Mediji

Arhiv: Izhodna gospodarska delegacija na Poljsko, 22.-24. april 2015 Varšava, Lodž, Lublin

Poljska se uvršča med pomembnejše gospodarsko trgovinske partnerice Slovenije, saj naš izvoz na ta 38-milijonski trg konstantno narašča. Blagovna menjava med državama je tako v lanskem letu dosegla skoraj 1,3 milijarde evrov, od tega je naš izvoz na poljski trg presegel 740 milijonov. S skoraj 14 odstotki vsega slovenskega izvoza se Poljska uvršča na visoko sedmo mesto, kamor naša podjetja izvažajo.

Tega se zavedajo tudi predstavniki trinajstih slovenskih podjetij, ki se bodo pod vodstvom predsednika Gospodarske zbornice Slovenije mag. Sama Hribar Miliča v naslednjih dneh udeležila treh poslovnih konferenc in individualnih poslovnih razgovorov s poljskimi partnerji v Varšavi, Lodžu in Lublinu.

Podjetja, ki iščejo nove poslovne priložnosti na Poljskem, se morajo zavedati predvsem, da bo vsaj še do leta 2020 na Poljskem potekalo veliko prestrukturiranje gospodarstva s pomočjo notranjih finančnih spodbud kot tudi preko pridobljenih financ s strani evropskih skladov. Ta so praviloma dostopna tudi tujim podjetjem, ki delujejo na Poljskem – predvsem na področju razvoja in raziskav. Hkrati bodo še nekaj let potekala obsežna dela na področju modernizacije in izgradnje infrastrukture (izgradnja in obnova avtocest, železnice, energetike, logistične infrastrukture). Velik del poslov je dostopen preko sistema javnih naročil, katerih velik delež je objavljen tudi v uradnem listu EU. Poljska lahko predstavlja dobro izhodišče in relevantnega partnerja za sodelovanje na tretjih trgih,  predvsem v državah Vzhodne Evrope, Južnega Kavkaza in Srednje Azije. Poudariti je treba tudi dejstvo, da se še kar nekaj poljskih podjetij z različnih področij delovanja še ni sprivatiziralo in je to lahko odlična priložnost tudi za slovenska podjetja za vstop na poljski trg.

Tokratni obisk gospodarske delegacije na Poljskem organizirajo skupaj Gospodarska zbornica Slovenije, Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma, Veleposlaništvo RS v Varšavi, Poljsko slovenski poslovni klub Triglav Rysy v sodelovanju s poljskimi partnerji.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.