Mediji

Arhiv: DigitAgenda 2016: 30 priporočil za hitrejšo digitalizacijo gospodarstva

Ljubljana, 17. novembra 2016 - DigitAgenda 2016 zajema ključna priporočila, kako do leta 2025 dvigniti povprečno rast produktivnosti v slovenskem gospodarstvu zaradi digitalizacije na 3 % ter kreirati 10.000 novih digitalnih delovnih mest. GZS jo je pripravila s sodelovanjem nekaterih gospodarstvenikov v okviru štirih delovnih skupin.

Do leta 2020 bo 90 % delovnih mest narekovalo poznavanje informacijskih tehnologij. Tako posamezniki kot podjetja in družba smo na to smo še premalo pripravljeni. Najnovejša anketa svetovalne hiše A.T. Kearney potrjuje, da podjetja digitalizacije še ne dojemajo kot sredstvo za doseganje rasti prodaje. Le 32 % slovenskih družb želi svojo digitalno tranzicijo z zunanjim partnerjem pospešiti, kar je izrazito manj kot v povprečju razvitih državah regije Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda (EMEA: 78 %). Le 25 % družb ima zapisano digitalno strategijo (razviti trgi EMEA: 45 %).

Poleg 5 splošnih priporočil DigitAgenda 2016 vključuje 25 specifičnih priporočil za štiri posamezna področja: digitalizacijo infrastrukture, digitalizacijo industrije, digitalizacijo storitev ter digitalno regulativo.

Med priporočilo so tudi zelo konkretna, kot na primer:

-          virtualno podjetje v vsako podjetje - vsako podjetje naj izvaja virtualizacijo svojega poslovanja s ciljem nadzora nad vsemi procesi v podjetju. S tem bo omogočena boljša organizacija poslovanja in izvedba simulacij odpovedi in ugotavljanja posledic

-          patent box kot davčna olajšava na področju digitalne tehnologije – v tujini znan instrument, ki z nižjo stopnjo davka od dohodka pravnih oseb za prihodke iz naslova prodaje (trženja) s patentom zavarovanih izdelkov ali storitev, ki izvirajo iz Slovenije, spodbuja podjetja, da več vlagajo v razvoj izdelkov, zaščitenih s patenti.

-          uvajanje logike in informatike v osnovne šole do šolskega leta 2018/19,

-          enotno okno (single window) kot vzvod za razvoj in spodbujanje mednarodne trgovine - portal, namenjen tako gospodarskim subjektov, ki uvažajo blago, izvažajo ali opravljajo tranzit v EU in iz nje, kot tudi javni upravi.

-          digitalna enotna vstopna točka, ki bo omogočala, da se bo vsak podatek podjetij državi posredoval izključno enkrat.

 

DigitAgenda bo v središču razprave na 11. Vrhu slovenskega gospodarstva, ki bo 24. novembra ob 16. uri v Festivalni dvorani na Bledu.

 

Več:

-       DigitAgenda 2016

-       DigitAgenda 2016, krajša verzija

-       DigitAgenda 2016, krajša verzija (ENG)

 

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.