Mediji

Arhiv: Evropska komisarka Cecilia Malmström na GZS o prostotrgovinskem in naložbenem sporazumu med EU in ZDA

Evropska komisarka Cecilia Malmström na GZS o prostotrgovinskem in naložbenem sporazumu med EU in ZDA

Ljubljana, 10. november 2015 – Predstavniki gospodarstva in druge zainteresirane javnosti so se danes na GZS sestali z evropsko komisarko za trgovino Cecilio Malmström. Udeleženci dogodka, ki ga je organiziralo Predstavništvo EK v Sloveniji, so razpravljali o priložnostih, ki jih prinaša čezatlantski trgovinski in naložbeni sporazum med EU in ZDA (TTIP) in izpostavili svoje pomisleke.

Generalni direktor GZS, Samo Hribar Milič, je ob tej priložnosti povedal, da se svet vsak dan bolj globalizira. Globalna trgovina je letos zrasla za prek 4 odstotke, tudi delež Slovenije in slovenskega gospodarstva je v tem izjemen. Izvoz je gibalo našega razvoja. Je tudi v zadnjih letih pripomogel k temu, da smo izšli iz krize in imamo obetavne priložnosti tudi v prihodnje. Nas pa zanima, kako bo to potekalo v prihodnje. Ali bomo globalnost izkoristili tako, da bo dodaten impulz ne le za kvantitativno, temveč predvsem tudi za kvalitativno rast v Sloveniji, ali bo to priložnosti za našo iznajdljivost, našo inovativnost, da bomo tudi na globalnih trgih lažje prodrli. Opozoril je, da bo v prihodnje potrebno pri poslovanju upoštevati tudi zelo visoke ekološke in socialne standarde, ki smo jih razvili v EU. »Proces pogajanj o TTIP je za nas velika priložnost, velik izziv in tudi obveznost do prihodnjih generacij«, je dejal ter izrazil prepričanje, da to zmoremo izkoristiti ter se bo slovensko gospodarstvo v to vključilo na čim bolj konstruktiven način.

Po nagovoru ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je glavna politična pogajalka EU za TTIP Cecilia Malmström spregovorila o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem sporazumu. Kot je izpostavila, v TTIP ne gre za nižanje standardov, temveč za manj ovir med EU in ZDA. V razgovoru je sodeloval tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti.  

Udeleženci so v razpravi opozorili predvsem na vprašanje vključitve mehanizma ISDS (investor-state dispute settlement) v sporazum, saj obstaja bojazen, da bi bile države potencialno izpostavljene odškodninskim tožbam multinacionalk, če bi se te čutile oškodovane. Med dvema najbolj urejenima pravnima sistemoma na svetu po njihovem mnenju ISDS ni potreben. Spraševali so glede enakopravne obravnave podjetij ter izrazili nasprotovanje kakršnemukoli nižanju standardov pri hrani, pitni vodi, storitvah … Komisarka Malmström je zagotovila, da pri prehrani ne bo nobenega znižanja evropskih standardov. Udeleženci so opozorili tudi na nevarnost zmanjšanja deleža izvoza na trge EU zaradi preusmerite na cenejše ameriške izdelke. Na primeru kemijske industrije so opozorili tudi na manjšo konkurenčnost evropskega gospodarstva napram ameriškemu.

 

Služba za strateško komuniciranje

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.