Mediji

Arhiv: Peki po zlata priznanja na GZS

Ljubljana, 7. februar 2017 – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP), ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, je danes podelila zlata priznanja za odlično kakovost kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic.

Vsako leto na Gospodarski zbornici Slovenije tradicionalno poteka ocenjevanje kruha in pekovskega peciva. Podjetja prijavijo na ocenjevanje tiste izdelke, za katere so prepričani, da so vredni zlatega odličja. Neodvisna komisija, sestavljena iz različnih strokovnjakov s pekarskega področja, ocenjuje anonimne izdelke po posebni ocenjevalni lestvici. Ocenjujejo zunanji izgled izdelka, lastnosti skorje in sredice ter vonj in okus. Končno število točk je odvisno  od morebitnih napak, ki se, po ocenjevalni lestvici in vrednosti posamezne ponderirane lastnosti, na koncu odrazijo v oceni.

V okviru letošnjega ocenjevanja, že 17. po vrsti,  je bilo ocenjeno rekordno število vzorcev, kar 136. Visoka številka prijavljenih vzorcev se odraža v veliki prepoznavnosti dogodka in podeljenega zlatega pečata, tako s strani trgovcev kot tudi potrošnikov. 

Na letošnji podelitvi smo za odlično kakovost podelili 124 zlatih priznanj 20 različnim pekarskim podjetjem. Največ, kar 57 priznanj, je bilo podeljenih v kategoriji kruhov, sledi kategorija pekovskega peciva z 21 priznanji, kategorija finega pekovskega peciva z 19 priznanji in kategorija keksov s 13 priznanji. Zlata priznanja smo podelili tudi osmim testeninam in šestim svežim slaščicam.

Vsa slovenska pekarska podjetja sledijo tradiciji, kot tudi globalnim prehranskim in tehnološkim trendom, ki kažejo na razvoj polpečenih zamrznjenih izdelkov oziroma izdelkov iz dopeke, ki se dokončno spečejo v trgovinah. Takšen način ohranja svežino, omogoča racionalnejšo načrtovanje proizvodnje ter tekočo prodajo, posledično pa manj neprodanega in zavrženega kruha ter izdelkov.  

Evropski trendi v pekarstvu se pomikajo v smer široke ponudbe posebnih vrst kruha, manjših oblik in gramatur, različnih inovativnih prigrizkov in izdelkov »to-go« ter seveda tudi nišnih izdelkov, kot so izdelki iz ekološke pridelave in predelave, izdelki brez glutena ter nenazadnje izdelki z manj maščob, sladkorja in/ali soli.

Vsi izdelki so navedeni v brošuri, ki je tudi letos izšla ob tej priložnosti, na ogled pa bodo ta teden v avli Gospodarske zbornice Slovenije ter konec avgusta na največjem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni.

 

Več informacij:

mag. Jana Ramuš, sekretarka Sekcije za mlinarstvo in pekarstvo

T: 01 58 98 250, E: jana.ramus@gzs.si

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.