Mediji

Arhiv: Certifikat Excellent SME Slovenia = certifikat odličnosti

Ljubljana, 23. januar 2017 - Letnega srečanja prejemnikov certifikata Excellent SME, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), se je udeležilo 80 imetnikov tega certifikata odličnosti. Podeljene so bile nagrade 11 podjetjem in podjetnikom, ki imajo najmanj zadnji dve leti certifikat, v zadnjem letu najvišjo bonitetno oceno 10, in izpolnjujejo izbrane finančne pogoje po metodologiji družbe Coface.

Ob tej priložnosti je generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je dejal, da poslovni rezultati prejemnikov certifikata Excellent SME potrjujejo, da so bili v preteklih letih nadpovprečni, imajo dobro vizijo poslovanja, ter se zavedajo, da so sami nosilci sprememb. Poudaril je, da slovensko gospodarstvo deluje vse bolje. V 2016 je ustvarilo boljše poslovne rezultate kot kdaj koli prej. GZS si bo prizadevala, da bodo pogoji poslovanja v prihodnje še znosnejši, boljši in prijaznejši, ter bo še naprej promovirala odličnost in uspešnost slovenskih podjetij.

Trenutno ima certifikat Excellent SME Slovenia, ki ga izdaja GZS, 850 družb in podjetnikov.

Čeprav predstavljajo le 1,7 % vseh mikro, majhnih, srednjih družb s prihodki nad 25.000 evrov v Sloveniji, dosegajo kar 12-odstotni delež po ustvarjenem dobičku, 6,6-odstotni delež po prihodkih, 7-odstotni delež po ustvarjeni dodani vrednosti in 6-odstotni delež po številu zaposlenih.

 

Imetniki certifikata Excellent SME dosegajo v primerjavi z ostalimi mikro, majhnimi, srednjimi družbami s prihodki nad 25.000 evrov v Sloveniji izjemne rezultate:

 • imajo 9 % višje prihodke na zaposlenega od povprečja te velikosti podjetij,
 • ustvarijo še enkrat višji dobiček na zaposlenega,
 • imajo za 1/6 višjo dodano vrednost na zaposlenega.

 

 

Srednja in mala podjetja ter samostojni podjetniki, imetniki certifikata Excellent SME GZS, vedo, da certifikat pomeni verodostojno priznanje za preteklo dobro delo, omogoča večjo prepoznavnost v poslovnem okolju in hkrati spodbuja dobre in etične poslovne običaje. To mnenje potrjuje tudi podatek, da ima certifikat preko polovica imetnikov že tri leta zapored! V veliki meri so imetniki podjetja, poslovni subjekti z dolgoletno tradicijo – kar 42 odstotkov vseh imetnikov je prisotnih na trgu preko 20 let.

Po številu zaposlenih med imetniki prevladujejo mikro podjetja in samostojni podjetniki. 60 % teh subjektov ima manj kot 10 zaposlenih. 


Regijska razporeditev imetnikov certifikata prikazuje, da kar 62 odstotkov subjektov prihaja iz treh slovenskih regij: Osrednje-slovenske, Podravske in Savinjske. Med dejavnostmi je v največji meri zastopana predelovalna dejavnost (25 %), znotraj katere je preko 40 odstotkov imetnikov proizvajalcev kovinskih izdelkov, strojev in naprav, ter izdelkov iz gume in plastičnih mas. Ostale močneje zastopane dejavnosti med imetniki so trgovina, strokovne, znanstvene in tehn. dejavnosti, gradbeništvo in promet. 

Nagrajenci v letu 2016

Kriteriji:

 • Zadnje leto ocena 10
 • Vsaj zadnji dve leti imetnik certifikata
 • Kombinacija finančnih kriterijev:
  • neto marža,
  • rast prihodkov glede na preteklo leto (pogoj: rast nad 10%),
  • dobičkonosnost podjetja nad 10%
  • finančna moč podjetja (obseg poslovanja podjetja, razmerje med kratkoročnimi obveznostmi in kapitalom)

 

Čeprav so vsi imetniki certifikata Excellent SME Slovenia podjetja, ki uspejo dnevno potrjevati svoje odlično poslovanje, so tako dodatno potrditev odlične ocene v letu 2016 in nagrado za 2016 pridobila naslednja podjetja:

 

1

ADVANSYS računalniški inženiring, proizvodnja, trgovina in storitve d.o.o.

Waiss Zlatko, generalni direktor

 

Računalniško podjetje iz Solkana se uvršča med svetovno najuspešnejša podjetja na področju proizvodnje integriranih igralniških sistemov za igralne aparate in igralne mize. Njihovi proizvodi so trenutno nameščeni na preko 10.000 igralnih avtomatih v preko 100 igralnicah po svetu. Podjetje je izrazito izvozno usmerjeno, saj ustvari preko 80% svojega prometa v tujini; njihove stranke pa prihajajo s 4 celin.

2

AVELANA d.o.o. storitve in svetovanje

primarij mag. Andrej Šikovec

 

Zasebna ordinacija in ambulanta iz Novega mesta in Otočca z 12-letno tradicijo nudi storitve na področju zdravljenje krčnih žil, zdravljenja stresne inkontinence in lepotne terapije. Operirali so že preko 7.000 pacientov in prav sedaj gradijo najsodobnejši Kirurški center in Vaskularni raziskovalni inštitut na Otočcu, ki bosta vrata odprla v mescu marcu.


 

3

BENKO-TEHNA trgovsko proizvodno in storitveno podjetje Puconci d.o.o.

Simon Benko, direktor

 

Družinsko podjetje iz Puconcev s 26-letno tradicijo se ukvarja z obdelavo pločevine in nudi različne vrste pločevin, rešetk, mrež, okovje za vrata in tudi storitve obdelave po naročilu.

4

EKO GEA TRGOVINA NA DEBELO S KEMIČNIMI PROIZVODI NEJC ĐORĐIĆ S.P.

Nejc Đorđić, direktor

 

Celjski podjetnik Nejc Đorđić in njegova EkO GEA iz Celja in Šempetra v Savinjski dolini je proizvajalec patentirane biološke čistilne naprava za čiščenje odpadnih komunalnih voda H2E s številnimi prednostmi delovanja

5

FOTONA proizvodnja optoelektronskih naprav d.o.o.

dr. Ladislav Grad, direktor sektorja Marketing in prodaja

 

Fotona iz Ljubljane s preko 50-letno tradicijo je mednarodno priznano podjetje na področju inovacij, razvoja in proizvodnje laserskih sistemov, ki so rezultat lastnega znanja in več kot 45 let izkušenj na področju medicine, industrije, optičnih komunikacij in obrambe

6

KERA.M ZLATKO MAVRIN S.P.

Zlatko Mavrin, direktor

 

Podjetnik Zlatko Mavrin iz Ribnice preko 10 let izvaja storitve zaključnih del v stanovanjskih in poslovnih prostorih ter zunaj njih, še posebej oblaganje tal in sten, slikopleskarstvo ter adaptacije prostorov.

7

SENČILA MEDLE senčila in kovinoplastika d.o.o.

Gorazd Medle, direktor

 

Novomeško podjetje Senčila Medle, ustanovljeno leta 1994 kot družinsko podjetje Medle so strokovnjaki na področju proizvodnje, prodaje in montaže notranjih in zunanjih senčil, tend, pergol, senčnikov in sistemov zaščite pred insekti.

8

TINEX trgovska družba d.o.o.

Uroš Frantar – direktor

 

Podjetje Tinex iz šenčurja, ki je bilo ustanovljeno leta 90 je vodilno trgovsko podjetje na področju ležajne, linearne, tesnilne in pogonske tehnike na trgih JV Evrope, s poudarkom na slovenskem trgu.

9

VID d.o.o. Zdravstvena dejavnost

ŠALAMUN FRANC, direktor

 

Medicinski center Vid je vrhunsko opremljena mala zasebna bolnišnica v Kromberku pri Novi Gorici. Namenjena je ambulantnemu zdravljenju pacientov in hospitalni dejavnosti. Ukvarja se s specialistično okulistično dejavnostjo, z dejavnostjo estetske medicine in kirurgije, dermatologijo, fizioterapijo, s trgovino na drobno z očesnimi pripomočki (optika) in trgovino na debelo na področju oftalmologije.

10

VRC podjetje za proizvodnjo vzmeti in žičnih izdelkov d.o.o.

Janko Bačar, direktor

 

Podjetje VRC s 30-letno tradicijo iz Vipave proizvaja vse vrste (tlačnih, nateznih in torzijskih) vzmeti in žičnih izdelkov, katerih kar 40 % so kupci iz avtomobilske industrije.

11

WILLY STADLER proizvodnja in trgovina d.o.o.

Stanko Ančimer, direktor

 

Nemško podjetje Willy Stadler z več kot 200 letno tradicijo je leta 1997 odprlo podružnico v Sloveniji in danes se podjetje iz Leskovca v občini Krško lahko pohvali s številnimi izkušnjami in zanesljivostjo na področju kovinske konstrukcije, zvarjencev, opažev za betoniranje, strojev za sortiranje odpadkov in obdelavo kovine.

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.