Mediji

Arhiv: Napotovanje delavcev je zavira poslovnim priložnostim v tujini

Ljubljana, 5. marca 2018 - Zaradi nepripravljenosti državnih organov na uvedbo novih pravil s področja čezmejnega opravljanja storitev, ki je v veljavo stopilo s 1.1.2018, so podjetja v precej negotovem položaju. Takšno stanje ogroža tako zaposlene v gospodarstvu kot gospodarstvo samo, ki si želi izvajati obveznosti skladno z veljavno zakonodajo oziroma spoštovati veljavne predpise. Nujno je vzpostaviti enoten in pregleden sistem, ki bo podjetja podpiral pri izkoriščanju novih poslovnih priložnosti v tujini.

Številna podjetja, ki poslujejo v tujini, predvsem pa v EU, se srečujejo z nedoslednostmi pri uvajanju in izvajanju nove zakonodaje, povezane z napotovanjem delavcev na delo v tujino.

V preteklih dveh mesecih je na področju napotovanja delavcev v tujino prihajalo do precejšnjih težav podjetij:

·         dokumentacija, pravila in navodila za izvajanje postopkov za pridobivanje potrdil A1 niso bila usklajena glede na spremenjene zakonske pogoje,

·         zaradi različnega tolmačenja pojma delavca na delo v tujini prihaja do neenotne obravnave z vidika delovnopravne in davčne zakonodaje ter predpisov o socialnih zavarovanjih, predvsem glede uporabe in sprememb zavarovalnih podlag delavcev na delu v tujini. V primeru 12. člena Uredbe 883/2004 je zavarovalna podlaga 002, v primeru 13. člena Uredbe 883/2004 pa zavarovalna podlaga 001, čeprav oba delo opravljata v tujini.

·         spremembe in pozen sprejem davčne zakonodaje - brez jasnih oziroma usklajenih pojasnil - predstavljajo oviro poslovanju in pravočasnim prilagoditvam že tako zahtevni zakonodaje. To posledično vpliva tudi na stroške prilagoditve informacijske podpore.

S takšnim načinom spreminjanja in izvajanja zakonodaje se ustvarja nestabilno poslovno okolje. Namesto zmanjševanja administrativnih ovir, k čemur smo se zavezali kot država, ustvarjamo dodatne. Sedanje razmere na področju napotitve delavcev v tujino omejujejo potencial podjetij, ki z izvajanjem svojih storitev v tujini ustvarjajo nove izvozne priložnosti.

Delodajalci si želijo enostavnega poslovnega okolja brez stalnih sprememb, ki onemogoča stabilnost in predvidljivost poslovanja. Zato Gospodarska zbornica Slovenije poziva vlado in pristojna ministrstva, da vzpostavijo enoten in pregleden sistem, ki bo slovenska podjetja podpiral, in ne zaviral pri njihovem poslovanju na mednarodnih trgih.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.