Mediji

Arhiv: Novi predsednik GZS postal Boštjan Gorjup

Ljubljana, 10. maj 2017 - Člani Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so na današnji seji za predsednika GZS za naslednje mandatno obdobje izvolili Boštjana Gorjupa.

V svoji predstavitvi je Boštjan Gorjup, direktor BSH Hišni aparati, je uvodoma dejal, da si želi GZS kot močno organizacijo, ki bo zastopala gospodarstvenike in v doglednem času reševala njihove problem. Zato je postavil koncept, ki bazira na enotni, močni »hiši« z dobrimi temelji -  konstruktivnem in pozitivnem pristopu, končni ureditvi odnosov s TGZ in samostojnimi regionalnimi zbornicami ter vitki organizaciji.

Na tem so zgrajeni trije stebri. Prvi je kontinuiteta dobrih praks, ki jih ima GZS veliko. Naštel je med drugim program GoInternational, promocijo inovacij in Analitiko. Pri stebru sprememb je izpostavil nujnost, da se na srednji rok s socialnimi partnerji sklene dogovor, ki bo gospodarstvenikom omogočil stabilni okvir poslovanja. Zavzel se je za projektno organizacijo znotraj zbornice. V stebru vizije, ki je usmerjen na dolgi rok, vidi FDI scouting in talent management.

Novi predsednik se zavzema za postavitev »učinkovite GZS, da bomo v čim krajšem času prišli do rezultatov, ki jih potrebujemo«. Zato rabimo fokusne projekte. Navedel jih je 6, o katerih bi želel vsaj razpravljati – srednjeročni sporazum s sindikati, obdavčitev visoko kvalificiranega dela, nadgraditev zakona o vajeništvu tudi za selektirane tehnične visokošolske programe, aktivno sodelovanje pri sprejemu zdravstvene zakonodaje, vzpostavitev key account managementa za MSP in podpora Spiritu pri Fdi scoutingu, finančno stabilizacijo GZS in ureditev odnosov v hiši.

Sklenil je, da je ključni fokus biti učinkovit - postaviti prioritete, imeti fokusno obliko organizacije, ki bo imela obvladljive naloge za posamezno leto, ki bo tudi s konstruktivnim dialogom s svojimi partnerji, projektnim delom na podlagi prioritet, z vizualizacijo in optimizmom prišla do rešitev.

V zahvalnem govoru po izvolitvi se je novi predsednik GZS, ki je bil izvoljen za naslednji dvoletni mandat, zahvalil za zaupanje. Obljubil je, da se bo zavzel za postavitev še močnejše, bolj enovite zbornice ter izrazil upanje v dobro komunikacijo z vsemi z namenom, da »bomo vizijo, cilje dosegli in imeli vsi boljše poslovno okolje v prihodnje, kakršnega si želimo

Izjava Boštjana Gorjupa za TV.GZS po izvolitvi


Skupščina GZS je v nadaljevanju sprejela Letno poročilo GZS 2016 ter se seznanila z aktualnimi  mednarodnimi gospodarskimi gibanji in napovedmi. Pri tem je Bojan Ivanc, glavni ekonomist pri Analitiki GZS, izpostavil, da so bila pričakovanja o globalni gospodarski rasti prvič po petih letih izboljšana, kar je tako posledica večanja domače potrošnje v razvitih državah kot vnovične rasti v državah v razvoju zaradi preobrata pri cenah surovin. Ocenjuje, da se bo cena sodčka nafte gibala med 55 in 70 USD za sodček. Svetovna trgovina bo rasla s podobno dinamiko kot BDP, tudi zaradi vnovične rasti povpraševanja po surovinah. Tveganja za svet so protekcionizem, ki pridobiva politično podporo predvsem v razvitih državah ter finančna tveganja kot so rekordna vrednotenja na delniških trgih ter visoke cene nepremičnin.

 

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.