Mediji

Arhiv: Počena tirnica na naši edini železniški povezavi z zalednimi trgi

Na Združenju za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije smo bili danes s strani naših članov obveščeni o počeni tirnici na koprski progi, kar bo posledično povzročilo zaprtje te enotirne železniške proge za dve uri, zaradi obnovitvenih del.

Po do sedaj zbranih podatkih je zaradi te okvare v smeri proti Kopru zaustavljenih na različnih železniških postajah po Sloveniji 24 tovornih vlakov, prav tako pa je iz smeri Kopra proti notranjosti neodpremljenih 17 vlakov. Predvidene zamude vlakov bodo zaradi obnovitvenih del od 11 do 16 ur. Zaskrbljenost podjetij je toliko večja, ker se stranke zaradi nastale situacije ozirajo po drugih lukah. Nepredvidena zamuda pri dostavi namreč povzroča strankam gospodarsko škodo, ki se meri v sto tisoče evrov na dan.

Konkretni primer potrjuje nujnost izgradnje II. tira na naši edini železniški povezavi z našimi zalednimi trgi, kot so Avstrija, Madžarska, Slovaška, Češka, itd. Nastalo gospodarsko škodo našim podjetjem in njihovim strankam, zaradi takšne nepredvidene okvare na železniški povezavi, nihče ne upošteva pri finančni konstrukciji za izgradnjo drugega tira. Odločevalcev to očitno ne zanima, saj strošek ni stvar državnega proračuna.

Na združenju za promet poudarjamo, da projekt izgradnje II. tira ni stvar Luke Koper ali Slovenskih železnic, ampak je projekt pomemben za vse slovensko gospodarstvo, pomemben je za Slovenijo.

 

Robert Sever

direktor združenja 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.