Mediji

Arhiv: UO GZS z zunanjim ministrom o aktualnem političnem dogajanju

Sporočilo medijem

 UO GZS z zunanjim ministrom o aktualnem političnem dogajanju

Ljubljana, 16. februar 2016 – Zavarovanje EU na zunanjih mejah sicer ne bo rešilo begunskega problema, lahko pa prispeva k ohranitvi in okrepitvi EU, je povedal predsednik GZS Marjan Mačkošek na današnji seji Upravnega odbora GZS. Na seji so člani UO GZS z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem razpravljali o aktualnih političnih razmerah znotraj EU in odzivu Slovenije na vpliv begunske krize.

Predsednik GZS Marjan Mačkošek je uvodoma izpostavil, da je neusklajeno in nekompetentno ravnanje pristojnih resorjev širom EU v zvezi z begunsko krizo povzročilo padec temeljnega kamna unije, medsebojnega zaupanja in spoštovanja dogovorjenega. Neuspešnost reševanja begunske krize bo vplivala tudi na gospodarska gibanja. Slabo delovanje schengenskega območja ali celo njegova ukinitev bi imela za gospodarstvo neslutene posledice. Naslednji korak bi lahko bilo odmikanje od enotnega in prostega trga, ščitenje posameznih gospodarstev z nezakonitimi mehanizmi in zapiranje dostopa do posameznih trgov. Mačkošek si ne dela iluzij, da bi z zavarovanjem EU na zunanjih mejah prispevali k rešitvi begunskega problema, lahko pa prispevamo k ohranitvi in okrepitvi EU. (Fokusni komentar Posledica morebitnega razpada Schengena na transport in turizem).


 Zunanji minister Karl Erjavec je spregovoril o aktualnih političnih razmerah znotraj EU, odzivu Slovenije na begunsko krizo in sodelovanju slovenske diplomacije z našim gospodarstvom. Gospodarsko diplomacijo je označil kot enega od stebrov gospodarske politike. Opozoril je na nujnost enotnega delovanja in čim bolj racionalno uporabo razpoložljivih sredstev. V letošnjem letu načrtuje odpreti veleposlaništvo v Iranu. Pravi tudi, da ne bo več zapl nobenega veleposlaništva, kvečjemu še kakšnega odprl.  Migracije, ki predstavljamo izziv za celotno EU, so posledica tega, da mednarodna skupnost na političen način ni sposobna reševati mednarodnih kriz. Žarišča, kot so na primer Sirija, Irak, Libija, niso tako daleč od Slovenije. Po besedah Erjavca se je v zadnjih mesecih struktura migrantov spremenila. Naloga vlade je, s to problematiko čim bolj ustrezno upravljati. Ne predstavlja si, da bi pri nas nastal migrantski žep. Slovenija je tranzitna država, ni tista, ki bi imela čarobno palico in lahko sama rešila globalen problem. Moramo storiti vse, da zavarujemo svoje interese, je dodal.

 Člani UO so pozdravili aktivnosti gospodarske diplomacije ter izpostavili nujnost enotne politike in močnejše povezave gospodarske diplomacije z zbornico in gospodarskim ministrstvom. Le skupno nastopanje bo omogočilo doseganje želenih rezultatov. Tam, kjer ima Slovenija veleposlaništvo, naj ima tudi ustrezne kadre, so dodali. Opozorili so tudi na še vedno obstoječo problematiko viznega režima ter se zavzeli za nujnost začetka izgradnje drugega tira.

Izjava ministra Erjavca za TV.GZS je objavljena na https://www.youtube.com/watch?v=0G7l9oe767o

 Dodatne informacije: Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.