Mediji

Arhiv: Podaljšanje omejitev zaposlovanja Hrvatov avtogol za slovensko gospodarstvo

Ljubljana, 22. marec 2018 - Gospodarska zbornica Slovenije absolutno nasprotuje nesmiselnim političnim odločitvam, ki lahko že jutri ogrozijo pozitivne gospodarske napovedi za Slovenijo.

Včerajšnja odločitev vlade v odstopu o sprejemu Zakona o spremembi Zakona o podaljšanju prehodnega obdobja na področju prostega gibanja državljanov Republike Hrvaške in njihovih družinskih članov nas je negativno presenetila. Ne razumemo, v čigavem interesu je bila včeraj sprejeta odločitev.

GZS je v zadnjih mesecih več ministrstvom predstavila potrebo po tem, da ne pride do morebitnega podaljšanja sedanje ureditve, saj je kadrovska vrzel resen izziv za gospodarstvo. To je bilo na vseh ravneh jasno razumljeno.

Zato v nasprotju s sporočilom za javnost, ki ga je včeraj izdala vlada, ponovno poudarjamo, da bo zakon, če bo sprejet v državnem zboru, v obdobju naslednjih dveh let dodatno destabiliziral slovenski trg dela. Dejstvo je, da se slovensko gospodarstvo sooča z vse večjim povpraševanjem po kadrih, ki jih slovenski trg dela ne zagotavlja več v dovolj veliki meri. Zato smo in bomo v prihodnje vedno bolj odvisni tudi od zaposlovanja tujcev, če želimo ohranjati gospodarsko rast in razvoj.

Podaljšanje omejitev za hrvaške delavce je zato povsem v nasprotju s potrebami in pričakovanji gospodarstva, zlasti pa podjetij ob slovensko-hrvaški meji.

Na GZS od vlade, ki opravlja le tekoče posle, zahtevamo, da sporni in škodljivi zakon nemudoma umakne iz nadaljnje obravnave. Od poslancev pa, da ga v nasprotnem primeru zavrnejo. Gospodarstvo ne sme biti ujetnik meddržavnih trenj.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.