Mediji

Arhiv: Srečanje gospodarstvenikov z ameriškim veleposlanikom

Ljubljana, 18. novembra 2015 - Na današnjem srečanju na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je ameriški veleposlanik z gospodarstveniki razpravljal o aktualnih političnih in gospodarskih razmerah v svetu ter poslovnih priložnostih, povezanih s sprejemanjem čezatlantskega trgovinskega in naložbenega sporazuma med EU in ZDA (TTIP).

Udeležence srečanja je uvodoma nagovoril generalni direktor GZS Samo Hribar Milič in izpostavil interes slovenske strani po privabljanju ameriških podjetij k investiranju v slovensko gospodarstvo ter krepitvi bilateralnega sodelovanja med državama.

Veleposlanik ZDA v Sloveniji, Brent R. Hartley, je poudaril pomen močnih gospodarskih vezi med državami. Slovensko gospodarstvo je ocenil kot inovativno, podjetja so sposobna nastopati na tujih trgih.  Ameriški investitorji so po njegovih besedah zainteresirani za naložbe v Sloveniji. Opozoril pa je na nujnost izvedbe gospodarskih reform in dokončanje procesa privatizacije. Hartley je spregovoril tudi o TTIP. Strinjal se je z evropsko komisarko Cecilio Malmström, ki je na srečanju z gospodarstveniki na GZS pred dnevi izpostavila transparentnost pogajanj za TTIP, ter potrdil, da TTIP ne bo znižal niti evropskih niti ameriških standardov na področju varnosti in zaščite potrošnika. Spregovoril je tudi o odnosih z Iranom in Rusijo, se dotaknil vprašanja migrantske problematike v Evropi ter drugih aktualnih gospodarsko političnih tematik. Med največjimi slabostmi Slovenije z vidika tujih naložb je med drugim izpostavil, da Slovenija v resnici ni tako odprta kot je videti na prvi pogled, velik delež podjetij v državni lasti, davčni sistem ter visoke stroške dela.

 

Služba za strateško komuniciranje

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.