Mediji

Arhiv: Češki in slovenski gospodarstveniki s predsednikoma vlad o krepitvi sodelovanja


Ljubljana, 13. aprila 2015 – Ob priložnosti obiska predsednika vlade Češke republike, Bohuslava Sobotke, v Sloveniji, je na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) potekal češko-slovenski poslovni forum. Slovenske in češke gospodarstvenike sta nagovorila tudi predsednika obeh vlad.

 

Goran Novković, svetovalec generalnega direktorja GZS, je uvodoma dejal, da blagovna menjava med Slovenijo in Češko zadnja leta narašča. Že leta 2011 je presegla 1 mrd evrov. Pri tem je med glavnimi blagovnimi proizvodi, ki jih tja izvažamo, omenil zdravila, dele in pribor za motorna vozila, električno energijo ter sedeže in njihove dele. Priložnosti za krepitev sodelovanja vidi med drugim v prehrambeni industriji, IKT sektorju ter industriji delov za motorna vozila.

 

Tudi državni sekretar na Ministrstvu RS za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, vidi številne možnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja. MGRT bo spodbujal neposredne tuje naložbe v obe smeri, pa tudi blagovno menjavo in skupne nastope na tretjih trgih.

 

Vladimír Bärtl, namestnik ministra v češkem ministrstvu za industrijo in trgovino – sektorju za evropsko unijo in zunanjo trgovin, je kondicijo slovenskega gospodarstva ocenil kot boljšo kot lani ter odnose med državami označil kot odlične.

 

Vodja analitske skupine SKEP-GZS, Bojan Ivanc, je predstavil gospodarsko in investicijsko okolje Slovenije, Pavel Fara, namestnik direktorja, Industrijska konfederacija Češke republike -  Oddelek za mednarodno sodelovanje, pa je spregovoril o češkem poslovnem okolju. To je odprto in izvozno usmerjeno. Izpostavil je strateško lokacijo ter zdrav finančni sektor. Lani so imeli 2% gospodarsko rast, za letošnje leto ocenjujejo rast BDP v višini 2,5 do 2,6%.

 

Uspešno poslovno sodelovanje je na primeru Litostroj Power, ki je od maja 2014 v češki lasti, prikazal generalni direktor Emil Žižka.

 

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je potrdil, da se poslovni odnosi med državama odvijajo izvrstno, vendar imamo vsi ambicije po njihovi dodatni krepitvi. Izrazil je prepričanje, da bo z obiskom češkega predsednika vlade odprto novo poglavje v medsebojnem sodelovanju. Cilj je klasično izvozno-uvozno gibanje nadgraditi z investicijskimi vlaganji, z novo infrastrukturo, pa tudi s skupnimi nastopi na tretjih trgih.

 

Jaroslav Hanak, predsednik Industrijske konfederacije Češke republike, se je strinjal, da morata obe strani povečati delež neposrednih tujih naložb v drugo državo, seveda pa je tudi na področju blagovne menjave še dovolj odprtih neizkoriščenih priložnosti.

 

Udeležence sta nagovorila tudi oba predsednika vlad. Dr. Miro Cerar je dejal, da je bila Češka v lanskem letu na 8. mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami Slovenije, pri čemer sta uvoz in izvoz precej izenačena. Kljub temu, da smo z doseženim zadovoljni, nas to ne sme uspavati. Stremeti moramo še k boljšim odnosom, tako na političnem in gospodarskem kot na kulturnem in znanstvenem področju. Državi imata veliko skupnega, med drugim ju povezuje zgodovina, srednjeevropska identiteta, pa tudi jezikovna bližina. Priložnosti za krepitev sodelovanja vidi na področju storitev, kapitalskih tokov in naložb. Slovenija je pri neposrednih tujih naložbah v zaostanku. Privabljanje investitorjev je bilo počasno in previdno. Po premierjevih besedah potrebujemo več kakovostnih tujih naložb. Večjo odprtost za tuje vlagatelje želimo doseči tudi z ustvarjanjem bolj prijaznega poslovnega okolja. Tu je izpostavil zniževanje administrativnih bremen, zagotavljanje učinkovite pravne države, izboljšanje delovno pravne zakonodaje, davčno reformo ter se dotaknil privatizacijskega procesa. Dotaknil se je tudi privatizacijskega procesa.

 

Bohuslav Sobotka, predsednik vlade Češke republike, ki se je ob priložnosti obiska na GZS vpisal tudi v knjigo častnih gostov GZS, je rekel, da poteka obisk v kontekstu odličnih medsebojnih odnosov. Državi imata podobno geografsko lego, sta partnerice v širši evropski regiji. Češka podjetja razumejo Slovenijo kot vrata v širšo evropsko regijo, kot povezavo s trgi bivše Jugoslavije ter kot partnerja v projektih na tretjih trgih. Izpostavil je tudi pomen medsebojnih tujih naložb.

 

V nadaljevanju so potekali tudi bilateralni razgovori med gospodarstveniki obeh držav.

 

Dogodek je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Javno agencijo za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (SPIRIT).

 

 

 

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.