Mediji

Arhiv: Prve podelitve certifikatov za bodoče podjetnice v Novem mestu

Novo mesto, 22. 6. 2016

Na današnjem  zaključku prvega niza podjetniških usposabljanj za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo Podjetnost je ženskega spola v Novem mestu je 17 bodočih podjetnic s področja Dolenjske, Bele Krajine in Posavja predstavilo svoje poslovne zamisli in prevzelo certifikat o usposabljanju, ki omogoča tudi pridobitev subvencije za samozaposlitev v višini 5.000 EUR.. Vsa skupina se je predstavitve poslovnih idej lotila s kreativnostjo, saj so organizirale  poseben »poslovni fruštk«, in na dogodek povabile tudi druge poslušalce, da bi na ta način pridobile tudi donacijo v podporo začetku njihovega poslovanja. Želijo si namreč zbrati tudi nekaj denarja za vstop v coworking prostor v Podbrezniku.

Certifikat je podelila predstavnica Javne agencije SPIRIT Slovenija gospa Mojca Skalar Komljanc. Vodja izobraževanja Marta Turk (GZS Zbornica osrednjeslovenske regije, Mreža MEMA) pa je vse prihodnje podjetnice povabila, da se pridružijo skupnosti slovenskih podjetnih žensk, ki deluje v okviru projekta Network MEMA (Mreža Mema).Še naslednjih šest mesecev bodo deležne mentorske pomoči, dodatnih izobraževalnih vsebin. Pri hitrejšem vstopu v poslovni svet in skupnem nastopu na sejmih pa bo sodelovala tudi Gospodarska zbornica.

Naslednja podelitev bo 23. 6. 2016 v Ljubljani v prostorih CPU.

***

Spirit  je skupaj z Zavodom RS za zaposlovanje (ZRSZ) in Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravil program podjetniškega usposabljanja brezposelnih žensk s terciarno izobrazbo, ki želijo začeti samostojno podjetniško pot.

V vsej Sloveniji se je na 5 lokacijah od 5. maja pa do tega konca junija izobraževalo in usposabljalo kar 211 bodočih podjetnic, ki so obiskovale delavnice v Mariboru, Celju, Ljubljani, Novem mestu in Novi gorici. Vsak od osmih modulov je obsegal več kot 12 ur izobraževanja. Stourni program usposabljanja je ponudil vak teden drugačne poslovne teme, motivacijske, včasih naporne, zahtevne pa spet vsebinsko široke, ki so vodile udeleženke od začetnih podjetniških sanj do njihovega načrtovanja po sodobnih metodah vitkega podjetništva, jih uvajale v skrivnosti mednarodnega trženja in jim odprlo okno v svet socialnih omrežij in uporabe informacijskih tehnologij v poslovnem okolju. Program je obsegal tudi poslovno etiko in moralo ter tiste mehke veščine, ki so pomembne za uspešno mednarodno podjetništvo. Če povzamem mnenje ene od udeleženk: »v 2 mesecih smo spoznale toliko tem, nanizali toliko znanj in jih oplemenitili s tolikšnimi praktičnimi izkušnjami, kot traja celoten program podjetništva na visoki šoli za podjetništvo!« Sodelovalo je 18 strokovnih mentorjev, katerih ključne vrednote so široka praktična znanja in podjetniške izkušnje. Namen usposabljanja je pripraviti in opremiti podjetnice začetnice s potrebnimi znanji, informacijami in kontakti za novo podjetniško pot in jih seznaniti z vsemi ukrepi in spodbudami, ki jih ponuja država in poslovno okolje na področju podjetništva.

Kandidatke v Novem mestu je izbrala vsaka od sodelujočih Območnih enot Zavoda za zaposlovanje. Tako je danes pred nami 17 bodočih podjetnic Dolenjske in Bele Krajine pa tudi iz Posavja, ki pa ne bodo poslovale samo na domači ulici. Opremljene so z znanji za mednarodno poslovanje in skupaj ustvarjajo novo slovensko podjetništvo.

Po GEM raziskavi je Slovenija uvrščena na rep držav po vključenosti žensk v zgodnjo podjetniško aktivnost (27,9%).  Slabše so se uvrstile le še Tunizija (26,23%), Egipt (24,29%) in zanimivo Nizozemska (24,24%).  Podjetnice se namreč pogosto soočajo s pomanjkanjem informacij, kontaktov, dostopa do mrež, spolno diskriminacijo in stereotipi ter pogosto težko usklajujejo poslovne in družinske obveznosti. Treba jim je olajšati pot v podjetništvo in spodbuditi nastajanje delovnih mest v teh podjetjih, okrepiti njihovo gospodarsko in družbeno vlogo ter spodbuditi njihove ustvarjalne in inovacijske potenciale.

Raziskava, ki je del programa network Mema pa je pokazala, da velik delež žensk, ki so se odločile za samozaposlitev, ustvarijo letno 20.000 eur realizacije, in nimajo sredstev za vlaganje in razvoj podjetja, še manj pa možnosti, da bi odprle dodatna delovna mesta. Z več podjetniškega znanja in poznavanja priložnosti, ki jih predstavlja tudi skupni evropski trg, pa mnogim že delujočim podjetjem omogočimo, da bodo z dodatnim znanjem in poznavanjem poslovnega okolja spodbudili podjetniško rast in zaposlovanje. Še pomembneje pa je, da imajo bodoči podjetniki in podjetnice možnost, da se pred registracijo podjetja res posvetijo svoji prihodnji poslovni poti na takšnem intenzivnem usposabljanju, ki skozi 100 ur izobraževanja ponudi tako teoretično plat, 

predvsem pa veliko  praktičnih izkušenj dejanskih podjetnikov, ki s svojimi dobrimi in slabimi izkušnjami prikažejo, kje so pasti in prednosti podjetništva.

Z ukrepi za spodbujanje ženskega podjetništva jim želita SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo nuditi posebne oblike podpore. Tako je agencija v letošnjem letu pripravila program podjetniškega usposabljanja brezposelnih žensk s terciarno izobrazbo, ki želijo stopiti na samostojno podjetniško pot. Uspešno opravljen program bo pogoj za pridobitev subvencije za ustanovitev podjetja na Zavodu za zaposlovanje RS.

Jesensko usposabljanje za naslednjo generacijo 200 bodočih podjetnic bo steklo po 5. septembru 2016 in bo zaključeno konec oktobra.

Program je združljiv z ukrepom ZRSZ za spodbujanje samozaposlitve brezposelnih žensk s terciarno izobrazbo. Za izvajalca je bila izbrana GZS Zbornica osrednjeslovenske regije,, ki pa je v izvedbo vključila tudi 12 podjetnic in podjetnikov – mentorjev. Vsa usposabljanja preko javne agencije SPIRIT Slovenija financira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo preko ukrepa spodbujanja žensk v podjetništvu.

Več informacij:

Marta.turk@guest.arnes.si

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.