Mediji

Arhiv: Gospodarstveniki s predsednikoma Poljske in Slovenije o poslovnih in investicijskih priložnostih

Ljubljana, 27. marca 2017- Prek 130 slovenskih in poljskih gospodarstvenikov se je srečalo na današnjem investicijskem forumu ob priložnosti uradnega obiska predsednika Republike Poljske Andrzeja Dude v Sloveniji. Udeležence sta nagovorila predsednik Borut Pahor in predsednik Andrzej Duda, ki se je vpisal tudi v knjigo častnih gostov GZS. Poslovni dogodek je organiziralo Veleposlaništvo Republike Poljske v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) in Poljsko-slovenskim poslovnim klubom Triglav-Rysy.

Mag. Samo Hribar-Milič, generalni direktor GZS, je dejal, da se izjemno dobri politični odnosi odražajo tudi v gospodarskem sodelovanju. Medsebojna menjava se je v 10 letih podvojila. Izrazil je zadovoljstvo nad vse večjim optimizmom, rastočih pričakovanjih, ambicioznih načrtih, kako sodelovanje še povečati. Skupna infrastruktura, skupni razvojni projekti, digitalizacija, … so izzivi, ki jih bodo gospodarstveniki obeh držav znali izkoristiti tudi za nadaljnji dvig medsebojne menjave, je še dodal.

Udeležence je nagovoril tudi Pawel Czerwinski, veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji, ki je izrazil zadovoljstvo nad organizacijo današnjega foruma.

Tega je Andrzej Duda, predsednik Republike Poljske, označil kot bistveno točko svojega obiska v Sloveniji. Zavzel se je za to, da se medsebojna menjava, ki je v lanskem letu dosegla 1,5 mrd evrov, še poveča. Meni, da obstajajo tudi številne naložbene priložnosti na Poljskem. Njihova država se stabilno razvija, ima stabilno oblast, stabilno gospodarsko situacijo, BDP iz leta v leto narašča. Zavzel se je za nadaljnjo izboljšanje poslovnega okolja in zmanjšanje obremenitev. Želi, da bo Poljska na znanju temelječa družba.

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, je Slovenijo in Poljsko označil kot prijateljski državi z urejenimi političnimi, gospodarskimi in kulturnimi odnosi. Poljska je 7. najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije, kar razume kot sijajen rezultat po 25 letih dvostranskih odnosov. Dotaknil se je tudi povečane negotovosti nadaljnjega razvoja EU in vse večje nepredvidljivosti v mednarodni skupnosti.

Adam Malecki, namestnik direktorice oddelka za tuje naložbe pri Poljski Agenciji za naložbe in trgovino (PAIH), je spregovoril o poljskem gospodarstvu in odprtih poslovnih priložnostih. Med prednostmi je med drugim navedel izobraženo delovno silo ter dobro razvito prometno infrastrukturo. Ključne panoge so agroživilska industrija, elektronika in bela tehnika, farmacevtika, avtomobilska industrija ter poslovno storitveni sektor.

Po mnenju Pawla Peplińskega, partnerja, odgovornega za PwC v Sloveniji in vodje revizijskih storitev za področje JVE, sta tako Slovenija in Poljska državi, kjer je »enostavno« živeti. Obe državi se ponašata z relativno dobro gospodarsko rastjo. V Sloveniji pogreša večjo odločnost za razvoj gospodarstva. Izpostavil je nujnost inovativnosti, odličnega izobraževalnega sistema, fleksibilnosti …

Maciej Radomski, direktor Trimo Trebnje, se je dotaknil razlik v mentaliteti ljudi in poslovnem odnosu zaposlenih obeh narodov ter svetoval, da se pri tujih naložbah v drugi državi te upošteva.

Pravi čas je vstopiti na poljski trg, pravi Matej Hojnik, predsednik poljsko-slovenskega poslovnega kluba Triglav-Rysy. Pri tem se je navezal na analizo med poljskimi podjetij, ki kaže na njihov povečan optimizem– 36 % podjetij pričakuje povečati izvoz, 48 % podjetij pa napoveduje višji dobiček. Denis Vodopivec, predsednik uprave Armeton Group, je prikazal svoje izkušnje na poljskem trgu.

Na dogodku je bil podpisan tudi sporazum o sodelovanju med poljskim mestom Miedzyzdroje in slovenskim mestom Izola.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.