Mediji

Arhiv: Digitalizacija: prenos slovenskega znanja v Črno goro

Ljubljana, 10. aprila 2017 – Predsednika slovenske in črnogorske gospodarske zbornice Marjan Mačkošek in Velimir Mijušković sta danes podpisala pismo o nameri za sodelovanje in pomoč Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) črnogorski zbornici in gospodarstvu na področju digitalizacije, zlasti pri uvajanju e-računov.

Današnji podpis pisma o nameri za sodelovanje med zbornicama prinaša koristi tako slovenskemu kot črnogorskemu gospodarstvu. Gre predvsem za področje prenoso slovenskih izkušenj in know-howa pri uvajanju e-računov v črnogorsko gospodarstvo ter za dostop Črne gore do evropskega Foruma za e-račune.

Slovenskim IT podjetjem, ki so dejavna na področju e-računov, podpis pisma o nameri odpira številne nove poslovne priložnosti. Poenostavljen bo dostop na črnogorski trg. Poslovanje gospodarskih družb v Črni Gori, katerega velik del predstavljajo slovenska podjetja ali podjetja v slovenski lasti (banke, zavarovalnica, gradbena podjetja ...), bo postalo hitrejše. Uvajanje eRačunov s podporo Slovenije predstavlja odličen pilotni projekt sodelovanja, ki ga bo mogoče razširiti še na druga področja digitalizacije.

Po drugi strani se bodo v Črni Gori z uvajanjem brezpapirnega poslovanja z eRačuni znižali stroški poslovanja tako v javni upravi kot v gospodarstvu, povečala se bo transparentnost delovanja javne uprave, pospešili pa se bodo predvsem postopki pri plačilih. Kot je bilo poudarjeno, imajo sicer na področju digitalizacije v Črni gori odlične kadre, manjka pa razvojnih podjetij.

Na današnjem sestanku, na katerem sta sodelovala tudi podpredsednik vlade Črne gore Milutin Simović ter veleposlanik Črne gore v Sloveniji Miomir Mugoša, sta si slovenska in črnogorska stran izmenjali informacije o trenutnih gospodarskih razmerah v obeh državah. Izpostavljene so bile tudi možnosti za sodelovanje na področju gozdarstva oz. lesne industrije, saj so povezave med resornima ministrstvoma že vzpostavljene.

Predstavniki GZS so črnogorskim partnerjem predlagali tudi, da se skupaj s podjetji udeležijo letošnjega Celjskega sejma in sodelujejo pri pripravi multilateralnega poslovnega srečanja gospodarstvenikov iz regije Zahodnega Balkana.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.