Mediji

Arhiv: Slovenski in avstrijski gospodarstveniki s predsednikoma obeh držav o krepitvi medsebojnega sodelovanja

Ljubljana, 24. maj 2017 – Prek 150 slovenskih in avstrijskih gospodarstvenikov se je udeležilo današnjega poslovnega foruma ob uradnem obisku predsednika Republike Avstrije dr. Alexander Van der Bellen v Sloveniji. Avstrijski predsednik se je ob tej priložnosti vpisal v knjigo častnih gostov Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Dogodek je organizirala GZS v sodelovanju z Agencijo SPIRIT Slovenija ter Advantage Austria.


 

Boštjan Gorjup, novi predsednik GZS, je uvodoma poudaril odlično sodelovanje med gospodarstveniki obeh držav in tudi uspešno rešitev morebitnih nastalih zapletov. Optimističen je, da bo enako tudi v prihodnje. Izpostavil je dobre poslovne pogoje, ki jih lahko zagotovi Slovenija, predvsem pa odlično izobraženo delovno silo. GZS, kot je dejal, mora biti platforma, ki ponuja rešitve in priložnosti. Dotaknil se je pomena družinskih podjetij, širitve Luke Koper, pa tudi vstopa Magne na slovenski trg. Vedno obstajajo neki trendi, je dejal. Danes govorimo o digitalizaciji, jutri morda o staranju prebivalstva. Skupaj, kot partnerji, sosedi in prijatelji, se lahko spoprimemo z vsemi izzivi, je zaključil.

 

Blagovna menjava med državama je okoli 5 mrd evrov. Avstrija je največji investitor v Slovenijo in tukaj na ta način zagotavlja 15.000 delovnih mest, je povedal predsednik WKO Dr. Christoph Leitl, ki je ponosen na zaupanje, ki ga uživajo avstrijska podjetja pri nas. Na tem želi graditi tudi v prihodnosti. Poudaril je pomen enotnosti, sodelovanja in povezovanja. Slovenija in Avstrija sta članice EU. Le 7 od 100 prebivalcev na svetu je Evropejcev, je dejal. Če ne bomo držali skupaj, v globalnem svetu ne moremo preživeti. Želi si nadaljnjega dobrega sodelovanje in se veseli ne le realizacije najrazličnejših projektov, temveč tudi nastajanja vse več medsebojnega zaupanja in prijateljstev.

 

Udeležence sta nagovorila predsednika obeh držav. Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, je izrazil željo po nadaljnjem poglabljanju odličnega sodelovanja na vseh področjih. Ko postaja svet vse manj gotov, pa tudi manj varen, je pomembno, da je mogoče ohranjati dobre sosedske odnose in tematizirati najbolj občutljiva vprašanja brez skrbi za politične in družbene posledice med državama. Izpostavil je sorodne poglede obeh predsednikov na mednarodna vprašanja, enaka stremljenja glede notranjepolitičnih razmer, stabilnosti, reform, napredka, težnje k prilagajanju najmodernejšim tehnološkim in drugim trendom.

 

Predsednik Republike Avstrije Dr. Alexander Van der Bellen, ki se je ob priložnosti obiska vpisal v častno knjigo gostov GZS, je povedal, da je na stotine avstrijskih podjetij neposredno investiralo v Slovenijo in izkoristilo ugodne poslovne dejavnike, kar je bilo koristno tako za slovenski kot avstrijski gospodarski razvoj. Med prednostmi, ki jih ta podjetja navajajo, so visoko kvalificirana in usposobljena delovna sila, poznavanje tujih jezikov, produktivnost … Kar 93 % anketiranih avstrijskih podjetij bi se ponovno odločilo za investicijo. Slovenija je sicer majhen, a eden najpomembnejših gospodarskih partnerjev za Avstrijo, je dejal ter izpostavil pomen Luke Koper. Seveda je še veliko možnosti za krepitev sodelovanja, tudi pri izobraževanju mladih. Dotaknil se je pomena delovanja EU, kjer alternative sodelovanju v EU ne vidi.

 

 

V okviru panela FDI v Sloveniji je dr. Peter Hasslacher, direktor Advantage Austria Ljubljana, gospodarsko sodelovanje označil ne le kot odlično temveč tudi izjemno intenzivno. Seveda pa obstajajo možnosti za nadaljnjo krepitev medsebojnih odnosov. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je menil, da je sedanji obseg menjave na ravni 5 mrd evrov temelj, na katerem je treba delati naprej. Poudaril je pomen tujih neposrednih investicij za Slovenijo ter dodal, da je v pripravi zakon o spodbujanju investicij, v katerem bodo združene vse spodbude. Magna bo po njegovih besedah prinesla »transparentnost v odnosu do okolja, novo kvaliteta in pravila igre, ki jih bo treba tudi na naši strani spoštovati«. Günther Apfalter, predsednik Magna Steyr, je izkušnje s slovensko delovno silo označil kot odlične. Poudaril je pomen, ki ga v podjetju dajejo digitalizaciji, tako v proizvodnji kot logistiki. Podpredsednik Vladne zadeve Magna Europe Dieter Althaus, je označil pridobitev globalnega igralca kot je Magna, kot gospodarskega partnerja, kot pomembno za krepitev celotne regije. To bo prispevalo tudi k temu, da se bosta slovenski in avstrijski avtomobilski grozd bistveno tesneje povezala. Gre za je razvojni projekt za Slovenijo, je bil jasen.

 

Na panelu o logistiki in infrastrukturi so sodelovali Franz Glanz, Cargocentergraz, Maša Čertalič iz Luke Koper ter Rok Svetek, Adria kombi. Sogovorniki so izpostavili vlogo in pomen sodelovanja.

 

Generalni direktor GZS mag. Samo Hribar Milič je dogodek sklenil s prepričanjem, da smo gospodarstveniki zelo zadovoljni, ko gre za medsebojno bilateralno sodelovanje. Je pa še veliko priložnosti za njegovo nadgradnjo, in ambicij, da dejansko uspemo s svojimi uspehi na področju sodelovanja med obema državama dokazati tudi širši Evropi, da je evropska ideja med gospodarstveniki še kako živa, da vanjo verjamemo, in da bomo tudi s svojim delovanjem prispevali k temu, da bo ta ideja še naprej tista najbolj progresivna ideja v tem prostoru. Veselimo se, da je pred nami še veliko nerealiziranih ambicioznih načrtov za sodelovanje, ki jih bomo uspešno izkoristili.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.