Mediji

Arhiv: UO GZS o ukrepih za razvoj in konkurenčnost

Ljubljana, 6. julija 2017 - Upravni odbor GZS je na današnji seji razpravljal o ukrepih Vlade RS in gospodarskega ministrstva za gospodarski razvoj in konkurenčnost ter zahtevi sindikatov po izenačitvi najnižje osnovne plače z minimalno plačo.

Državni sekretar na MGRT mag. Aleš Cantarutti je povedal, da je bil prejšnji teden javnosti predstavljen osnutek Zakona o spodbujanju investicij, ki bo nadomestil sedanji zakon o spodbujanju tujih neposrednih investicij. Ključna novost je izenačitev tujih in domačih investitorjev. Na enem mestu bodo zbrane tudi vse spodbude, ki bodo na voljo. Na podlagi izkušenj glede Magne bo v predlogu zakona posebej predvideno tudi spodbujanje strateških investicij. Izpostavil je aktivnosti MGRT na področju razpisov. Kot je povedal, je MGRT prvič v zgodovini te vlade oblikoval razpis za nadgradnjo postavitve elektronskega poslovanja za mala in srednje velika podjetja, za digitalizacijo malega slovenskega gospodarstva. Omenil je tudi junija objavljeni razpis v vrednosti 54 mio za R&D, ki je namenjen vsem podjetjem.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup je izpostavil skupen interes GZS, Ameriške gospodarske zbornice AmCham, Slovensko-nemške gospodarske zbornice in Kluba slovenskih podjetnikov za sodelovanje pri nastajanju Zakona o spodbujanju investicij. Glede migracijske politike je opozoril, da je treba imeti v mislih najrazličnejše poklicne profile, ki jih je težko dobiti. GZS bi želela skupaj z MGRT na podlagi potreb gospodarstva proučiti seznam le-teh.   

UO GZS je MGRT-ju predlagal pospešitev sprejemanja Zakona o spodbujanju investicij v skladu z razpravami v gospodarstvu, ki bodo izpeljane tudi še v avgustu in septembru.

V nadaljevanju je predsednik GZS spregovoril o svojih programskih izhodiščih, pri tem pa izpostavil temeljni cilj, da bi bila GZS učinkovita zastopnica gospodarstva. Po dolgotrajnem procesu privatizacije in uspešni tranziciji, kjer misli zlasti na povečevanje izvoza, je prišel čas, da »stopimo na pot k bolj fokusirani razpravi o načinih, kako dvigovati dodano vrednost, kako razvijati naša podjetja v prihodnosti in kako biti dober partner vsem deležnikom v tej družbi«. GZS mora imeti za dosego teh ciljev trdne temelje v smislu konstruktivnih in pozitivnih pristopov.

Na seji je dosedanji generalni direktor GZS mag. Samo Hribar Milič povedal, da v jeseni prevzame druge izzive v zbornici, čeprav mu mandat generalnega direktorja poteče šele maja 2019. GZS čaka veliko izzivov. Izrazil je zadovoljstvo, da je zbornica v dobri kondiciji. GZS razpolaga z izjemno kompetentno in strokovno ekipo. Vsi pomembni dokumenti, ki jih sprejema slovensko gospodarstvo, najrazličnejši zakoni, kolektivne pogodbe in davčne spremembe, so se rojevali in gradili znotraj gospodarske zbornice, je med drugim še dodal.

Predsednik Gorjup je dodal, da veliko stavi na sodelovanje s članicami in člani UO GZS ter na ožjo ekipo podpredsednikov. Obstoječi - dr. Blaž Nardin, Martin Novšak in Igor Zorko o pripravljeni za nadaljnje delo, v ekipo pa je povabil tudi Izidorja Krivca, ki bo deloval predvsem na področju delegacij v tujino.        

UO GZS je sklenil, da predsednik GZS s svojimi podpredsedniki, ki so bili omenjeni, do naslednje seje Upravnega odbora GZS pripravi predlog za imenovanje novega generalnega direktorja GZS.    

UO GZS se je na seji seznanil tudi z zahtevo sindikatov po izenačitvi najnižje osnovne plače z minimalno plačo in je upravnim odborom združenj oz. zbornic dejavnosti priporočil,  da v svojih posamičnih odgovorih predmetno zahtevo sindikatov zavrnejo, če tega še niso storili. Na nivoju celotne GZS naj se oblikuje strokovna komisija za nov plačni model in pripravi osnovni koncept ter se nato na njegovi podlagi začne pogovarjati s sindikalno stranjo v obliki projektne skupine.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.