Mediji

Arhiv: POSLOVNA DELEGACIJA POHIŠTVENIKOV V ZDA - New York, 21.-24. maj 2017

V nedeljo, 21. maja, v New York potuje manjša poslovna delegacija slovenskih pohištvenikov in opremljevalcev interjerjev. Poslovno delegacijo organizirata Lesarski grozd Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ob podpori Direktorata za les na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter Javne agencije SPIRIT.

 

Gre za profilirane ponudnike, ki želijo trg ZDA nagovoriti z nišnimi, »high-end« izdelki in storitvami. V ta namen bodo v New Yorku obiskali specializirani sejem pohištva International Contemporary Furniture Fair (ICFF) in se na njem sestali s potencialnimi ameriškimi partnerji. Organiziran bo tudi networking sestanek s predstavniki slovenske poslovne skupnosti s področja pohištva in notranje opreme v ZDA in njihovimi lokalnimi partnerji ter predstavniki Veleposlaništva Slovenije v ZDA. Ker vsa udeležena podjetja niso »newcomerji« na ameriškem trgu, bodo v času obiska New Yorka izvedla tudi individualne poslovne programe.

 

Delegacije se bodo udeležili predstavniki podjetij Alples d.d., Murales d.d., Donar d.o.o., Lina Design d.o.o., Noki d.o.o. ter GZS in Lesarskega grozda. Več podatkov in predstavitveni katalog delegacije na povezavi https://www.dropbox.com/s/h9g5a0tquj6as9n/katalog%20NY_v1_web.pdf?dl=0

 

ZDA sicer sodijo med pomembnejše slovenske zunanjetrgovinske partnerje saj z njimi letno opravimo za 850 milijonov evrov blagovne menjave s trendom naraščanja in z lanskim skoraj 200-milijonskim presežkom izvoza nad uvozom. Najbolj zastopane blagovne skupine na strani izvoza so zdravila, izdelki iz jekla, gospodinjski aparati in električni motorji. Največ uvažamo olj iz nafte, letal, turbin in kemičnih surovin. Po podatkih Banke Slovenije je v Sloveniji plasiranih 63 milijonov evrov ameriških neposrednih investicij, slovenske v ZDA pa odtehtajo 21 milijonov evrov. Bistveno večja je vrednost ameriških vrednostnih papirjev v slovenski lasti saj presega 1,6 milijarde evrov. Slovenska lesna industrija, ki jo lahko štejemo za pionirja slovenskega izvoza v ZDA, je na ameriškem trgu danes manj prisotna, ostale pa so stare »zveze« in ugled, zato je ambicija za ponovni vstop na ta atraktiven, četudi zahteven, a skoraj nepregleden trg razumljiva.

 

    

Ljubljana, 19. 5. 2017

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.