Mediji

Arhiv: Prek 300 slovenskih in madžarskih gospodarstvenikov na forumu o poslovnih priložnostih

Ljubljana, 22. januarja 2016 – Prek 300 gospodarstvenikov se udeležuje današnjega slovensko - madžarskega poslovnega foruma, usmerjenega v spodbujanje in krepitev poslovnega sodelovanja med državama.

 

Mag. Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS, je izpostavil, da obstaja - kljub v zadnjih letih podvojeni menjavi med državama  - še veliko priložnosti in ambicij za njeno krepitev. Politiko je Hribar Milič ob tem pozval, da se zavzame za ohranitev prednosti enotnega evropskega trga, ki jih je prinesla EU in zato maksimalno zaščiti zunanje evropske meje. »Postavljanje mej znotraj schengenskega območja ruši temelje enotnega sistema EU in njenih vrednot.« Z današnjim forumom se odpira nov list v sodelovanju med državama, ne le zaradi velikega števila za sodelovanje zainteresiranih udeležencev dogodka, temveč tudi zaradi številnih načrtovanih ambicioznih projektov, je še povedal.

 

Kata Pál, direktorica za poslovne sektorje, tehnologijo in prenos znanja na Madžarski nacionalni gospodarski hiši (Hungarian National Trading House - HNTH), je dejala, da Madžarska razume Slovenijo kot strateškega partnerja. Dosežki Slovenije predstavljajo primer dobre prakse, ne le za Madžarsko, temveč za celo regijo. Madžarska vlada si je sicer kot enega od strateških ciljev postavila krepitev sodelovanja znotraj karpatskega bazena.

 

Gorazd Mihelič, v.d. direktor, Agencija SPIRIT, je komentiral, da Slovenija sicer ni velika država po obsegu, je pa velika po svojih dosežkih – na področju gospodarstva, znanosti, športa.

 

Predsednik Madžarske gospodarske zbornice (MKIK) László Parragh je nekoliko kritično pripomnil, da gre za sosedski državi s podobno zgodovino, ki medsebojnemu sodelovanju morda ne posvečata dovolj pozornosti. Razpoložljive možnosti in priložnosti so še bistveno večje, kot je razvidno iz dejanskih podatkov. Izrazil je željo, da bo današnji forum in srečanje premierov prispevalo h krepitvi medsebojnega sodelovanja med državama.

 

Vodstvo GZS se je ob današnji priložnosti sestalo z vodstvom Madžarske gospodarske zbornice z namenom postavljanja strategije aktivnosti za nadaljnjo krepitev medsebojnega gospodarskega sodelovanja v naslednjem obdobju. V okviru dogodka pa potekajo tudi bilateralni razgovori med predstavniki slovenskih in madžarskih podjetij.

V nadaljevanju bosta udeležence foruma nagovorila premiera Miro Cerar in Viktor Orbán.  GZS bo z Nacionalno gospodarsko hišo Madžarske podpisala sporazum o sodelovanju. Podpisan bo tudi sporazum o sodelovanju med podjetjema Gorenje Surovina d.o.o. in Green Energy Hungary 2013 Hulladékhasznosító Kft.

Poslovni forum organizira Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z Agencijo Spirit Slovenija.


Štefan Sobočan, predsednik PGZ ob priložnosti današnjega slovensko-madžarskega poslovnega foruma, ki ga organiziramo, slovenskim podjetjem svetuje, da širijo svoje poslovanje na madžarski trg. Gre za izjemno veliko tržišče v naši neposredni bližini, ki je izjemno poslovno usmerjeno. Predsodki, da Madžari ne govorijo tujih jezikov, so povsem zgrešeni. Veliko starejših ljudi govori nemško, vsi mlajši pa tudi angleško.

 

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.