Mediji

Arhiv: Inovacije 2016 v SAŠA regiji brez presežkov, vendar na visokem kakovostnem nivoju

Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (SŠGZ) je 17. zapored podelila priznanja najboljšim inovacijskim predlogom, ki so bili prijavljeni na tokratni razpis na območju SAŠA regije. Podeljena so bila 4 zlata, 7 srebrnih in dve bronasti priznanji, tri najbolje ocenjene inovacije pa napredujejo na nacionalno ocenjevanje v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije.

Na letošnji razpis SŠGZ je prispelo 14 inovacijskih predlogov 10 različnih prijaviteljev, od katerih je bil nato eden umaknjen.  Ocenjenih je tako bilo 13 inovacij, pri katerih je sodelovalo skupno 123 inovatorjev. V primerjavi s preteklimi razpisi omenjene številke ne predstavljajo ekstremov niti v pozitivni niti v negativni smeri, so pa po mnenju ocenjevalne komisije tudi letošnje inovacije zelo kakovostne in dokazujejo visok nivo inovacijske dejavnosti v regiji.

Med omenjenimi inovacijskimi predlogi je 9 produktnih in 4 procesne inovacije, marketinških in organizacijskih inovacij letos med prijavljenimi na razpis ni bilo, prav tako ni bilo nobene prijave s strani samostojnih inovatorjev. Struktura prijavljenih inovacij ne preseneča, saj ima SAŠA regija zelo specifično strukturo gospodarstva, kjer kar 60-odstotni delež, tako po prihodkih kot po številu zaposlenih, predstavljajo predelovalne dejavnosti.

Najvišje ocenjene inovacije, ki so se uvrstile na nacionalno ocenjevanje:

  • kompaktni kuhinjski aparat MultiTalent 3 (BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje),
  • pralni stroj Panasonic AutoCare (Gorenje d.d. Velenje) in
  • popolnoma avtomatski kavni aparat EQ.9 (BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje).

V sklopu slovesnosti ob podelitvi priznanj najboljšim inovatorjem je potekala tudi okrogla miza z naslovom Ali za inovativnost potrebujemo posebno inovacijsko klimo?, na kateri so sodelovali predstavniki nekaterih podjetij iz regije, ki se še posebej odlikujejo po visoki stopnji inovativnosti. Med predlogi za spodbujanje inovativnosti v SAŠA regiji so sodelujoči na okrogli mizi med drugim omenili dopuščanje inovativnosti v izobraževalnih organizacijah, spodbujanje zaposlenih za izpostavljanje z inovativnimi predlogi v gospodarskih in negospodarskih organizacijah, dopuščanje napak pri iskanju novih, še nepreverjenih rešitev in odgovornost vodstev posameznih organizacij za vzpostavitev takšne organizacijske klime, ki je navznoter in navzven naklonjena inovativnemu razmišljanju ter delovanju.

 

Več informacij: mag. Franci Kotnik, direktor SŠGZ, franci.kotnik@gzs.si ali 03 898 4202

Video prispevek s podelitve 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.