Mediji

Arhiv: Na srečanju zlatih inovatorjev o dizajnerskem razmišljanju

Ljubljana, 27. marca 2018 – 10 prejemnikov zlatih nacionalnih priznanj za inovacije je na srečanju razpravljalo o nadaljnjem razvoju svojih inovacij ter »Design Thinking« metodo za inoviranje.

Ni ideje brez sanjanja. Deljenje izkušenj in dobrih praks ter širjenje tako svoje kot podjetniške mreže so ključnega pomena za osebni in poslovni razvoj, za lažje uresničevanje ciljev, je bila v svojem uvodnem nagovoru jasna generalna direktorica GZS Sonja Šmuc.

Udeleženci so spregovorili o svojih dobrih praksah nadaljnjega razvoja inovacij. Posebej so izpostavili pomen razvoja inovacije v sodelovanju s kupci, dobavitelji, potrošniki.

Seznanili pa so se tudi z »Design Thinking« (dizajnerskim razmišljanjem) konceptom inoviranja, ki temelji na logiki, domišljiji, intuiciji, sistemskem razmišljanju in predvsem empatiji. Namen je raziskati različne potencialne možnosti - in ustvariti želene rezultate, ki optimalno izpolnjujejo potrebe in želje končnega uporabnika (kupca). Pri tem je največji poudarek na sistematskem pristopu spoznavanja ljudi, njihovega vedenja in potreb. Na ta način se skuša prepoznavati in razumeti, kaj pogrešajo, in izkoristiti nove priložnosti za izpolnitev njihovih – pogosto celo neizrečenih – potreb in želja. Proces dizajnerskega razmišljanja lahko s kombiniranjem tehnoloških in netehnoloških elementov pomaga pri zagonu novega vala poslovnih inovacij - s sodelovanjem, novim procesom odločanja in ustvarjanjem bolj trajnostne dodane vrednosti. Izjemno učinkovit je pri reševanju kompleksnih problemov, ter predvsem na začetku razvoja, ko je potrebno določiti kaj je pravi problem, ki ga je potrebno reševati.

Udeleženci so del metode preizkusili v okviru krajše delavnice dela »Design Thinking« metode v fazi razvoja ideje produkta. Mešane skupine nagrajencev so naključno izbrane »zlate inovacije« nadgradile z metodo »dve sliki« v zanimive nove produkte.

Srečanje se je zaključilo z novimi idejami, ki bodo morda v prihodnosti razveseljevale zadovoljne kupce in proizvajalce.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.