Mediji

Arhiv: Nagrajene najboljše inovacije v Zasavju


Zagorje ob Savi, 14. junij 2017 – 8 zlatih, 11 srebrnih in 7 bronastih priznanj je danes podelila GZS-Območna zbornica Zasavje najboljšim inovacijam v regiji.Najbolje ocenjene inovacije bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti 27. septembra.. 

 

ZLATO PRIZNANJE – uvrščeno na nacionalni nivo

Inovacija:
Razvoj tehnologije za izdelavo in obdelavo termostatskih elementov

Inovatorji:
Gregor Ceglar, Jure Raspotnik, Damjan Strmljan, Samo Urbanija, Maja Macerl, Franci Ocepek, Ines Bantan, Simon Lebar, Joži Prašnikar, Peter Bregar

 

PRIJAVITELJA: ETI d.d. Izlake in RC eNeM d.o.o.

 

Opis inovacije

Predlog inovacije je razvoj tehnologije za izdelavo in obdelavo termostatskih elementov. Poleg popolne novosti v razvoju tehnologije je bilo potrebno tudi pomembno izboljšanje samega izdelka, ki mu sledi visokotehnološka tehnologija, ki dovoljuje obdelavo na tako visokem nivoju in zagotavlja vrhunsko kvaliteto.

V sodelovanju s kupcem, razvojnim centrom, inštitutom in proizvajalci naprav je nastala tehnologija izdelave in obdelave termostatskih elementov, ki je popolna novost v keramični industriji. Avtomatizirana linija  omogoča proizvodnjo dobrih dveh izdelkov na sekundo.

Kakovostnejši izdelek in visoka produktivnost, podjetju dajeta ogromno prednost pred konkurenco in predispozicije, da v bližnji prihodnosti ETI postane vodilni proizvajalec termostatskih elementov.

 

 

ZLATO PRIZNANJE – uvrščeno na nacionalni nivo

Inovacija: Apliciranje treh različnih tehnologij proizvodnje steklenih izdelkov na eni
                   steklarski peči

 

Inovatorji: Robert Gaal, Radovan Krneta, Pero Ereiz, Jože Kumar, Vlado Kršlin, Matija
                 Jeršin
,Enes Rakovič, Mateja Koritnik, Jaša Polutnik, Srečko Medvešek,
                 mag. Roman Tušek

 

PRIJAVITELJ: Steklarna Hrastnik d.o.o.

 

Opis inovacije

Zaradi povečanih potreb v proizvodnji parfumske embalaže, so se v Steklarni Hrastnik odločili za nakup novega IS stroja, ki omogoča proizvodnjo takšne embalaže. Pri razgovorih s podjetji, ki imajo že aplicirane podobne rešitve, so ugotovili, da jim le-te omogočajo eno ali dve vključeni tehnologiji na eni steklarski peči.

S pomočjo inovacije so v Steklarni Hrastnik razvili rešitev, ki omogoča, da je na  eno peč  vezano pet strojev, s tremi različnimi tehnologijami proizvodnje: stiskano, stiskano-pihano in pihano. Nova peč tudi omogoča ustrezno recepturo stekla za vse tri tehnologije in kvaliteto steklo.

Poleg tega so:

·         zmanjšali specifično porabo taljenega stekla na peči za 9 %,

·         dosegli so boljši izkoristek proizvodne površine,

·         in avtomatizirali delovne procese.

 

S pomočjo inovacije je bila dosežena tudi polna izkoriščenost kapacitet v enoti Vitrum in posledično boljše poslovanje Steklarne Hrastnik.

 

 

ZLATO PRIZNANJE – uvrščeno na nacionalni nivo

Inovacija:
Elastična vezalka z rinčico

 

Prijavitelj:
Knez David InDavidual s.p. Zagorje ob Savi

 

Opis inovacije:

Klasične vezalke, ki se zavežejo na mašnico, je tudi najbolj razširjen način zavezovanja in ga zna uporabljati vsak človek. Vendar je takšno zavezovanje vezalke težavno za otroke, ljudi s posebnimi potrebami, avtizmom in starostniki, saj je potrebno narediti mašnico in jo tudi primerno zategniti.

Inovacija se je prvič javno predstavila na sejmu otroški bazar avgusta 2016, ter na artish in artmarket sejmih, kjer se je pokazala kot dobra tržna niša. Decembra 2016 se je zagnal projekt na kickstarterju, ki je ameriška platforma za zbiranje denarja za zagon proizvodnje. Inovacija se je predstavila tudi v Ameriki, s strani Celebrity connected, kjer je bila tudi predstavljena slavnim osebnostim. Vezalke je tudi opazila revija The LA Fashion Magazine, s katero sem se dogovoril o modni reviji, kjer bodo uporabili moje vezalke. Vsi ti kontakti so omogočili, da se dogovarjam z različnimi distributerji in prestižnimi trgovinami po ZDA.

 

 

ZLATO PRIZNANJE – uvrščeno na nacionalni nivo

Inovacija:
Simulator za osnovno šolanje pilotov z VR očali

 

Inovatorji:
Sašo Knez, Nika Mlinarič, Aljoša Skočir, Ines Repnik, Aljaž Trebušak, Nino Razpotnik, David Hanč

 

PRIJAVITELJ: Aereform d.o.o. Trbovlje

 

Opis inovacije

Letalski simulator z VR očali se takoj loči od vseh ostalih simulatorjev letenja. Ta simulator namreč nima monitorjev za prikaz slike. Monitorje nadomeščajo VR očala. Simulator Aereforma z VR očali nima omejenega vidnega polja tako kot vsi dosedanji. Simulator je cenejši za proizvodnjo, zahteva manj prostora in je energetsko bolj varčen od dosedanjih. Zaradi svoje imerzivnosti je edini simulator, ki omogoča šolanje temeljnega pilotiranja in se lahko na njem učijo popolni začetniki. Je tudi izjemno primeren za vizualizacijo razvojnih projektov. Letalski simulator z VR očali s pomočjo slike na očalih, ki sledijo pomiku glave, odnese uporabnika v virtualni svet bolj kot katerikoli do sedaj poznan letalski simulator. Skratka simulator predstavlja kvantni skok glede na obstoječe stanje trga. Izdelek je potrdil razvojni model podjetja Aereform, ki se je z njim utrdil na letalskem trgu, hkrati pa pridobil ugled, kot sposobno inovativno podjetje in kompetenten partner pri razvoju izdelkov, ki jih danes narekuje letalska dejavnost.

 

 

ZLATO PRIZNANJE

Inovacija:
Naprava za kokilno nanašanje spajke

 

Inovatorji:
Uroš Kovač (RC eNeM), Roman Joger (ETI d.d.), Miha Drnovšek (ETI d.d.) in
Janez Žerovnik (SMM d.o.o.)

 

PRIJAVITELJA: ETI d.d. in RC eNeM d.o.o.

 

Opis inovacije:

Talilni element je najpomembnejši sestavni del talilnega vložka, spajka pa pomemben del talilnega elementa. Naloga spajke je, da povzroči prekinitev talilnega elementa pri tokovnih preobremenitvah, zato mora biti njeno delovanje  zanesljivo. Za zagotavljanje zanesljivega delovanja pa je pomembno, kako je spajka nanesena na talilni element. Zagotoviti je treba ustrezno količino spajke na pravem mestu. Naprava za kokilno nanašanje spajke, na inovativen način, omogoča izpolnitev teh zahtev in je prvi primer popolne avtomatizacije takšnega načina nanašanja spajke na talilni element, hkrati pa je zagotovljena tudi velika fleksibilnost in enostavno upravljanje. Na napravi je vključena predpriprava materiala in kontrola ustreznosti nanosa, čemur so v Eti-ju namenili še posebno pozornost. Naprava je bila izdelana v sodelovanju s podjetjem SMM d.o.o. iz Maribora.

 

 

ZLATO PRIZNANJE

Inovacija:

Kombinirano zaščitno stikalo KZS-1M FN TP

 

Inovatorja:
Aleš Pograjc NELA-RC, Tadej Drnovšek ETI d.d.

 

PRIJAVITELJA: ETI d.d. Izlake in RC NELA d.o.o.

 

Opis inovacije:

KZS-1M FN TP (Kombinirano zaščitno stikalo na diferenčni tok z nadtokovno zaščito), je nov izdelek v ETI-jevi ponudbi zaščitnih stikal v termoplast izvedbi.

Osnovna zahteva je bila uporaba termoplast materiala, zaradi katerega so bili uporabljeni novi razvojno tehnološki pristopi k prilagoditvi videza Eti-jevi ponudbi stikal.

Na podlagi napredne analize brizganja se je skonstruirala delitev ohišja in pokrova na čelni strani, po sredini izdelka. Hkrati so se tudi uporabile še nekatere druge inovativne rešitve, ki so izboljšale robustnost izdelka.

Izdelek je bil razvit za potrebe  Britanskega trga. Britanci so vedno nekaj posebnega, kar se tudi kaže na  načinu izvedbe  električnih inštalacij, ki je drugačen kot v večini evropskih držav. Zato se je razvili izdelek prilagojen njihovem tipu inštalacij, ki se v večini uporablja v nekdanjih britanskih kolonijah.

S to inovacijo podjetje dviguje tržni delež in povečuje število zaposlenih ter ponuja celovite rešitve na področju zaščitnih stikal  na diferenčni tok.

 

 

ZLATO PRIZNANJE

INOVACIJA: Vzmetni sistem za pritrjevanje LED modula v ohišje svetilke s LUM

 

Inovatorji: Gregor Sentočnik, Sandi Strmljan, dr. Aleš Zalaznik, Leon Hvala

 

PRIJAVITELJ: STRIP's d.o.o, Vače

 

Opis inovacije:

LED svetila pomembno prispevajo k zmanjšanju obremenitev okolja. Nova tehnologija pa kljub uspešnosti postavlja nove izzive – kako zagotoviti dober spoj med ploščami z LED svetilnimi diodami in ohišjem svetilke?

Strip'sov vzmetni sistem za pritrjevanje LED modula v ohišje svetilke S LUM je najnovejša inovacija, ki rešuje ravno to. Inovacija predstavlja popolno novost na področju pritrjevanja LED modulov in je zanjo vložena tudi patentna prijava. Z lastnim znanjem so razvili vzmetne žične elemente, ki s svojo namestitvijo, obliko in konstrukcijo zagotavljajo enostavno vstavljanje in pritrjevanje LED modula v svetilko pri montaži v proizvodnji, kakor tudi zamenjavi LED modula brez orodja na terenu pri kasnejših servisih. Omenjeni sistem nadomešča lepilo ali druge nosilne elemente, ki ob koncu življenjske dobe svetilke, kot odpadek, dodatno obremenjujejo okolje. Sestava izdelka je enostavnejša in zato cenejša, ključne prednosti svetilke, kot so izkoristek, kakovost in življenjska doba pa izboljšane.

 

 

ZLATO PRIZNANJE

INOVACIJA:  Osebnostni vzorci PRST

 

Inovator: dr. Uroš Ocepek, prof.

 

Prijavitelj: Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje

 

Spletno orodje Osebnostni vzorci PRST predstavlja dinamičen instrumentarij za prepoznavanje učnih in osebnostnih vzorcev. Orodje prepoznava vzorce zaznavanja, reagiranja, učenja novega in razmišljanja. Je odličen pripomoček pri individualizaciji pouka, pri poklicnem usmerjanju ali pa pri oblikovanju skupin za projektno delo. Evalvacija orodja je pokazala visoko stopnjo ujemanja z uporabnikovim dojemanjem samega sebe. Inovacija je s strani Zavoda Republike Slovenija za šolstvo in šport prejela potrdilo, da je dosegla najvišjo 5. raven razvoja novosti na področju šolstva. Najpomembneje pa je, da so dijaki s pomočjo uporabe inovativnega orodja PRST spoznali svoje osebnostne vzorce in vzorce drugih. Tako ne gre samo za krepitev metakognicije, ampak tudi za sprejemanje drugih in drugačnih, kar pa je temelj inovativnega učnega okolja. Lao Ce namreč pravi: »Če razumeš druge, si pameten, če razumeš sebe, si razsvetljen.«

 

 

 

SREBRNO PRIZNANJE

AVTORJI:                     Niko Lorber, Gašper Čož, Gregor Rink, Danijel Jankovec

 

INOVACIJA:                 SLC - LED krmilnik za LED razsvetljavo

 

DRUŽBA:                     Strip's d.o.o. Vače 

 

 

AVTORICA:                  Gabrijela Blaznek

 

INOVACIJA:                  Finančna pismenost na delovni praksi v tujini

 

DRUŽBA:                     Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje

                                                                                                                                            

 

AVTORJI:                     Franjo Bizjak, Marinka Pišek Bizjak, Heda Kovač, dr. Špela Režun

 

INOVACIJA:                 Z aktivnimi zasavskimi VDC-jevci do nakupa kombija za invalide na socialno
                                       vključujoč, ekološki in medsektorski način

 

DRUŽBA:                      VDC Zagorje ob Savi

 

 

AVTOR:                        Miroslav Romih

INOVACIJA:                  Učna delavnica za inštalaterje strojnih inštalacij

 

DRUŽBA:                      Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje

 

 

AVTORJI:                     Bojan Urankar, Marjan Dolinšek (Eti Propalst)
                                       Franci Smrkolj, Janez Rozina, Franc Lazar, Rok Vozelj (Eti d.d.)

 

 

INOVACIJA:                 Nova generacija orodij za perforacijo pločevine

 

DRUŽBI:                       ETI d.d. Izlake in Eti Proplast d.o.o.)

 

 

AVTORJI:                     Štefan Kološa, Stana Kovač Hace, Anita Mazij, Jožica Jelen Jurič,
                                        Bernarda Kričej, Aljaša Urbanija    

 

INOVACIJA:                 Ljubezen - radost življenja
                                       Odgovorno in zdravo v odraslost

 

DRUŽBA:                     Srednja šola Zagorje

 

 

AVTORJI:                     Franc Rot, Mario Lovrič, Sergej Zaletel (SH);
                                       Stane Kožar (zunanji izvajalec)

INOVACIJA:                 Sistem za lažjo manipulacijo s steklarskimi kleščami v polavtomatski
                                       proizvodnji pihanega stekla

 

INSTITUCIJA:                Steklarna Hrastnik

 

 

AVTORJI:                     Robert Gaal, Radovan Krneta, Pero Ereiz, Jože Kumar, Vlado Kršlin,
                                       Mateja Koritnik

                                  

INOVACIJA:                 Rekonstrukcija F peči in podaljšanje življenjske dobe peči

 

DRUŽBA:                     Steklarna Hrastnik d.o.o.

 

 

AVTORJI:                     Andraž Pušnik, Janez Tomažin, Franci Smrkolj Marica Burkeljc (ETI d.d.);
                                      
                                   Primož Peitl, Vili Dolinšek (AMTEC.PRO d.o.o.)                                                                

 

INOVACIJA:                  Robotska celica za obdelavo sestavnih delov, namenjenih delovanju v zaščitnih stikalih na diferenčni tok

 

DRUŽBI:                       ETI d.d. Izlake in AMTEC.PRO d.o.o. Trbovlje

 

 

AVTOR:                        Franc Rot

                                  

INOVACIJA:                  Nov način konstruiranja modelov za vrtenine v ročni proizvodnji pihanega
 stekla

 

DRUŽBA:                      Steklarna Hrastnik d.o.o.

 

 

AVTORJA:                    mag. Zoran Poznič, Andrej Uduč

 

INOVACIJA:                 Novomedijske vsebine v izobraževalnih programih

 

DRUŽBA:                      Delavski dom Trbovlje

                                                                                                                                            

 

 

BRONASTO PRIZNANJE

AVTORJI:                     Boris Matko, Matjaž Zupančič, Uroš Drgan, Tadej Pavlič

 

INOVACIJA:                  Vakumski kanali na orodju za izboljšanje čitljivosti logotipov

 

DRUŽBA:                     Steklarna Hrastnik d.o.o.

 

 

AVTORJA:                    Simon Ojsteršek, Aleš Kovač

 

INOVACIJA:                  TCS stroja O90

 

DRUŽBA:                     Steklarna Hrastnik d.o.o.

 

 

AVTORJA:                   Aleš Kovač, Simon Ojsteršek

 

INOVACIJA:                  Rekonstrukcija steklarskega stroja P2

 

DRUŽBA:                     Steklarna Hrastnik d.o.o.

 

AVTOR:                       Bine Pavlič

 

INOVACIJA:                  Dokumentacija za proizvodnjo v elektronski obliki

 

DRUŽBA:                     ETI PROPLAST d.o.o. Izlake

 

 

AVTOR:                        Simon Kovač

 

INOVACIJA:                 Merilni sistem za zajem, analizo in prikaz hitrih prehodnih pojavov

 

DRUŽBA:                     ETI d.d. Izlake in RC eNeM d.o.o.

                                                                                                                                

 

AVTORJA:                   Maja Rozman, Matjaž Javoršek

 

INOVACIJA:                 Exd stikalo tip SW-xx

 

DRUŽBA:                     Tevel d.o.o. Kisovec

 

 

AVTORJI:                     Andrej Uduč, Mateja Jere Mrak, Sedija Ibrakić, Anja Doležalek Škrabar

 

INOVACIJA:                  "Uporaba google koledarja v delovnem procesu kina"

 

INŠTITUCIJA:                Delavski dom Trbovlje

 

 

 

***

Na Razpis inovacije Zasavja za leto 2017, ki ga GZS Območna zbornica Zasavje že 21. leto razpisuje, je prispelo 26 inovacijskih prijav, ki prihajajo iz 10  podjetij in razvojnih centrov ter 5 inštitucij iz Zasavja. Beležimo rekorden odziv sodelujočih inovatorjev, kar 98.

Letos bomo presegli tudi število 1.000. inovatorja.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.