Mediji

Arhiv: Slovenski in kosovski gospodarstveniki s predsednikoma držav na poslovnem forumu

100 slovenskih in kosovskih gospodarstvenikov in predstavnikov institucij se je srečalo na današnjem poslovnem forumu ob priložnosti uradnega obiska predsednika Republike Kosovo Hashima Thaçija v Sloveniji. Udeležence sta nagovorila predsednik Borut Pahor in predsednik Hashim Thaçi, ki se je vpisal tudi v knjigo častnih gostov GZS. Poslovni dogodek so organizirali Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Javna Agencija SPIRIT Slovenija ter EAC Slovenski poslovni klub Priština.

 

Martin Novšak, podpredsednik GZS, je izpostavil interes slovenskega gospodarstva, da se poveča kupna moč prebivalstva Kosova skozi razvojne projekte, s prenosom znanja in investicijami, kar bi okrepilo kosovsko poslovno infrastrukturo in preko multiplikativnih učinkov povečalo dejavnost in promet lokalnih podjetij, zaposlenost ter dohodek prebivalstva. Po podatkih iz 2014 zaseda Slovenija tretje mesto po neposrednih investicijah v kosovsko gospodarstvo. Verjetno so lahko najbolj učinkovite direktne investicije v proizvodna delovna mesta v Kosovu. Poudaril je še nujnost sprostitve viznega režima, kar bi olajšalo poslovno menjavo in vzpostavitev partnerstev med gospodarstvoma.

Predsednik GZ Kosova Safet Gërxhaliu  je med prioritetami, ki jih zasledujejo, navedel EU, nadaljnji razvoj gospodarstva, izobraževanje ter varovanje okolja. Menil je, da se Kosovo lahko uči od Slovenije, ki je uspešno prebrodila svoje težave. Slovenske poslovneže je povabil k poslovanju in investiranju v kosovsko gospodarstvo.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je spregovoril o 25 let dolgi tradiciji medsebojnega razumevanja, spoštovanja in podpore med državama. Slovenija je v tem obdobju dosegla neodvisnost, postali smo člani EU, zveze Nato, še več, vedno bolj pomembno postaja, da smo v najbolj povezanem delu EU. Naš nacionalni interes je, da tukaj tudi ostanemo. Slovenija mora po njegovih besedah nadaljevati s strukturnimi reformami, če hoče ostati konkurenčna. Razumeti mora, da ima domačo nalogo, da pospeši reforme, ohrani gospodarsko rast in jo naredi trajnejšo. Kosovu je svetoval, da nadaljuje z urejanjem bilateralnih in drugih vprašanj v svojem sosedstvu ter skuša spodbuditi reforme doma, zato da postane čim bolj razvito, transparentno gospodarstvo, da je pravna država, da čim bolj reflektira reference, ki kvalificirajo Kosovo za bodočo članico EU in Nato. Ob tem je Kosovu svetoval, da naj se izogne napakam, ki jih je Slovenija v 25 letih naredila, zlasti v času krize in po njej. 

 

 

Predsednik Republike Kosovo Hashim Thaçi, ki se je ob priložnosti obiska na GZS vpisal v častno knjigo gostov GZS, verjame, da se bo Kosovo v doglednem času vključilo v EU in Nato. Zaveda se, da to zahteva čas. S političnimi in gospodarskimi reformami bodo nadaljevali. Izrazil je prepričanje, da se Kosovo spreminja v zanimivo državo za poslovanje in investiranje. Priložnosti za sodelovanje vidi na področju infrastrukture, energetike, rudarstva, informacijske tehnologije, turizma in drugih sektorjev.

Zatem je bilo na forumu predstavljeno investicijsko okolje Kosova ter poslovne možnosti  tamkajšnjega nastopa slovenskih podjetij. Prikazano je bilo financiranje komercialnih projektov v regiji zahodnega Balkana ter instrumenti za spodbujanje razvoja v Sloveniji.

V nadaljevanju bo predstavljeno financiranje razvojnih projektov na Kosovu s strani Slovenije ter primer podjetja dobre prakse – Autocommerce in Arhel.

Sledili bodo bilateralni pogovori in mreženje.

 


 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.