Mediji

Arhiv: Sonja Šmuc nova generalna direktorica GZS


Ljubljana, 14. septembra 2017 – Na današnji seji Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je bila za generalno direktorico s štiriletnim mandatom imenovana Sonja Šmuc. Člani UO so se na seji zavzeli za bistveno hitrejši zagon in realizacijo ključnih infrastrukturnih projektov ter podprli vladni projekt izgradnje drugega tira. Podpisan je bil tudi dogovor o sodelovanju med MGRT, SPIRIT in GZS na področju spodbujanja internacionalizacije slovenskega gospodarstva.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup je izpostavil, da čakamo na tri glavne infrastrukturne projekte – energetski sektor, 3. razvojna os ter izgradnja železniške infrastrukture. V zadnjem obdobju smo se vključili v podporo 2. tiru s konceptom, ki ga je predstavilo ministrstvo, je dejal.

Po besedah Damirja Topolke iz MzI je projekt pripravljen po standardih 21. stoletja. Izrazil je prepričanje, da bo trasa v uporabi tudi v 22. stoletju. Pomembno je, da take projekte izvajamo po tržnem modelu financiranja in omogočimo obnove in zgradnje druge infrastrukture.

Gorjup je izpostavil, da moramo lego Slovenije izkoristiti, če že imamo status tranzitne države. Predlagal je oblikovanje ekipe, ki bo pregledala, kaj je mogoče narediti za slovenske prevoznike, da ne bi plačevali več kot doslej.

V razpravi je dr. Cvetka Tinauer povedala, da so na upravnem odboru SŠGZ obravnavali projekt drugega tira, ki so ga podprli, vendar »z vejico na koncu, k ji sledi del stavka, da pričakujejo od Vlade enako silovito zavzetost tudi pri izgradnji 3. razvojne osi.« Tudi GZDBK, kot pravi Tomaž Kordiš, podpira infrastrukturne projekte in izgradnjo 3. razvojne osi, ki je ključnega pomena za nadaljnji razvoj regije.

Upravni odbor GZS je podprl vladni projekt izgradnje drugega tira, obenem pa od zdajšnje in naslednjih vlad pričakuje transparentno, kakovostno in racionalno izvedbo.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je spregovoril o infrastrukturi kot priložnosti in oviri za gospodarski razvoj. V zaključni fazi je zakon o spodbujanju investicij, ki naj bi šel na vlado v začetku oktobra. Zahvalil se je podpori GZS pri projektu Magne. Glede sprostitve dostopa hrvaških delavcev do slovenskega trga dela je poudaril, da je proti podaljšanju omejitev. Spregovoril je o javnem razpisu za spodbude za RRI in povabil gospodarstvenike, da izkoristijo to priložnost in se na razpis prijavijo. Na področju stroškov delovne sile in davčne reforme je bil narejen prvi korak, s čimer je zadovoljen, pri tem pa je izrazil upanje, da bo do konca mandata narejeno še kaj.

Samo Hribar Milič je predlagal, da MGRT skupaj s strokovnjaki iz gospodarstva čim hitreje izpelje analizo vseh ovir, ki so se pri Magni pojavili; da novim investicijam ne bo treba iti prek te kalvarije, kot smo ji bili priča pri Magni. Želimo dobro, transparentno in preprosto zakonodajo, je bil jasen. Upravni odbor GZS je na tej osnovi ministru podal pobudo, da Vladi RS predlaga medresorski pregled ovir in akcijski načrt za njihovo rešitev, s ciljem bistveno hitrejšega zagona in realizacije ključnih infrastrukturnih projektov v državi.

Za generalno direktorico GZS s štiriletnim mandatom je bila z dnem 10. oktobrom 2017 imenovana mag. Sonja Šmuc. Ta je v svojem predstavitvenem nastopu dejala, da gospodarstvo ni samo sebi namen, ampak je temelj, da v državi kvalitetno in uspešno živimo vsi. Birokracija, prenormiranost imajo svojo ceno in se poznajo na konkurenčnosti. Kaj, ko bi do 2025 imeli skupen cilj, pakt vseh deležnikov, da je potrebno za 30 do 45 % dvigniti dodano vrednost na zaposlenega? Ta vizija je taka, ki daje smisel GZS kot ključnemu sestavnemu dela Slovenije kot celotne države. Na strani sindikatov pričakuje razvojno držo. Z njimi se lahko pogovarjamo o zdravstveni reformi, o generaciji 55+. Z državo pa bodo ključne točke davčni sistem, trg dela in prostorska zakonodaja. Dodala je še višje šolstvo in izpostavila vprašanje vajeništva. GZS mora postati to, kar pred njo piše - dom gospodarstva. Mora biti osrednja točka gospodarstva, h kateri se stekajo iniciative. Prepoznati mora torej tudi dobre stvari v okolju. S sodelovanjem se bo dvigoval ugled, vpliv in hitrost krovne organizacije.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup je prepričan, da bo Sonja Šmuc zmogla upravičiti vsa pričakovanja, da organizacijo zapeljemo k večji učinkovitosti. Njen uspeh je odvisen tudi od podpore vseh v zbornici in podjetjih.

Sonja Šmuc se je po potrditvi odzvala z besedami, da je zaupanje obojestransko. Računa, da bodo koraki veliki, pomembni, vmes bo tudi kak skok.

Na seji je bil podpisan tudi dogovor o sodelovanju med MGRT, SPIRIT in GZS na področju spodbujanja internacionalizacije slovenskega gospodarstva. S tem dogovorom, kot pravi Boštjan Gorjup, bomo uspeli našo internacionalizacijo zapeljati v smeri še večje učinkovitosti.


Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, GZS-Služba za strateško komuniciranje

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.