Mediji

Arhiv: DAN SLOVENSKE HRANE - PETEK, 18. NOVEMBER 2016

V podporo slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane vsak tretji petek v novembru obeležujemo Dan slovenske hrane skupaj s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Zavedati se moramo pomena prehranske varnosti, ki jo lahko zagotovimo samo s sodelovanjem celotne agroživilske verige – od kmeta preko živilske predelave in trgovine do končnega potrošnika.

Kakovost slovenske hrane je plod znanja, izkušenj in pridnih rok kmetov in zaposlenih v živilskih podjetjih. Prizadevamo si, da to kakovost ohranimo in zaščitimo ter obenem utrdimo zaupanje slovenskega potrošnika. V tej zgodbi imamo vsi pomembno vlogo. Tako živilska podjetja, ki skupaj s svojimi pridelovalci ustvarjajo kakovostno slovensko hrano, kot tudi trgovine, ki to hrano nudijo na prodajnih policah in ne nazadnje tudi potrošniki, ki to kakovost prepoznamo in ji zaupamo.

V Sloveniji okrog 700 živilsko predelovalnih podjetij zaposluje preko 12.000 ljudi. Z izbiro slovenske hrane pri vsakodnevnih nakupih podpiramo tako slovensko kmetijstvo kot živilsko industrijo ter prispevamo k ohranjanju delovnih mest vseh, ki so vključeni v proizvodnjo hrane. Obenem poskrbimo tudi za okolje, kakovost in svežino, saj imajo lokalno proizvedena živila krajšo pot do potrošnika.

Potrebno je, da se o pomenu uravnoteženega in zdravega prehranjevanja z lokalnimi živili poleg splošne javnosti posebej izobražujejo tudi otroci. Zato bodo v petek, 18. novembra v večini šol in vrtcev pa tudi drugih ustanovah ter podjetjih že šesto leto zapored skupaj uživali zajtrk, sestavljen iz v Sloveniji pridelanega oziroma predelanega kruha, mleka, masla, medu in jabolk.

Predsednica UO Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Anka Miklavič Lipušček je ob tej priložnosti povedala: »Vabimo slovenska podjetja in ustanove, da se v čim večjem številu pridružijo promoviranju slovenske hrane in pri izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka uporabijo lokalno pridelana in predelana živila.«

Dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS ob tem dodaja »Zavedanje širše javnosti o prednostih lokalno pridelane in predelane hrane se povečuje. Želimo si, da bi se to vedno bolj odražalo tudi pri dejanski prodaji hrane v Sloveniji. Prehranjevanje s kakovostnimi slovenskimi živili naj postane stalna navada nas vseh.« 

Ljubljana, 16. 11. 2016        Dodatne informacije: barbara.rupnik@gzs.si / http://tradicionalni-zajtrk.si/

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.