Mediji

Arhiv: Nagrajene najboljše inovacije v Primorsko-notranjski regiji

GZS-Območna zbornica Postojna je danes podelila 1 zlato, 1 srebrno in 2 bronasti priznanji najboljšim inovacijam v Primorsko-notranjski regiji. Najbolje ocenjena inovacija bo kandidirala za priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti 27. septembra.

 Zlato priznanje

Podjetje:       Kovinoplastika Lož d.d., Stari trg pri Ložu
avtorja:         PETAR TADIĆ, SAMO PETRIČ
inovacija:      VRATNA ZAPORA AVTOMATIK

Posebnost vratnih zapor CLA (Avtomatik) je v tem, da je v  zaporo integriran sistem za avtomatsko aktiviranje elementov zapiranja. Le ta poskrbi, da so elementi zapiranja aktivirani vsakič, ko se vratno krilo zapre. Na ta način imamo vratno krilo v vsakem trenutku zaprto v 6 točkah. S tem se občutno izboljša tesnjenje vratnega krila, zmanjšajo se toplotne izgube in s tem posledično stroški energije. Preprečeno je tudi zvijanje vratnega krila, do katerega običajno prihaja zaradi vremenskih vplivov. Odlično tesnjenje vrat ima za posledico tudi zmanjšano emisijo hrupa iz okolice in s tem dvig bivanjske kvalitete. 

 

 Srebrno priznanje

 

Podjetje:       Kovinoplastika Lož d.d., Stari trg pri Ložu
avtorja:         IGOR ŠKRBEC, PETER PETRIČ
inovacija:     RAZVOJ POSOD ZA POMIVALNIKE BREZ VMESNE TERMIČNE OBDELAVE

Pri izdelavi nerjavnih posod za pomivalnike se soočamo s tehnološkega vidika z zelo občutljivim procesom. Nanj vpliva veliko parametrov kot so material, stroji, orodja, tehnologija izdelave,… Ti parametri lahko privedejo na vizualno občutljivem proizvodu do nepravilnosti ali pa celo do izmeta tekom procesa izdelave. Zaradi tega se moramo za vizualno odličen proizvod velikokrat  poslužiti medfazne toplotne obdelave, ki močno povečuje stroške izdelave posod. Pri posodah z vertikalnimi radiji R70 in R80 smo s pomočjo izkušenj, računalniških simulacij in preizkusi odpravili operacije: toplotne obdelave, medfaznega pranja in ene faze preoblikovanja. S tem smo tem posodam dvignili konkurenčnost ter zmanjšali porabo energentov pri izdelavi.

Bronasto priznanje

 

Podjetje:       Izoterm Plama d.o.o., Podgrad
avtorji:           MATEVŽ GERŽELJ, IVAN RUTAR, SAŠA ZEČEVIĆ
inovacija:      PlamaCELL EMBALAŽNA FOLIJA

Embalažna folija iz penjenega polietilena (EPE folija) je tip izdelka, ki ga industrija potrebuje pri pakiranju in zaščiti svojih proizvodov. Embalaža je sestavni del vseh proizvodnih procesov, saj preprečuje poškodbe izdelkov in omogoča zmanjševanje tehnološkega odpada in škarta.

Za embalažo se lahko uporabljajo različni materiali, kot so: polistiren, karton..

Folija iz penjenega polietilena ima veliko prednosti pred omenjenimi konkurenčnimi materiali zaradi možnosti ponovne uporabe, enostavnega koriščenja ter prijaznosti do okolja.

Samostojni inovatorki: NATAŠA FRANK BARBIŠ, BARBARA FRANK, Ilirska Bistrica
inovacija:      HIŠICA "TO ZMOREM"           

Igrača Hišica »TO ZMOREM« je igrača, primerna za najmlajše otroke, ki so šele na začetku osvajanja veščin, ki jih potrebujejo pri vsakdanjih opravilih kot so odpenjanje, in zapenjanje oblačil, zavezovanje vezalk in podobno. Igrača je primerna za igro 2-5 let starih otrok. Hkrati se lahko igra več otrok, vendar ne več kot 5-6. Otroke pri igri z igračo lahko vodimo in jim pomagamo, predvsem takrat, ko je igrača vključena v vodeno dejavnost, lahko pa prepustimo igro z igračo njihovi domišljiji in spretnosti.

Skozi igro si otroci pridobivajo praktična znanja in fino motorične spretnosti na nevsiljiv način, ne zavedajoč se tega. Hišica »TO ZMOREM je priporočljiv pripomoček v vsakem vrtcu, z nadgradnjo lesene konstrukcije pa postane uporabna vsakemu posamezniku v katerem koli okolju.

 

 Zahvala za prispevek na področju inovativnosti

 

Podjetje:       Izoterm Plama d.o.o., Podgrad
avtor:             RADO BOŽIČ
inovacija:      SPREMEMBA NAČINA GRETJA GLAVE EXTRUDORJA

 

Samostojni inovator:    Vilko Škrab, Ilirska Bistrica
inovacija:      USMERJANJE SONČNIH KOLEKTORJEV ZA MAKSIMALNO IZRABO SONČNE ENERGIJE V ZIMSKEM ČASU


 Posebno priznanje za dolgoletno sodelovanje v izborih za najboljše inovacije Območne zbornice Postojna

 

Samostojni inovator:    VILKO ŠKRAB, Ilirska Bistrica

***

Na letošnji 15. razpis GZS- Območne zbornice Postojna za izbor najboljših inovacij v Primorsko-notranjski regiji 2017 je prispelo 6 prijav, ki so jih podali 4 prijavitelji in v katerih je sodelovalo 11 inovatorjev.

Območna zbornica Postojna želi z vsakoletnimi razpisi za izbor najboljše inovacije v Primorsko-notranjski regiji spodbujati inovativno razmišljanje pri ljudeh v vseh okoljih, dvigati stopnjo razvitosti inovativnega okolja kot tudi izboljševati okolje v katerem delujemo in živimo.

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.