Mediji

Arhiv: Slovenska podjetja odpirajo svoja predstavništva v Mehiki


Udeležence sta uvodoma pozdravila Goran Novković, svetovalec generalnega direktorja GZS, in Marko Voljč, častni konzul Konzulata Združenih mehiških držav. Oba sta poudarila, da Mehika predstavlja eno najbolj odprtih gospodarstev, ki se zaradi uspešno izvedenih reform hitro razvija in ima velik gospodarski potencial,  tudi zaradi številnih podpisanih prostotrgovinskih sporazumov z gospodarsko najmočnejšimi državami sveta.  

Izkušnje slovenskih podjetij pri poslovanju z Mehiko so prikazali Stojan Petrič, predsednik sosveta Kolektor Group, mag. Valter Leban, član uprave Kolektor Group ter Peter Potočnik, direktor komerciale podjetja TBP – Tovarna bovdenov in plastike d.d.

Stojan Petrič je povedal, da bo Kolektor 7. maja v Mehiki svečano odprl svojo tovarno in ob tem povabil današnje udeležence, da se ob tej priložnosti pridružijo gospodarski delegaciji v Mehiko, ki jo pripravljata GZS in SPIRIT. Dodal je, da je Kolektor s svojimi izkušnjami pripravljen pomagati slovenskim podjetjem pri vstopu na mehiški trg, v primeru dovolj velikega zanimanja tudi preko oblikovanja skupnega poslovnega kluba.

Mag. Valter Leban je podrobneje predstavil Kolektorjevo "greenfield" investicijo v Mehiki. Izpostavil je, da tam delujejo pomembni proizvajalci s področja avtomobilske industrije. Ugodna je tudi njihova demografska piramida, relativno konkurenčna je po stroških dela, pomembne pa so tudi njene dobre logistične povezave.

Peter Potočnik je izpostavil, da so se za Mehiko odločili zaradi vse večjega investiranja avtomobilske industrije v to državo, saj je Mehika 7. največji izvoznik avtomobilov na svetu, z načrtovanim odprtjem proizvodnje Audija in BMW-ja se bo povzpela na 6. mesto, ta trend se bo v prihodnosti še nadaljeval. Izpostavil je uspešno sodelovanje z mehiško agencijo ProMexico, pri tem pa opozoril na nekatere razlike pri delovni zakonodaji.

Mehiško gospodarstvo je predstavil Diego Cándano Laris, prvi sekretar na Veleposlaništvu Združenih mehiških držav z Dunaja. Mehika je v zadnjih dvajsetih letih po številnih gospodarskih, pa tudi političnih reformah postala fiskalno in monetarno stabilno, odprto gospodarstvo. Velik izziv za državo so strukturne reforme, kot npr. pokojninska, zdravstvena, …, ki jih izvajajo in bodo doprinesle h večji konkurenčnosti gospodarstva.  

María Fernanda Alvarez Padilla, namestnica komisarke za trgovino in investicije iz predstavništva PROMEXICO v Frankfurtu, je spregovorila o možnostih za sodelovanje z Mehiko v okviru nekaterih gospodarskih panog. Priložnosti za Slovenijo vidi predvsem v avtomobilski in lesni industriji, farmacevtski in kemični industriji ter medicinski opremi, IKT-ju, predelavi hrane in pijač, pa tudi v gradbeništvu in infrastrukturnih projektih. Slovenskim podjetjem je ponudila pomoč agencije PROMEXICO pri odpiranju svojih podjetij in iskanju poslovnih partnerjev na področju skupnih vlaganj v Mehiki.

Marko Jare z Gospodarske zbornice Slovenije je ob koncu udeležence podrobneje seznanil z načrtovano gospodarsko delegacijo v Mehiko, ki bo potekala ob svečani otvoritvi proizvodnje podjetja Kolektor v začetku maja.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.