Mediji

Arhiv: Slovenska gospodarska delegacija na poslovna srečanja v Združene arabske emirate

Ljubljana, 27. marca 2015 – V ponedeljek, 30. marca, v organizaciji Gospodarske zbornica Slovenije (GZS), na pot odhaja delegacija enajstih slovenskih podjetij iz različnih gospodarskih panog, ki se bodo med 31. marcem in 2. aprilom 2015 udeležila poslovnih srečanj v Abu Dhabiju in Dubaju.

Že v torek, 31. marca, bodo imela slovenska podjetja individualne sestanke z gospodom Clemensom Pongratzem, lastnikom in izvršnim direktorjem Arabian Business Solutions s sedežem v Dubaju. Ta je na dogodku na GZS v začetku marca prikazal tudi možnosti za pomoč slovenskim podjetjem pri prodoru in poslovanju na srednjeazijskih trgih.

V sredo, 1. aprila, bo potekal poslovni forum na Gospodarski zbornici Abu Dhabi, v četrtek, 2. aprila, pa poslovno mreženje na Gospodarski zbornici Dubaj, organizirani poslovni razgovori v sodelovanju z lokalnim svetovalnim podjetjem ter mreženje s slovensko poslovno skupnostjo v Dubaju.

 

Aktivnosti GZS

Za vstop v nadaljevanju širjenje poslov na trg ZAE so ključnega pomena osebni stiki, zato je GZS v preteklih mesecih začela kot pripravo na obisk delegacije intenzivneje izvajati vrsto poslovnih mreženj za slovenske poslovneže. Prvi tak dogodek je bila Jutranja kava na GZS: Združeni Arabski emirati v kombinaciji s Pakistanom 19. avgusta lani, sledil je dogodek Poslovni stiki na GZS: Združeni Arabski emirati 10. marca 2015.

 

Več informacij o gospodarstvu Združenih arabskih emiratov

Združeni arabski emirati, ki imajo petkrat več prebivalcev kot Slovenija, sam Dubaj pa 2,3 milijona, in so lanskem letu zabeležili 4,8 gospodarsko rast ter 2,5 odstotno inflacijo, slovijo kot dobra odskočna deska za trgovce, ki blago in storitve plasirajo na trgih ZAE, Zaliva, Severne Afrike in Bližnjega Vzhoda.

BDP na prebivalca se je v zadnjem desetletju podvojil in presega 41.000 USD na posameznika. Država bo leta 2020 ponosna gostiteljica svetovne razstave, ki bo prvič prirejena na tleh Bližnjega Vzhoda, Severne Afrike ali Južne Azije.

Vlada si prizadeva, da bi do leta 2030 diverzificirala dejavnost gospodarstva in dosegla 64 odstotkov bruto družbenega proizvoda iz dejavnosti, ki niso povezane z naftno industrijo. Med vodilne produktne skupine v uvozu v državo sodijo dragi kamni in kovine (19 %), stroji (12 %), električna in elektronska oprema (10 %), vozila (8 %), mineralna goriva (7 %), letala (6 %), med največje izvoznike pa indijska, kitajska, ameriška, britanska, nemška podjetja, sledijo japonska, italijanske, katarska, južnokorejska ter podjetja iz Singapura.

Poslovno središče države je Dubaj se ponaša z ugodnim in prijaznim poslovnim okoljem, v svetovnem merilu nizkimi operativnimi stroški poslovanja, umeščenostjo in močnimi trgovskimi povezavami z dvema kontinentoma  Azije in Afrike, enaindvajsetimi različnimi prostotrgovinskimi conami za deset različnih poslovnih dejavnosti, od industrije, logistike, medijev, IKT, finančnih storitev, letalske industrije, izobraževanja, dobrin, humanitarnih dejavnosti ter podpisanimi številnimi meddržavnimi prostotrgovinskimi sporazumi. Prostotrgovinske cone nudijo sto odstotno tuje lastništvo, repatriacijo kapitala in dobičkov, 50 let oprostitve plačila davka na dobiček, oprostitev plačila dohodnine, prost pretok valut, brezcarinsko poslovanje, enostavno in hitro odpiranje p

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.