Mediji

Arhiv: Dve gospodarski delegaciji v naslednjem tednu na poslovni obisk v Vietnam

Ljubljana, 6. novembra 2015 - 17-članska transportno-logistična delegacija bo med 8. in 13. novembrom obiskala Ho Chi Minh ter Jakarto, 16-članska gospodarska delegacija pa 12. in 13. novembra Hanoj.

 

Transport in logistika

Z namenom celovite promocije najkrajše transportne poti do Centralne in Jugo-vzhodne Evrope skozi Luko Koper ter s ponudbo konkurenčnih in visokokakovostnih transportno logističnih storitev Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v okviru svojega programa Go International Slovenia med 8. in 13. novembrom 2015 organizira obisk 17-članske gospodarske delegacije v Ho Chi Minh-u ter Jakarti. V okviru obiska bodo organizirana bilateralna srečanja z novimi, vietnamskimi in indonezijskimi potencialnimi poslovnimi partnerji. Z obravnavanim obiskom se nadaljuje skupinska promocija slovenskega transporta-logistike na prekomorskih trgih, s katero smo na GZS organizirano pričeli leta novembra 2009 v Maleziji in Singapurju, nadaljevali junija 2010 na Kitajskem in v Hong Kongu, novembra 2010 v Indiji ter aprila 2013 in junija 2014 na Kitajskem.

 

Vladno-gospodarska delegacija

GZS v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter Javno agencijo SPIRIT Slovenija organizira obisk 16-članske gospodarske delegacije v Hanoju med 12. in 13. novembrom 2015. Za sodelujoča podjetja (iz elektro, strojne, obrambne, prehrambene industrije ter turizma) bo organiziran vietnamsko-slovenski poslovni forum z individualnimi poslovnimi srečanji ter obiski izbranih lokalnih podjetij.

 

Vietnam kot alternativa Kitajski?

93 milijonski vietnamski trg, ki je v obdobju renesanse urbanega srednjega razreda in modernizacije industrijskega sektorja, je danes v strategijah evropskih podjetij že realna poslovna alternativa kitajskemu trgu. Vietnamsko gospodarstvo je integrirano v pomembnejša lokalna ekonomska območja, je član Svetovne trgovinske organizacije, do konca letošnjega leta pa se realno pričakuje tudi podpis prostotrgovinskega sporazuma z EU, ki predstavlja za vietnamsko gospodarstvo največji izvozni trg.

Gospodarska rast je bila v letu 2014 6%.

 

Večina izvoznih, trgovskih in ostalih storitvenih dejavnosti, je skoncentrirana na jugu države okoli Ho Chi Minh-a, medtem, ko so rudarsko metalurška industrija, strojna in elektro industrija, tekstilna industrija, … večinoma prisotne na severu države, v okolici Hanoi-a. Med sektorje, ki so v porastu, se uvrščajo zlasti transportna in energetska infrastruktura, okoljevarstvene tehnologije, turizem, storitve in produkti vezani na urbanizacijo, industrijska oprema, kmetijska mehanizacija in stroji za predelavo hrane, prehrambena industrija, luksuzni proizvodi, zdravstvena oskrba in kozmetika, telekomunikacije, programska oprema in storitve. Kot v vsakem poslu, je potrebno veliko pozornost nameniti izbiri pravega poslovnega partnerja, imeti veliko potrpežljivosti, časa, denarja in prave strategije za uspeh na trgu.

 

Slovenski poslovneži, ki že delajo z vietnamskim trgom pogosto pravijo, da je »Vietnam najbolj atraktivna nevesta za velike igralce. Vsi želijo pridobiti Vietnam kot zaveznika, saj je močan igralec v ASEANu.« Treba pa je tja priti organiziran, s projekti in s podporo finančnega sektorja.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.