Mediji

Arhiv: V ZAE velike možnosti za sodelovanje

Ljubljana, 10. marca 2015 – V okviru Poslovnih stikov na GZS je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes pripravila srečanje s Clemensom Pongratzem, lastnikom in izvršnim direktorjem Arabian Business Solutions s sedežem v Dubaju. Udeleženci so razpravljali tem, kako izkoristiti potencial ZAE trga in biti uspešnejši od konkurence, o prvih korakih vstopa na ta trg, identifikaciji pravih poslovnih partnerjev ter načinih učinkovitega vzdrževanja in širjenja kontaktov s kupci v ZAE.

Udeležence je uvodoma pozdravil predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, mag. Samo Hribar Milič. Dejal je, da so tovrstna srečanja še eden izmed možnih kanalov za vzpostavitev uspešnega mednarodnega poslovanja slovenskih podjetij, s katerimi želi GZS vzpodbujati internacionalizacijo slovenskega gospodarstva. Poudaril je, da je slovensko gospodarstvo relativno stabilno, zahvaljujoč aktivnemu izvozu, ki hitro narašča, vendar vseh priložnosti še ne izkoriščamo. Ena takih priložnosti so tudi Združeni arabski emirati oziroma države celotnega Zaliva, kjer so možnosti za sodelovanje še velike.

Clemens Pongratz je najprej predstavil Dubaj kot edinstveno poslovno središče, ki je v zadnjem desetletju doživel izjemen razvoj, podobno, kot se je v minulih petnajstih letih razvil celoten Srednji Vzhod, kjer se danes ponuja vrsta zanimivih poslovnih priložnosti, ki jih ni mogoče najti v Evropi ali ZDA.

Poudaril je, da je za poslovanje v teh deželah pomembno razumevanje kulturoloških razlik, zato morajo vsa podjetja, ki želijo na teh trgih uspešno poslovati, dobro opraviti svojo "domačo nalogo" še pred prihodom: preučiti je treba potrebe trga, svojo konkurenco, davčne olajšave, ki so izjemno ugodne tudi za srednja in mala podjetja, obenem pa se zavedati, da se od njih pričakuje predvsem dolgoročno sodelovanje.

Dubaj lahko predstavlja tudi odskočno desko za iranski trg, kjer je poslovanje mogoče kljub sankcijam, plačevanje pa poteka prav tako preko Dubaja. Gre za trg z velikim potencialom, saj je več kot 60% prebivalcev mlajših od 35 let.

Ob koncu svoje predstavitve je Pongratz predstavil tudi svoje podjetje, njegove reference ter možnosti za pomoč slovenskim podjetjem pri prodoru in poslovanju na srednjeazijskih trgih. V nadaljevanju dogodka je odgovarjal na številna konkretna vprašanja in pobude predstavnikov podjetij in organizacij, ki so se udeležili srečanja, od ustanovitve podjetja do davčnih olajšav, plasiranja izdelkov ter možnosti za investiranje Emiratov in sosednjih držav v Slovenijo.

    

    

     

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.