Mediji

Arhiv: Srbska poslovna delegacija v Sloveniji

Ljubljana, 1. februarja 2018– Preko 200 predstavnikov slovenskih in srbskih podjetij se je udeležilo današnjega poslovnega foruma ob četrtem skupnem zasedanju vlad Republike Slovenije in Republike Srbije. Udeležence foruma sta nagovorila predsednika vlad dr. Miro Cerar in Ana Brnabić, ki se je ob tej priložnosti vpisala tudi v knjigo častnih gostov GZS. Dogodek je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z Agencijo SPIRIT Slovenija, Ministrstvom za zunanje zadeve RS in Slovenskim poslovnim klubom Beograd.




Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc je izpostavila dosedanje uspešno gospodarsko sodelovanje. Srbija je imela lani 2-odstotno gospodarsko rast, za letos je napovedana 3,5-odstotna. Ponaša se z rastočo bonitetno oceno, javni dolg kot delež v BDP-ju je nižji od slovenskega. Pohvalila je srbske uspehe na področju tujih investicij, pri čemer je med tujimi investitorji v srbsko gospodarstvo tudi kar nekaj slovenskih. Leto 2017 je bilo tudi za Slovenijo zelo uspešno, z 4,7-odstotno rastjo. Izvoz se je povečal za 11 % na vrednost 35 mrd evrov. »Kot GZS imamo ambiciozno zastavljen cilj, da bi se izvoz do leta 2025 povečal na 50 mrd evrov«, je dodala. Poslovno okolje postaja vse bolj konkurenčno, v lanskem letu je Slovenija na lestvici konkurenčnosti WEF napredovala za 8 mest. Podobne trende pričakuje tudi v prihodnje. Vseeno nas čaka še veliko dela, je dejala, predvsem na področju izboljševanja učinkovitosti poslovanja in državne uprave.

 

Mihailo Vesović, svetovalec predsednika Privredne komore Srbije (PKS), je prepričan, da kljub odličnemu sodelovanju obstajajo priložnosti za dodatno krepitev. V okviru današnjega foruma je predvidenih 250 bilateralnih sestankov, kar potrjuje dobre poslovne odnose. Blagovna menjava med državam je v lanskem letu presegla 1,2 milijarde evrov, vendar je pri tem še nekoliko neuravnotežena, saj slovenski izvoz v Srbijo presega uvoz za dvakrat. V prihodnje bi si želel, da bi bila ta menjava bolj uravnotežena. Slovenska podjetja je pozval na povečanje investicij v Srbijo, saj priložnosti za to še ni bilo nikoli toliko kot danes.

 

Direktor Poslovanja s ključnimi komitenti v NLB, Andrej Lasič, je prikazal poslovni okolji obeh držav z bančne perspektive. Izpostavil je stabilnost srbskega dinarja zaradi gospodarskih povezav z evro območjem, rast investicij v slovensko gospodarstvo, zlasti v turizem, IT in bančništvo. V Srbiji trenutno posluje 1.500 podjetij s slovenskim kapitalom. NLB skupina je največja bančna skupina s centralo skupine v regiji. Cilj bančne skupine NLB je imeti v vseh državah regije, kjer je prisotna, ključen položaj z vidika učinkovitega servisiranja svojih strank in tržnega deleža.

 

Po besedah Radovana Bolke, predsednika Skupščine GZS, je strategija GZS na področju internacionalizacije enostavna - osvajati nove trge in nove tržne niše, a hkrati ohranitev glavnine poslovanja in tudi izvoznega uspeha v bližini, v soseščini. Srbija je regionalno in poslovno blizu, je poudaril in izrazil zadovoljstvo, da se to vse bolj odraža tudi na realiziranem poslovnem in investicijskem interesu srbskih podjetij v Sloveniji. Predvsem si želi okrepitve sodelovanja na področjih, ki predstavljajo nove izzive globalne ekonomije, kot so pametne tehnologije, industrija 4.0, digitalizacija, mobilnost, zagonska podjetja. Izjemen potencial vidi tudi v turizmu.

 

Tudi Miloš Nenezić, predsednik Skupščine PKS, ocenjuje, da je gospodarsko sodelovanje zelo dobro, a ga je mogoče še okrepiti, nenazadnje zaradi zemljepisne bližine in razvite infrastrukture. Posebej je izpostavil pomen razumevanja za gospodarstvo, ki ga kaže vlada, saj je država lahko močna le z močnim gospodarstvom.

Le na osnovi dobrega mednarodnega sodelovanja se bomo nadalje razvijali in gradili naše prijateljstvo, je še dodal.

 

Udeležence sta nagovorila tudi predsednika vlad obeh držav. Predsednik Vlade Republike Slоvеniје dr. Мirо Cеrаr, je prepričan, da »dobri rezultati gospodarstva tako v Srbiji kot v Sloveniji niso nekaj, na kar bi smeli gledati kot na osamljen otok, ampak je gospodarstvo prepleteno z vsemi drugimi sferami.« Naloga vlade je, da poskrbi za varnost v državah, dobro infrastrukturo, kvalitetno izobraževanje, razvito znanost, delujoče pravosodje, za vse podporne dejavnike, ki so tesno povezani z gospodarskim uspehom. V Srbiji vidi predvsem pomemben dejavnik stabilnosti v sferi zahodnega Balkana in širše regije. Priložnosti za sodelovanje so predvsem na področju infrastrukture, digitalizacije, ustvarjanja okolja za start-upe, na področju okolja, turizma, elektro in kovinske industrije.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić pravi, da je današnja Srbija povsem drugačna, kot je bila še pred štirimi leti. V tem obdobju je izvedla nepopularne in politično naporne reforme. Danes vsi kazalci kažejo na splošno zdravje srbskega gospodarstva. Javni dolg je v teh letih drastično padel, inflacija je znotraj predvidenih okvirjev Narodne banke Srbije, nezaposlenost je 12-odstotna, februarja bodo zaključili s programom stabilnosti (t.im. Stand-by Arrangement) pod okriljem Mednarodnega denarnega sklada. Kot je izpostavila, je sedaj pred njimi naloga,  da na zdravih temeljih naredijo korak naprej in dosežejo bolj dinamično rast. Nadaljevati morajo z ohranjanjem finančne discipline, še naprej izboljševati poslovno okolje. Potrdila je priložnosti na področju novih tehnologij in digitalizacije, kjer ima Srbija velik potencial. Zavzela se je tudi za razširitev sodelovanja na nove panoge in skupne nastope na tretjih trgih.

 

V okviru foruma so udeleženci na petih poslovnih panelih razpravljali o možnostih krepitve sodelovanja ter priložnostih za skupne projekte, ki jih vidijo na področju digitalizacije, okolja, turizma, start-up okolja in elektro ter kovinske industrije. Na panelih so sodelovali tudi nekateri ministri in državni sekretarji obeh držav. Organizirani so bili tudi bilateralni sestanki med srbskimi in slovenskimi gospodarstveniki.

 

Dodatne informacije: Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.