Mediji

Arhiv: Ukrajinski gospodarstveniki s slovenskimi na GZS o novih poslovnih priložnostih

Ukrajinski gospodarstveniki s slovenskimi na GZS o novih poslovnih priložnostih

 

Ljubljana, 23. maja 2017 – Prek 70 slovenskih in ukrajinskih gospodarstvenikov se je udeležilo današnjega foruma, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT in MGRT.

 

Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS, je uvodoma poudaril dobre rezultate v poslovnem sodelovanju med Slovenijo in Ukrajino. Sicer je ukrajinsko-ruska kriza nekoliko zaustavila rast v menjavi, vendar verjame, da je še veliko poslovnih priložnosti, ki jih je mogoče izkoristiti in tako okrepiti medsebojno sodelovanje. Med prednostmi Slovenije je omenil zanesljivo in dobro izobraženo delovno silo ter geostrateško lego skupaj z razvito infrastrukturo. Naš notranji trg ni le Slovenija, temveč trg v radiju 600 km s prek 100 mio potrošnikov. Zato je lahko Slovenija tudi za ukrajinske gospodarstvenike odlična vstopna točka za dostop na širši trg EU.

 

Predsednik Ukrajinske gospodarske zbornice Gennadiy Chyzhykov je izpostavil pomen današnjega dogodka, ki je v prvi vrsti usmerjen v bilateralne razgovore gospodarstvenikov obeh držav, namenjene iskanju novih poslovnih priložnosti in krepitvi medsebojnih odnosov. Med zanimivimi panogami je izpostavil farmacevtsko in živilsko-predelovalno industrijo, inženiringe ter turizem. Ukrajina je izjemno močna v pridelavi žitaric in sončničnega olja. Izdelala pa je tudi največje tovorno letalo na svetu. Slovenskim gospodarstvenikom je ponudil pomoč ukrajinske zbornice pri vstopanju na ukrajinski trg.

 

Udeležence je nagovoril tudi ukrajinski veleposlanik Mykhailo Brodovich. Spregovoril je o dokumentu, ki sta ga predsednika Borut Pahor in Petro Poroshenko podpisala na novembrskem srečanju v Ljubljani. Letos je sicer 25 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Kot pomemben korak je navedel tudi direktno letalsko povezavo med Ljubljano in Kijevom od 27. junija dalje, že od srede junija pa je ukinjena obveza pridobitve vizuma za ukrajinske državljane, ki potujejo v EU.

 

Vanja Bele iz Centra za mednarodno poslovanje GZS je predstavila slovensko gospodarsko okolje in vpetost v mednarodne trge. Blagovna menjava je v zadnjih dveh letih relativno stabilna. Za letošnje leto je napoved optimistično. Porast za 16 % na strani slovenskega izvoza v Ukrajino in 28 % na strani slovenskega uvoza iz Ukrajine.

 

Vladyslav Solotva, ekonomski svetovalec na Veleposlaništvu Ukrajine, je spregovoril o poslovnih priložnostih v Ukrajini. Povedal je, da je Ukrajina ambiciozna in inovativna evropska država. Kar 190 držav uvaža proizvode »made in Ukraina«. 70 % vseh površin je kmetijskih. Gre za 4. najbolj izobraženo nacijo na svetu z 2,5 mio študenti. Močni so v inženiringu, vesoljski znanosti in IKT. Ukrajina ima sklenjenih 17 prostotrgovinskih sporazumov, ki pokrivajo 45 držav. Z EU je odpravljenih kar 97% vseh carin.

 

V nadaljevanju so potekali bilateralni razgovori med poslovneži obeh držav.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.