Mediji

Arhiv: Upravniki o zakonu o odpustu dolgov

Na GZS-Zbornici za poslovanje z nepremičninami so se danes sestali člani Združenja upravnikov nepremičnin (ZUN) in razpravljali o Zakonu o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov (ZPIUOD), ki je stopil v veljavo 1. avgusta letos.

Člani ZUN so z vsebino zakona dobro seznanjeni, saj so že v fazi priprave zakona  sodelovali s pristojnim Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Akcijo Vlade RS za ublažitev socialnih stisk nekaterih državljanov in družin pozdravljajo. Nekateri člani ZUN so že sklenili sporazum o izvedbi odpusta dolgov z ministrstvom, drugi se o tem še odločajo.

Upravniki se že leta srečujejo z neplačevanjem položnic in se vsakodnevno ukvarjajo z izterjavo dolgov tako za upravljanje kot tudi za ostale stroške (elektrika, ogrevanje, voda, smeti, ipd). Zato ocenjujejo, da bo verjetno malo tistih dolžnikov, ki imajo na dan 31.12.2014 za več kot 12 mesecev zapadlih dolgov in so prejemniki denarne socialne pomoči. V tem trenutku še ni mogoče podati konkretne ocene vpliva zakona na reševanje socialnih stisk. Povsem nejasno je, koliko vlog bodo upravniki prejeli, koliko bo upravičencev v skladu z zakonom ter kakšni bodo končni zneski odpusta dolga, ki bodo vplivali na poslovanje upravnikov.

Dodatne informacije: Dejan Papež, v.d. direktor GZS-Zbornica za poslovanje z nepremičninami, dejan.papez@gzs.si

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.