Mediji

Arhiv: Katainen in Bulčeva na GZS: Priložnosti za investicije so tudi priložnost za nova delovna mesta

Ljubljana, 9. oktobra 2015 – Evropski denar je na voljo za donosne projekte, v katere se bo nujno vključeval tudi zasebni kapital. O financiranju v Bruslju odloča neodvisni investicijski odbor. Zato naj se podjetja čim bolj organizirajo v investicijska partnerstva, izkoristijo pa lahko tudi neposredne poti do Bruslja. To sta na današnjem srečanju na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) v pogovoru z vodstvom GZS in predstavniki številnih podjetij poudarila podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen in evropska komisarka Violeta Bulc.

Podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost, je na današnjem srečanju podrobneje predstavil možnosti financiranja naložb s pomočjo evropskih sredstev, zlasti Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), tako imenovanega Junckerjevega načrta, vrednega 315 milijard evrov. Med drugim je omenil investicijski portal Evropske komisije s ključnimi informacijami o financiranju.

Violeta Bulc je pojasnila sistem financiranja infrastrukturnih in drugih naložb s pomočjo Junckerjevega načrta.

Predstavnike podjetij je zanimalo predvsem, kakšnim investicijam bo evropski denar namenjen, denimo ali ga bo mogoče črpati tudi za vzdrževanje infrastrukture, ter po kakšnih poteh je mogoče dostopati do informacij o črpanju sredstev.

Denarja za investicije bo v finančni perspektivi 2014-2020 zelo veliko, v kombinaciji z zasebnim kapitalom lahko generira številna delovna mesta. Naj spomnimo, da je Gospodarska zbornica Slovenije že junija lani tudi sama pripravila popis potenciala za nova delovna mesta s pomočjo strateških investicij in navedla ovire ter možne vire financiranja.

 

Služba za strateško komuniciranje GZS

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.