Mediji

Arhiv: Obisk poslovne delegacije Balkantürksíad iz Burse

Ljubljana, 5. november 2015 – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je danes gostila poslovno delegacij članov združenja Balkantürksíad iz turškega mesta Burse. Srečanja so se udeležili predvsem predstavniki avtomobilske, strojne, tekstilne, živilske industrije in gradbeništva. Člani delegacije so bili tako trgovci kot industrialci ter potencialni investitorji.

Ob tej priložnosti so Gospodarska zbornica Slovenije, Javna agencija SPIRIT in Generalni konzulat Republike Slovenije v Istanbulu pripravili poslovno konferenco z medpodjetniškimi B2B srečanji.

Turške in slovenske poslovneže je uvodoma pozdravil generalni direktor GZS mag. Samo Hribar Milič, ki je izrazil zadovoljstvo, da Slovenija ponovno gosti delegacijo turških poslovnežev. Tovrstna srečanja so odlična priložnost, da predstavimo slovenske poslovne priložnosti in izvemo kaj novega o turškem gospodarstvu. Poudaril je, da Slovenija podpira povezovanje Evrope s Turčijo, hkrati pa je naša država perspektiven trg tako na izvozni kot tudi uvozni strani, Slovenija pa lahko za Turčijo predstavlja povezavo s celotnim območjem Evropske unije.

Dr. Aytuğ Onur je na kratko predstavil balkansko poslovno združenje Balkantürksíad, ki mu predseduje. Gre za združenje 400 turških poslovnežev z balkanskimi koreninami, ki do poslovanja s trgi bivše Jugoslavije, Bolgarije in Romunije gojijo posebno naklonjenost. Med njihove najpomembnejše dosežke sodi bienalni Balkan Trade Fair, ki je letos gostil skoraj sto razstavljavcev, v letu 2017 pa k udeležbi vabijo tudi slovenska podjetja.

Viceguverner mesta Bursa Ergun - Güler Güngör je poudaril, da je današnje srečanje že enajsto v nizu gospodarskih srečanj združenja Balkantürksíad, od katerega turška stran veliko pričakuje predvsem v neposrednih srečanjih slovenskih in turških poslovnežev.

Serra Kaleli, veleposlanica Republike Turčije v Sloveniji, je v svojem uvodnem nagovoru nekaj besed namenila dobrim odnosom med Slovenijo in Turčijo. Državi imata sklenjene vse najnujnejše sporazume na praktično vseh področjih; med njimi je posebej izpostavila sporazum o strateškem sodelovanju, ki sta ga državi sklenili leta 2011. Po gospodarskih kazalnikih Turčija, ki letos predseduje skupini G-20, danes sodi med najuspešnejša in najprodornejša svetovna gospodarstva. V obdobju 2003-2014 je turško gospodarstvo v povprečju zabeležilo petodstotno rast. Tokratno srečanje je po njenem mnenju dobra priložnost za nadgradnjo slovensko-turških bilateralnih gospodarskih odnosov.

O slovenskem poslovnem okolju in investicijskih priložnostih je spregovoril dr. Zoran Stamatovski iz Agencije SPIRIT Slovenija, v sektorskih predstavitvah pa je slovenska stran podrobneje predstavila Avtomobilski grozd Slovenije ter TECOS - Razvojni center orodjarstva Slovenije.

Predstavniki turške delegacije so nato nekaj več besed namenili še sektorskim predstavitvam turške avtomobilske, strojne in tekstilne industrije, ki so pomembne panoge tudi za mesto Bursa. Dogodek, ki se ga je udeležilo 30 turških in 50 slovenskih podjetij, se je zaključil z individualnimi poslovnimi srečanji slovenskih in turških poslovnežev. 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.