Mediji

Arhiv: Pohvalili smernice za javno naročanje, opozorili na prevelike apetite v javni porabi

Pohvalili smernice za javno naročanje, opozorili na prevelike apetite v javni porabi

UO GZS je na seji 14. julija 2016 z ministrom Koprivnikarjem razpravljal o aktivnostih ministrstva za javno upravo za izboljšanje pogojev poslovanja podjetij, za javno naročanje in boljšo javno upravo. Hkrati predlaga vladi in ministrom nov razmislek in pripravo drugačnega predloga davčnega prestrukturiranja od koalicijsko usklajenega.

 Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Marjan Mačkošek je uvodoma komentiral v koaliciji potrjen predlog tako imenovanega davčnega prestrukturiranja, ki naj bi za okoli 100 mio evrov razbremenil plače, ob tem pa za 60 mio evrov obremenil podjetja. Po drugi strani so sindikati javnega sektorja za prihodnje leto zahtevali najprej krepko nad 300 milijoni višjo maso za plače, zdaj pa je slišati, da ne bodo pristali niti na 180 mio evrov. Ne pozabimo, je opozoril, da bodo javni uslužbenci že tako udeleženi pri učinkih davčnega prestrukturiranja, zato bodo mnogi med njimi, enako kot lani, dobili od države dvakrat -  z davčnim prestrukturiranjem in z izkupičkom od pogajanj z vlado. Smo redka država, kjer so plače v javnem sektorju višje kot v gospodarstvu, je še dodal.

 Minister Boris Koprivnikar je spregovoril o aktivnostih in dosežkih ministrstva. Pomembno področje je digitalizacija, ki po njegovem mnenju predstavlja nujnost. Da bi se gospodarstvo lahko uspešno digitaliziralo, mora država zagotoviti odprte pretočne komunikacije ter podatke. Glede zakona o javnem naročanju je povedal, da ta ne more preprečiti izdaje slabega javnega naročila s strani naročnika. Prve smernice za javno naročanje so že objavljene, enak pristop, ki so ga ubrali pri pripravi, želijo uporabiti tudi na drugih področjih. Vzpostavljen je tudi že MSP test, ki vrednoti vpliv posameznega predpisa na gospodarstvo. Po besedah ministra je treba veliko spremeniti v načinu vodenja in upravljanja javnega sektorja.  Nagrajevanje bi moralo biti vezano na rezultate dela. Do sprememb miselnosti bo prišlo šele tedaj, ko bodo z vsemi ukrepi prisilili ljudi, da bodo začeli drugače delati, je komentiral.

 Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS, je potrdil dobro sodelovanje GZS z MJU na številnih področjih. Posledica tega je med drugim predčasno pripravljen projekt smernic za javno naročanje arhitekturnih in inženirskih storitev. Navezal se je na v koaliciji potrjen predlog davčnega prestrukturiranja, glede katerega je GZS vseskozi izražala nezadovoljstvo. »Naše primerjalno konkurenčno okolje so višegrajske države,« je dejal, ker imamo relativno primerljive ekonomije; je pa tam davčni primež precej manjši. V tem kontekstu je izrazil zaskrbljenost zaradi pogajanj s sindikati javnega sektorja za nove plačne pogoje. Dodatno je opozoril na prek 18.000 predpisov, ki zadevajo državljane in gospodarske subjekte ter povečujejo administrativna bremena.

Člani UO GZS so pohvalili številne izvedene ukrepe, ki jih je minister predstavil, zlasti tiste, ki, kot se je izrazil dr. Zoran Marinšek, INEA, »bi jih lahko dali v skupni žakelj ponovnega uvajanja zdrave pameti v državo«. Zaskrbljeni pa so glede rezultatov pogajanj s sindikati javnega sektorja, ker bo to vplivalo na gospodarstvo. Potrdili so, da bodo ministra pri njegovih pogajanjih na tem področju podpirali.

Predlog davčnega prestrukturiranja je po mnenju Upravnega odbora GZS daleč od pričakovanj in danih predlogov. Zato predlaga vladi in ministrom nov razmislek in pripravo drugačnega predloga, kot je danes na mizi.

 Dodatne informacije: Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.