Mediji

Arhiv: POT-Ke usposobile 32 kemijskih tehnologov

Ljubljana, 30. junija 2015 - V okviru Kompetenčnega centra za kadre kemijske industrije (Center KoCKE), ki ga vodi GZS-Združenje kemijske industrije, se je danes zaključil Program usposabljanja za operativnega tehnologa v kemijski industriji na srednji (5.) stopnji izobrazbe (program POT-Ke). Vključenih je bilo 34 brezposelnih gimnazijskih maturantov. Program je potekal na pobudo podjetij kemijske industrije ter ob podpori Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) in v sodelovanju s Srednjo strojno in kemijsko šolo Ljubljana (SSKŠ).

Mag. Marko Vresk, predsednik UO GZS-Združenja kemijske industrije, direktor Helios TBLUS d.o.o., je uvodoma čestital udeležencem programa za uspešen zaključek usposabljanja in izrazil prepričanje, da jim to prinaša nove možnosti, da pridejo do zaposlitve, kar je njihov prvi cilj in ključna motivacija. Udeleženci so v okviru trimesečnega programa opravili 272 ur, 9 zahtevnih izpitov s povprečnim uspehom skoraj 80%. Dodal je, da je šlo za fuzijo dobre energije in primer odlične prakse. Podjetja potrebujejo dobre kadre. Ob tem je izrazil upanje, da se bo program nadaljeval. Združenje kemijske industrije s podjetji že razmišlja o novem usposabljanju za industrijo plastičnih mast. Prava kemija se začne pri ljudeh, tako v strokovnem smislu kot v smislu dobrih in pravih človeških vrednot. Prava kemija s pravimi ljudmi utira prave poti, je zaključil.

Generalna direktorica ZRSZ Mavricija Batič je izpostavila, da je zavod eden tistih dejavnikov, ki je odgovoren za usklajevanje ponudbe in povpraševanja na trgu, med tistim, kar delodajalci iščejo in znanjem, kompetencami in izkušnjami, ki jih na zavodu prijavljeni kandidati imajo. Opozorila je na pogosto relativno velika neskladja med ponudbo in povpraševanjem, kar je prisotno tudi na področju kemijske industrije. 34 posameznikov je v okviru programa operativnega tehnologa v kemijski industriji (POT-Ke) dobilo odlično priložnost, da pridobijo nova znanja in kompetence ter se usposobijo za konkretna dela v kemijski industriji. V okviru današnjega zaključnega dogodka so imeli tudi možnost, da se predstavijo konkretnim delodajalcem s področja kemije in farmacije.

Metka Zevnik, zunanja sodelavka GZS-Združenja kemijske industrije, ena glavnih koordinatork programa POT-Ke, je podrobneje predstavila sam nastanek programa, vsebino in potek ter poglede udeležencev. Kriteriji izobraževanja so bili strogi in neprilagodljivi. Izobraževanje je od 34 udeležencev, ki so dobili priložnost, uspešno zaključilo kar 32. En udeleženec iz osebnih razlogov ni mogel dokončati programa, en pa je žal neuspešno zaključil. Kar 51% udeležencev je zaključilo s povprečno oceno nad 80%, z odličnim so končali 4 in s prav dobrim uspehom 13 udeležencev. Ti bodo poleg potrdila o uspehu prejeli tudi priporočilo Kompetenčnega centra za kadre kemijske industrije.

Srednjo strojno in kemijsko šolo Ljubljana sta predstavljala Zdenko Nosan, ravnatelj, ter Helena Prevc, učiteljica. V programu je sodelovalo 8 učiteljic. Oba sta pohvalila udeležence, njihov pristop in pripravljenost. Gre za izredno zahteven in zgoščen program, ki ni bil izziv samo za udeležence, ampak tudi za šolo. Kot je dejal ravnatelj, »bi bila šola poezija, če bi bili vsi učenci na šoli tako pridni, kot je bila ta skupina«.

Samo Roš, direktor Kadrov in član uprave Lek Pharmaceuticals d.d., je v imenu podjetja kandidatom čestital. Ravno Lek je bil ob koncu leta 2014 pobudnik za pripravo programa usposabljanja in je sodeloval tudi pri vsebinski pripravi urnika.

Izkušnje udeležencev Programa POT-Ke sta podala Špela Šuler in Jan Debenjak. Zelo so veseli in hvaležni, da so dobili priložnost. Program je zahteval ves njihov čas in te tri mesece so dejansko živeli za POT-Ke. Kot je dodala Šulerjeva, so se ustvarile nove vezi, ki bodo trajale vse življenje.

Franc Pristovšek, direktor Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije, je strnil svoje vtise ob nadaljnji poti Kompetenčnega centra za kadre kemijske industrije, ki je nastal ob podpori sklada. Meni, da je vlaganje v razvoj kadrov prava pot in veseli ga, da center živi še naprej.

Sledila je slavnostna podelitev potrdil kandidatom o uspešnem zaključku Programa POT-Ke, ki bo udeležencem služil kot dokazilo o uspehu in pridobljenih kompetencah. Zatem so potekali tudi hitri zmenki, na katerih so se udeleženci predstavili podjetjem. Hitri zmenki med delodajalci in iskalci zaposlitve se sicer uveljavljajo kot prvi korak v postopku zaposlovanja. Na hitrih zmenkih je bilo 10 omizij štirih podjetij. Nekatera so želela kandidate spoznati, drugi pa so imeli na voljo tudi konkretna delovna mesta. Sodelovali so Lek d.d., Helios d.o.o., Krka d.d. in Kemis d.o.o..

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.