Mediji

Arhiv: Beograd na GZS: odprte investicijske priložnosti za slovenska podjetja


Ljubljana, 24. aprila 2017 – Prek 40 slovenskih gospodarstvenikov se je danes udeležilo predstavitve priložnosti in možnosti za sodelovanje slovenskih podjetij v projektu »Beograd na vodi« in ostalih beograjskih projektih. Dogodek je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju s Srbsko-slovenskim poslovnim klubom, Slovenija (SSPK) in mestom Beograd.

 

Goran Novković, izvršni direktor GZS, ocenjuje, da je ta hip v Srbiji aktivnih okoli 700 slovenskih družb. Medsebojno poslovanje in poslovna afiniteta med srbskimi in slovenskimi podjetji je tradicionalna. V zadnjih letih se sodelovanje spet intenzivira in je lani prvič preseglo vrednost 1,25 mrd evrov. Tudi srbska podjetja intenzivneje investirajo v Sloveniji: v turizem, informatiko, industrijo, bančništvo ... Današnje srečanje je ob pravem času tudi zato, ker se v skladu s strategijo pametne specializacije, tako kot v celotni Evropski uniji, prav zdaj v Sloveniji oblikujejo strateška razvojno inovacijska partnerstva. Med njimi bodo tudi pametne skupnosti in pametna mesta, pa mobilnost in turizem, vse to pa bo prežeto z digitalizacijo. Inovativni produkti, ki bodo nastali, bodo lepa priložnost za sodelovanje tudi v prihodnosti, je še povedal.

 

Andrej Klasinc, podpredsednik Srbsko slovenskega poslovnega kluba Ljubljana, je izrazil željo, da današnji dogodek postane tradicionalen, se tu tkejo nove vezi in poznanstva ter se na ta način še okrepi sodelovanje med gospodarstvoma obeh držav.

 

Mestni manager Beograda Goran Vesić se zavzema za pritegnitev tujih investitorjev, saj Beograd ponuja številne investicijske priložnosti. Med prednostmi srbskega trga je izpostavil tako politično kot makroekonomsko stabilnost s konsolidiranimi javnimi financami, le 1,7% stopnjo inflacije in 2,7-odstotno gospodarsko rastjo v letu 2016, sklenjene mednarodne sporazume in strateška partnerstva.

Naštel je velike infrastrukturne projekte – med njimi toplovod od TE Obrenovac do novega Beograda v vrednosti 187 mio evrov, modernizacijo centralnega kanalizacijskega sistema v vrednosti 126 mio evrov, čistilne naprave za odpadne vode v vrednosti prek 200 mio evrov ter ulično javno razsvetljavo v vrednosti 80 mio evrov. Beograd na vodi je označil kot največji razvojni projekt v mestu, pri čemer je investicija vredna prek 3 mrd evrov. Zgrajenih naj bi bilo 1.8 mio m2 različnih površin za infrastrukturne, poslovne in stanovanjske namene. Za potencialne investitorje je zanimiva pridobitev gradbenega dovoljenja že v 28 dneh in podpora mestnega tima za investitorje brez plačevanja konzultantov. Problem, ki ga še urejajo, je ažuriranje in dostop do katastra.

 

Branislav Popović, direktor direkcije za gradbena zemljišča, Beograd, je podrobneje te in ostale projekte. Skupno gre za 200 projektov, ki so objavljeni tudi na spletnih straneh. Omenil je, da je v zadnjem letu cena nepremičnin v Beogradu narasla za 23 odstotkov. Temu se bo prilagodila mestna oblast in ustrezno znižala obdavčitev, saj ne želijo izgubiti velikih investitorjev.

 

Srečanje se je nadaljevalo z bilateralnimi razgovori.

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.