SPIRIT Slovenija, Ministrstva za zunanje zadeve RS in Gospodarske zbornice Slovenije.

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

Preberite še: Slovenski in srbski gospodarstveniki o skupnih poslovnih priložnostih

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.