Mediji

Arhiv: Spodbude za domače in tuje investicije končno mogoče

Gospodarstvo je po dveh letih končno dočakalo sprejem podlage za spodbujanje investicij v Sloveniji. Prvič imamo zakonodajo, ki izenačuje in prepoznava pomen tako domačih kot tujih investicij, k čemur je močno prispeval glas Gospodarske zbornice Slovenije.

Veseli nas, da nov Zakon o spodbujanju investicij, ki so ga včeraj podprli poslanci Državnega zbora RS, spodbuja koncept rasti dodane vrednosti na zaposlenega, tako v predelovalnih kot storitvenih dejavnostih, še posebej izpostavljena pa je dejavnost raziskav in razvoja.

Spodbujanje investicij ni več samo ekonomski ukrep, temveč vključuje tudi druge možnosti, ki bodo omogočile hitrejše postopke in lažjo izvedbo investicij.

Razpisi ter drugi ukrepi, kot je register podjetij z visoko dodano vrednostjo, ki jih bo moč uveljaviti s tem zakonom, bodo lahko krepko prispevali k rasti izvoza ter dodane vrednosti za več kot 40 % do leta 2025. Gre za dva cilja, ki ju je kot pomembne srednjeročne cilje razvoja gospodarstva v svoji viziji postavila Gospodarska zbornica.

V tem trenutku je najpomembneje, da se z zakonom dane priložnosti pričnejo uresničevati takoj, vključno s pripravo petletnega načrta investicij v sodelovanju z gospodarstvom. Vsebino zakona pa moramo izkoristi tudi za promocijo Slovenije kot investicijam prijazne države, tujim investitorjem pa približati zakon in razpise s prevodom v tuje jezike in »one-stop-shop« portalom za investitorje.

Vsakršne ovire pri izvajanju ali implementaciji zakona nas bodo samo oddaljevale od skupnih ciljev gospodarske rasti in višje kakovosti življenja.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.