Mediji

Arhiv: Pri oblikovanju evropske energetske unije bo nujna večja povezanost na ravni EU

Ljubljana, 24. april 2015 – V Ljubljani danes poteka konferenca z naslovom »Razmislek o energetiki – nacionalni kažipoti v 2050«, ki jo organizirata Slovenski nacionalni komite Svetovnega energetskega Sveta (SNK WEC) in Energetska zbornica Slovenije v sodelovanju z WEC London. Osrednja pozornost domačih in tujih energetskih strokovnjakov in odločevalcev je usmerjena v aktualno stanje evropske energetske politike, zlasti z osvetlitvijo odgovorov na to, kaj novega ponuja Energetsko unija. Nacionalne poti bodoče energijske oskrbe v državah EU iščemo še precej vsak za sebe. Povezanost na ravni EU je nujna. Energetska unija predstavlja obetavno pot, na njo se bomo morali podati z veliko modrosti, potrpljenja in odprtosti do sodelovanja na evropski ravni.

Kako bomo našli slovensko pot v energetsko prihodnost? Energetski koncept je velika priložnost. Moramo pa spremeniti naš odnos do energetike, sprejeti jo moramo za svojo in se tako tudi obnašati. V drugem delu konference nacionalno energetiko ustvarjamo ambiciozno in tvorno! Slovenski energetski strokovnjaki in menežerji predstavljajo svoje videnje izhodišč bodočih usmeritev slovenske energetike, ki naj bodo temeljne za slovenski energetski koncept razvoja oskrbe in rabe energije.

Evropsko gospodarstvo se bolj kot kdajkoli prej zliva s svetovnimi. Nekatera izmed njih še vedno presenečajo z gospodarsko rastjo in s tem povezano porabo energije. Potreba po energiji in njena poraba je v večini rastočih gospodarstev še vedno postavljena pred okoljske cilje. Strateški boj za energetske vire po svetu je dolgoročen in ni naravnan po tržnih oziroma ekonomskih principih »win-win«. »Energetska politika Evropske unije potrebuje za svojo, globalni konkurenci izpostavljeno gospodarstvo, tudi dolgoročno in stabilno usmerjenost na področju energetske politike, zato so zahteve za njene spremembe in prilagoditve vse jasnejše. To pomeni, da je Energetska unija potrebna tudi zaradi usklajenega udejanjanja brezogljične prihodnosti«, je poudaril dr. Franc Žlahtič iz Slovenskega nacionalnega komiteja Svetovnega energetskega sveta (SNK WEC). 

Klimatska konferenca Združenih narodov COP 21, ki bo letos potekala v Parizu, si je postavila ambiciozen cilj, in sicer sklenitev zavezujočih klimatskih ciljev. Pomemben del teh pa so tudi energetske politike. Konferenca bo izpostavljala aktualno tematiko v povezavi z energetsko politiko in vse tisto, kar bo potrebno udejanjiti za doseganje zavezujočih energetsko-podnebnih ciljev doma.

Dvajset  domačih in šest  tujih energetskih strokovnjakov in odločevalcev, med njimi minister za infrastrukturo, dr. Peter Gašperšič, Violeta Bulc, evropska komisarka, Alberto Pototschnig  iz Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER), Einari Kisel iz WEC London, Vittorio Musazzi iz Evropske mreže operaterjev prenosnih sistemov za zemeljski plin (ENTSO-G), Damjan Medjimorec iz Evropske mreže operaterjev prenosnih sistemov za električno energijo (ENTSO-E), Klemen Grebenšek, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo, energetski strokovnjaki Prof. Jean Michel Glanchart, Sylvia Beyer, Irena Praček, prof. Alojz Poredoš, Robert Golob, ter Marjan Eberlinc iz Energetske zbornice Slovenije na današnji konferenci razpravlja o aktualni tematiki v povezavi z energetsko politiko in vsem tistim, kar bo potrebno udejanjiti za doseganje zavezujočih energetsko-podnebnih ciljev doma. To je naloga Energetskega koncepta Slovenije (EKS), ki mora v državi postaviti strategijo, vendar pri tem ni omejen le na nacionalne meje. Zato so predmet razprave na konferenci vsa področja energetike.

Letošnja konferenca »Razmislek o energetiki – nacionalni energetski kažipoti v 2050 « je nadaljevanje mednarodnih strokovnih razprav, ki so se v organizaciji Slovenskega nacionalnega komiteja Svetovnega energetskega Sveta (SNK WEC) in Energetske zbornice Slovenije pod skupnim naslovom Razmislek o energetiki (Energy Policy Considerations) začele septembra 2013.

Dodatne informacije o konferenci: www.energypolicyconsideration.eu

Kontaktna oseba za dodatne informacije:
Niko Martinec
Izvršilni direktor Energetske zbornice Slovenije
e-pošta: niko.martinec@ezs.si

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.