Mediji

Arhiv: Slovenska delegacija v Mehiki

Gospodarska delegacija 5 podjetij pod vodstvom predsednika GZS, mag. Sama Hribarja Miliča, se te dni nahaja na poslovnem obisku v Mehiki.

Potem, ko je včeraj opravila sestanke in srečanja s predstavniki lokalnih institucij, med drugim tudi z avtomobilskim grozdom, se bodo slovenski gospodarstveniki danes udeležili uradne otvoritve proizvodnega obrata koncerna Kolektor v mestu Silao ter si ogledali proizvodnjo avtomobilskega podjetja General Motors.

Kolektorjeva investicija v vrednosti 10 mio evrov je druga tovrstna iz naše države, saj je v Mehiki svoj proizvodnji obrat pred časom že odprlo podjetje TBP iz Lenarta, ki dobavlja žične sisteme in plastične izdelke proizvajalcem vozil v Mehiki. Proizvodnja v Kolektorjevem obratu je sicer stekla že v preteklem letu. Zaposlitev omogoča 110 zaposlenim ter predstavlja dober primer, kateremu bodo morali slediti tudi drugi dobavitelji avtomobilskih komponent.

***

Mehika je eden najhitreje razvijajočih se trgov za avtomobilsko industrijo. Prihodki avtomobilske proizvodnje v Mehiki presegajo 20 mrd evrov, kar uvrša to državo na 8. mesto v svetovnem merilu med proizvajalci vozil, oziroma na četrto mesto med izvozniki osebnih vozil.

Mehika izvozi trikrat toliko osebnih vozil kot Brazilija in Indija skupaj, kar 84 od 100 svetovnih najbolj poznanih proizvajalcev avtomobilskih delov pa ima tam svoje proizvodnje obrate.

V prvih mesecih preteklega leta so vlaganja na področju avtomobilske industrije v Mehiki presegla 10 milijard USD. Kia Motors je sredi lanskega leta napovedala naložbo v vrednosti milijarde USD, Mercedes Benz in Nissan sta v fazi gradnje novih obratov v višini 1,4 milijarde USD. AUDI je začel graditi novo tovarno, katere vrednost bo znašala 1,3 milijarde USD, BMW pa načrtuje naložbo v višini milijarde USD. Vsi pomembni proizvajalci vozil so ali pa še bodo začeli svojo proizvodnjo v Mehiki, s čimer je podana dodatna vzpodbuda za investicije in selitev proizvodnje dobaviteljev – tudi slovenskih.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.