Mediji

Arhiv: Sporočilo za medije s 26. posveta Poslovanje z nepremičninami

»Na 26. posvetu Poslovanje z nepremičninami, ki se v organizaciji GZS-Zbornice za poslovanje z nepremičninami danes in jutri odvija v Portorožu so najprej spregovorili o energetski sanaciji stavb in o Nacionalnem stanovanjskem programu. Sogovorniki na prvi okrogli mizi so ugotovili, da energetska sanacija predstavlja izjemno priložnost za gospodarstvo, saj je v ta namen na voljo tudi precej nepovratnih sredstev. Od države in Eko sklada tako pričakujejo, da bodo v letu 2016 v čim večji meri zastavljeni cilji, ki si ji je vlada zastavila s sprejetjem Dolgoročne strategije spodbujanja energetske prenove stavb. Tako bo ta v bodoče izdatneje (s sofinanciranjem do 40% vrednosti) sofinanciral ukrepe celovite energetske sanacije stavb, do spodbud pa bodo po novem upravičeni tudi javni lastniki stanovanj (npr. stanovanjski skladi) in občine za gradnjo trajnostnih javnih objektov.

Udeleženci druge okrogle mize pa so se strinjali, da Resolucija o nacionalnem stanovanjskem programu 2015 – 2025 predvideva nekatere dobre rešitve, ki pa jih je potrebno čim prej pričeti izvajati, da resolucija ne bo ostala le črka na papirju. Ob tem so opozorili, da je resolucija v nekaterih delih tudi preveč ohlapna in bo morala strokovna javnost, predvsem v okviru Zbornice za poslovanje z nepremičninami, aktivno sodelovati pri implementaciji predvidenih rešitev. Ena glavnih rešitev, ki jih predvideva resolucija, je ukinitev neprofitnih najemnin in prehod na stroškovne najemnine, s socialno korekcijo v obliki stanovanjskega dodatka.

V popoldanskem delu današnjega programa bodo udeleženci okrogle mize spregovorili o predvidenih spremembah zakonodaje, predvsem v luči omenjene Resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu, ki je bila v Državnem zboru RS sprejeta v tem tednu. Program je tako, kot običajno, pester in aktualen.«

 

Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.