Mediji

Magna ne sme biti poligon za obračunavanje

Cilj morajo biti delovna mesta v sodobni tovarni, ob upoštevanju visokih standardov varovanja okolja, ne pa sovražni govor in žalitve.


Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) z zaskrbljenostjo opazujemo verbalne spopade v zvezi z načrtovano investicijo Magne Steyr v Hočah, prav tako pa tudi negotovost glede dejanske uresničitve te naložbe. Zato apeliramo na vse deležnike, da tako v primeru Magne kot tudi ostalih investicij naredijo vse, da bo v Sloveniji mogoče odpirati nova delovna mesta v tehnološko sodobnih tovarnah, ob upoštevanju visokih standardov varovanja okolja:

1.     Apeliramo na vse, da se vzdržijo vsakršnih žalitev ali sovražnega govora na socialnih omrežjih. Obsojamo napade, kakršnih naj bi bil prejšnji teden deležen predstavnik Slovenskega E-foruma, organe pregona pa pozivamo, da storijo vse, da najdejo storilce.

2.     Strinjamo se z vsemi, ki trdijo, da v Slovenijo potrebujemo tako delovna mesta kot zdravo okolje. Težko pa se je strinjati s tendencioznimi navedbami Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS). CNVOS je namreč po protestu skupine občanov iz Zgornjih in Spodnjih Hoč, Slivnice, Radizela, Hočko Pohorja, Bohove, Rogoze in Pivole v Ljubljani, med drugim zapisal:

»V zadnjih dneh so se večmesečni (slabo) prikriti pritiski na okoljevarstvene nevladne organizacije, da pozabijo na vse, za kar se sicer zavzemajo, ponižno sklonijo glavo in brezpogojno podprejo okoljevarstveno soglasje za hoško Magno, spremenili v odkrito oblastno izsiljevanje in javno gonjo, kakršnih v Sloveniji od osamosvojitve naprej še nismo doživeli, in ki zelo spominjata na še vedno aktualne oblastne napade na civilno družbo v sosednji Madžarski in avtokratskih državah bivše Sovjetske zveze.«

Na GZS opozarjamo, da ima vsakdo v demokratični družbi pravico do protesta in izražanja svojega mnenja. Prav nevladne organizacije pogosto opozarjajo na to. Zato je takšna izjemno tendenciozna izjava, ki meji na žalitev - vsaj v delu, ko omenja primerjavo z napadi na civilno družbo v sosednji Madžarski in celo avtokratskih državah bivše Sovjetske zveze - zelo zaskrbljujoča in meče senco na verodostojnost avtorjev izjave. Navsezadnje so tudi omenjeni občani, ki so protestirali v Ljubljani, del civilne družbe, tako kot so to tudi nevladne organizacije.

3.     Na GZS pozdravljamo in podpiramo hitro reakcijo pomembnih javnih ustanov, ki so skrbniki človekovih pravic in demokratičnega dialoga, zaradi domnevnega sovražnega govora zoper okoljevarstvenike. Z veliko zaskrbljenostjo pa opažamo, da so povsem spregledali omenjene izjave v reakciji CNVOS na protest občanov pred sedežem okoljevarstvenih organizacij v Ljubljani.

Primer Magne ne sme postati poligon za medsebojno obračunavanje niti ne primer, ki bo postal znan po dvojnih meril javnih ustanov, temveč bi morale javne ustanove, ki skrbijo za kulturo demokratičnega dialoga, z enakimi merili obravnavati izjave in dejanja vseh deležnikov.

4.     Še enkrat pozivamo vse vpletene, da sprejmejo pobudo za okoljski monitoring, ki ga ponuja investitor, in v katerega bi bili vključeni tudi okoljevarstveniki. Na to pobudo smo opozorili že pred dnevi. S tem bi dobili v Sloveniji visok standard skupnega varovanja okolja tudi za druge prihodnje investicije.

Predstavnike Vlade RS pa vnovič pozivamo, da na primeru Magne in drugih investicij takoj preučijo postopke v primerjavi z mednarodnimi standardi in v najkrajšem času pripravijo sistemske ukrepe, ki bodo omogočili, da bodo domači in tuji investitorji v Sloveniji lahko hitreje odpirali nova delovna mesta v tehnološko sodobnih tovarnah, upoštevajoč okoljske standarde razvitih držav EU. Takšnih kot je tudi zelo okoljsko osveščena Avstrija, od koder prihaja investitor, graška Magna Steyr.

Boštjan Gorjup, predsednik GZS: »Žalostno bi bilo, če bi potem, ko smo pred leti izgubili priložnost, da bi v Sloveniji postavili novo sodobno Boschevo tovarno, zdaj izgubili že investicijo Magne Steyr. Primer Magne Steyr naj bo primer, pri katerem se vsi borimo tako za delovna mesta v tehnološko sodobni tovarni kot za čim višje okoljske standarde.«

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.