Mediji

Arhiv: Dovolj služb v gradbeništvu in komunali za kadre s srednješolsko izobrazbo

Ljubljana, 8. april 2016 - Gradbeniški poklici imajo prihodnost in potencial, pravi Jože Renar, direktor Zbornice gradbeništva in IGM, ki deluje v okviru GZS. V naslednjih letih bo v Sloveniji javni investicijski potencial ponovno relativno velik. Obeta se izgradnja več državnih projektov, kot so 2. tir Koper-Divača, 2. cev predora Karavanke, dokončanje avtocestnega križa ter 3. razvojna os. Pričakovati je tudi temeljito prenovo dotrajanih državnih cest. Zasebni in javni investitorji bodo v še večji meri prenavljali starejši stanovanjski in nestanovanjski stavbni fond. Večja bo tudi potreba po izgradnji novih (nizkoenergijskih in »pametnih«) večstanovanjskih objektov.

Gospodarstvo bo glede na načrtovano gospodarsko rast zagnalo zasebne investicije in širilo svoje kapacitete, večji bo interes tudi po širitvi gradbenega posla s pridobivanjem projektov izgradnje oziroma izvedbe del v tujini (verjetno v obmejnih državah). Ker se je panoga gradbeništva in povezanih dejavnosti v preteklih letih skrčila, predvidevamo, da bo v nekaj letih treba ponovno zapolniti kadrovsko vrzel.

Statistika zadnja leta beleži veliko letno potrebo po gradbeniških poklicih v Sloveniji. Gradbeniški kadrovski profili (poklici), za katere se je na Zavodu za zaposlovanje RS v letu 2015 največkrat razpisovalo prosta delovna mesta s strani gradbenih in v manjši meri tudi podjetij in družb iz komunalnih dejavnosti, so: zidar, izvajalec suhomontažne gradnje, tesar, elektroinštalater, betoner, delavec za preprosta dela, gradbinec, pleskar, varilec, upravljalec strojev za zemeljska dela, krovec, polagalec podov, elektromehanik, gradbeni nadzornik (gradbeni tehniki in gradbeni delovodje).

Prosta delovna mesta za gradbene poklice se ne razpisujejo le zaradi nadomeščanja upokojenih delavcev, temveč tudi zaradi potreb po znanju in veščinah, ki ga pridobijo mladi v procesu šolanja. Tu gre predvsem za znanja o sodobnih ukrepih in izvedbi del s področja učinkovite rabe energije, pametnih hiš, lesenih in kompozitnih montažnih stavb, sodobnih gradbenih materialih in tehnikah, pravilni uporabi gradbenih proizvodov slovenskih proizvajalcev, vse bolj pa so mladi vešči tudi sodobnih informacijskih orodij, ki postajajo skoraj obvezni praktični pripomoček v  vsakdanjiku na gradbišču oziroma pri delu na terenu.

Kako zelo pomembni so gradbeni poklici, je spoznala tudi Slovenija, ki v zadnjih letih razpisuje štipendije za deficitarne poklice. Letos se je v nabor štipendij uvrstilo 8 z gradbeništvom povezanih poklicev: kamnosek, izdelovalec kovinskih konstrukcij, elektrikar, zidar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar-polagalec keramičnih oblog. Razpisovalec večletnih 100-eurskih štipendij, Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije, sprejema prijave za dodelitev štipendij od junija do septembra 2016. Nekateri delodajalci, člani GZS, kot atraktivno alternativno spodbudo mladim ponujajo tudi možnost pridobitve kadrovske štipendije in kasnejše zanesljive zaposlitve po končanju srednje šole, v času šolanja pa dijakom omogočijo tudi vključevanje v svoj proces dela.

Zaposleni v gradbenih in komunalnih podjetjih so iz leta v leto deležni, tudi zaradi različnih GZS projektov in dogodkov, številnih možnosti usposabljanja in izobraževanja. Posplošena ocena, da so gradbeni poklici nezanimivi in izjemno težki ter nevarni, zato ne drži več. Uporaba sodobnega BIM orodja na gradbišču in pri upravljanju nepremičnin postaja vse bolj realnost. BIM je v tujini, zaradi svoje učinkovitosti, ponekod celo obvezno orodje pri obvladovanju velikih investicij javnega pomena.

Ker se znanja, spretnosti in kompetence v poklicnih standardih za gradbeništvo seveda spreminjajo in razvijajo, GZS aktivno sodeluje tudi s Centrom RS za poklicno izobraževanje pri prenovi vsebin poklicnih standardov, kot osnovi kasnejših izobraževalnih programov v  srednjih poklicnih šolah. V letu 2016 smo po večletnem delu potrdili kar 27 prenovljenih sodobnih poklicnih standardov in dodali še dva nova, poklic s področja ohranjanja kulturne dediščine NPK Suhozidar ter Preglednika prometne infrastrukture.

GZS se skupaj s sindikati zavzema tudi za uvedbo sodobnejših in za mlade bolj atraktivnih zaposlitev v dejavnostih gradbeništva.

Jože Renar, direktor ZGIGM: »GZS se zaveda, kako zelo je pomembno izobraževanje in ohranjanje domačega kadra, obrtnikov in podjetij. Mladim, ki se v teh dneh odločajo za vpis v srednje poklicne šole, sporočamo, da je in bo služb za kadre s poklicno izobrazbo v teh dejavnostih dovolj. Gradbeniški poklici imajo prihodnost in potencial!«

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.