Mediji

Arhiv: Dan slovenske hrane - petek, 20. november 2015

Dan slovenske hrane obeležujemo vsak tretji petek v novembru v podporo slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane. Širša javnost se mora zavedati pomena prehranske varnosti, ki si jo zagotavljamo sami s svojo pridelavo in predelavo. 

V okviru Dneva slovenske hrane poteka Tradicionalni slovenski zajtrk, pri izvedbi katerega sodeluje tudi GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Tako bodo v petek, 20. novembra že peto leto zapored otroci v večini šol in vrtcev ter zaposleni v številnih podjetjih in institucijah skupaj uživali zajtrk, sestavljen iz slovenskega kruha, mleka, masla, medu in jabolk.

690 slovenskih živilskih podjetij zaposluje okrog 12.500 ljudi. Z izbiro slovenske hrane pri vsakodnevnih nakupih podpiramo tako slovensko živilsko industrijo kot kmetijstvo ter prispevamo k ohranjanju delovnih mest vseh, ki so vključeni v proizvodnjo hrane. Obenem poskrbimo tudi za okolje in svežino hrane, saj imajo lokalno proizvedena živila krajšo pot do potrošnika.

Predsednica UO GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Anka Miklavič Lipušček je ob tej priložnosti povedala: »Vabimo slovenska podjetja, da se v čim večjem številu pridružijo promoviranju slovenske hrane. Poleg zajtrka v vrtcih in šolah priporočamo izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka tudi za zaposlene v podjetjih, kjer se naj uporabijo lokalno pridelana in predelana živila.«

Dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS - Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri tem dodaja »Zavedanje širše javnosti o prednostih lokalno pridelane hrane se povečuje. Želimo si, da bi se to vedno bolj odražalo tudi pri dejanski prodaji hrane v Sloveniji. Zajtrk iz slovenskih živil naj postane stalna navada nas vseh.«


 

Ljubljana, 17. 11. 2015        Dodatne informacije: barbara.rupnik@gzs.si / http://tradicionalni-zajtrk.si/


Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.