Mediji

Arhiv: INOVACIJE: Znani vsi kandidati za nacionalna priznanja GZS za inovacije

Untitled Document

Samo še pet tednov je do Dneva inovativnosti, ko bo GZS tradicionalno, tokrat že 16-ič, podelila priznanja za najboljše inovacije na nacionalni ravni. Vsi kandidati, ki se potegujejo za ta prestižna priznanja, so že znani. Dan inovativnosti bo 26. septembra v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.
Nacionalni kandidati za priznanja GZS za inovacije 2018

Podjetje

Inovatorji

Kratek opis – SLO

Podjetje:
3 PORT d. o. o.
Vojkovo nabrežje 30 a
SI-6000 Koper
E: mail@3-port.si
www.3-port.si

Inovatorji:
Mitja Krebelj, Uroš Marušič, Damjan Šavko, Patrik Vinovrški, Andrej Krota, Boris Legac, Marjan Marušič

Naziv: IoT platforma SMIP

Opis:
Platforma SMIP (»Smart Information Platform«) je edinstvena rešitev za izgradnjo naprednih rešitev za potrebe komunikacije med napravami, vizualizacijo podatkov ter obveščanje. Bistvena prednost je možnost hitre izgradnje IoT aplikacij za monitoring strojev in procesov, pridobivanje podatkov senzorjev na daljavo ter tudi aplikacij, ki omogočajo povsem nove poslovne procese za proizvajalce raznovrstnih naprav. Ti lahko s SMIP-om svojim produktom dodajo »inteligenco« in povečajo svojo konkurenčno prednost skozi nove inovativne poslovne modele.

Podjetje:
ARCTUR računalniški inženiring d. o. o.

 

Podjetje:
AIsense, raziskave in razvoj, d. o. o.

Inovatorji:
doc. dr. Matjaž Vencelj,
dr. Toni Petrovič, Andrej Košiček

Naziv: AISense Gamma IV, ročni lokator izvora gama sevanja v realnem času

Opis:
AISense Gamma IV je edinstveni lokator gama sevanja, ki v realnem času, poleg dozne hitrosti prikazuje tudi smer izvora gama sevanja. Naprava omogoča tudi zajem gama spektra, identifikacijo radionuklida ter zaznava prisotnost nevtronov.  Konkurenčna prednost je v poenostavljenem načinu ter skrajšanem času lociranjaradioaktivnega vira. Osebje je zato manj izpostavljeno morebitnemu zdravju škodljivemu sevanju.

Podjetje:
BSH Hišni aparati d. o. o. Nazarje
Savinjska cesta 30
SI-3331 Nazarje
T: +386 3 839 82 22
http://www.bosch-home.com/si/

Inovatorji:
Rok Apat, Slavko Fujs, Miha Berginc, Primož Gortnar, Boštjan Jan, Sebastijan Vehovar, Marjan Miklavžina, Matej Spasič, Vitko Remšak, Rok Stakne, Anže Podgoršek, Klemen Britovšek, Jan Ažman, Darjan Savič, Aleš Kreslin, Peter Leskovšek, Franček Brinjovec

Naziv: Samostojni popolnoma avtomatski kavni aparat TE 270

Opis: Za tiste, ki v svojem domu hrepenijo po užitkih »prave kavarne«, je Siemens izdelal novo različico samostoječega popolnoma avtomatskega kavnega aparata EQ serije. Inovacija je opremljena z visoko kakovostnim in privlačnim izgledom, je preprosta za uporabo ter nudi brezkompromisno visoko kakovostne kavne in mlečno-kavne napitke.
Novosti so: coffeeDirect zaslon, občutljiv na dotik (izbira jakosti, izbira napitka), uporaba osvetljene senzorične tipke ter sistem za penjenje mleka, upravljan s funkcijo OneTouch.

Podjetje:
CETIS d. d.
Čopova 24
SI-2700 Celje
E: info@cetis.si
www.cetis.si

Inovatorja:
mag. Roman Žnidarič, Milan Kerič

Naziv: CCH - Cetis Chip Hinge

Opis:
Cetis je med redkimi svetovnimi proizvajalci podatkovnih strani z lastnimi patentiranimi in s preverjeno učinkovitimi rešitvami. Najnovejša patentirana različica vezave podatkovne strani ima v fleksibilnem veznem materialu intregrigran elektronski brezkontaktni medij. Takšna rešitev nudi večjo varnost potnega lista pred ponarejanjem in prenarejanjem. Poskus spreminjanja vsebine variabilnih podatkov je jasno viden – dokument se uniči in ni več uporaben.

Podjetje:
Danfoss Trata d. o. o.
Jožeta Jame 16
SI-1210 Ljubljana-Šentvid
E: customerservice.SI@danfoss.com
www.danfoss.si

Inovatorji:
Matej Volk, Matjaž Osojnik, Matjaž Gustinčič, Primož Papež

Naziv: Avtomatski balansirni ventil ASV

Opis: Po statističnih podatkih do 80 % vseh zgradb v Evropi nima ustrezno uravnoteženega sistema ogrevanja. V povprečju kar 68 % vse porabljene energije stavb predstavlja ogrevanje. Z uporabo rešitve avtomatskega uravnoteženja hidravličnih sistemov je mogoče privarčevati do 20 % energije porabljene za ogrevanje stavb. Prav tako se z uporabo teh sistemov odpravijo problemi prevelike ali premajhne količine toplote v posameznih delih stavb ali problemi motečega zvoka. V primerjavi s konkurenco so glavne prednosti ASV izdelka boljša funkcija izdelka ter s tem večji prihranek energije, enostavnejša montaža in komisioniranje, bolj preprosta in hitrejša menjava območja delovanja ter enostavnejše in hitrejše polnjenje ter čiščenje sistema.

Podjetje:
Domel Holding d. d.
Otoki 21
SI-4228 Železniki
E: info@domel.com
www.domel.com

Inovatorji:
Domen Čemažar, Ladi Nastran, Igor Markič, Danijel Rodič, France Mohorič, Tomaž Stanonik, Primož Bajželj, Marjan Kokalj, Jože Kamenšek, Aleš Dolenc, Franc Potočnik, Matej Tadina, Jani Šuštar, Franjo Gorše, Katarina Prezelj, Matevž Rihtaršič, Janez Kavčič, Matjaž Čemažar, Janez Rihtaršič

Naziv: Razvoj in industrializacija modularne EC sesalne enote

Opis:
Domel je s pomočjo najsodobnejših simulacijskih orodij razvil novo družino brezkrtačne, elektronsko komutirane (EC) sesalne enote in pripadajoče elektronike, katero odlikujejo 45 % višja učinkovitost, nizek hrup in dolga življenjska doba, zanjo pa je značilna tudi izredno nizka masa in kompakten dizajn ter se s tem hitro odzval na tržni trend baterijsko napajanih produktov.
EC sesalna enota je zasnovana modularno, kar omogoča uporabo enega tipa motorja v različnih segmentih baterijskih sesalnikov in celo v različnih aplikacijah. Razvita je bila za moči od 50-400 W, poleg sesalne enote pa je bila vzporedno razvita tudi elektronika, ki skrbi za ustrezno delovanje motorja in doseganje želenih zahtev kupcev.

Podjetje:
emb-PAPST Slovenija d. o. o.
Podskrajnik 16
SI- 1380 Cerknica
E: info@si.ebmpapst.com
www.ebmpapst.si

Inovatorji:
Tadej Kranjc, Alen Turk, Matjaž Velikajne

Naziv: Razvoj vibroizolacije motorja na ventilatorju za pomivalni stroj

Opis:
V domovih uporabljamo različne gospodinjske aparate, ki so lahko glasni in slabo vplivajo na počutje človeka. V podjetju ebm-PAPST sledijo trendom razvoja vse bolj tihih produktov, zato so razvili princip vibroizolacije, ki zniža prenos vibracij iz elektromotorja na sosednje komponente. Gospodinjski aparat s tem proizvaja manj hrupa in končnemu uporabniku omogoča bolj sproščeno in kakovostno življenje.

Podjetje:
Efos informacijske rešitve d. o. o.
Razdrto 47 b
SI- 6225 Hruševje
E: info@efos.si
www.efos.si

Inovatorji:
mag. Matej Štefančič, dr. Katarina Mele, dr. Mateja Štefančič, dr. Dorjan Šuc, Dejan Jerič, Mitja Strojanšek

Naziv: Trapview, vpeljava umetne inteligence

Opis:
Sodobni načini zaščite rastlin v kmetijstvu morajo biti učinkoviti, hkrati pa imeti čim manj negativen vpliv na okolje in prehransko verigo. Za dosego teh ciljev je ključna pravilna časovna uporaba zaščitnih sredstev na rastlinah.
Z uvedbo tehnoloških novosti in vpeljavo umetne inteligence je sistem Trapview postal najbolj napreden tovrstni sistem na svetu.
Strankam ponuja (področno) avtomatsko storitev spremljanja in napovedovanja populacije škodljivcev, s tem pa omogoča cenovno ugoden in učinkovit način planiranja aktivnosti na terenu. Rezultati so vidni v manjših vplivih na okolje in tudi v izboljšani dobičkonosnosti pridelovalcev.

Podjetje:
ETI d. d. Izlake
Obrezija 5
SI-1411 Izlake
E: eti@eti.si
www.eti.si

Inovatorja:
Andraž Pušnik, Lucjan Strehar

Naziv: Zaščitno stikalo na diferenčni tok z nadtokovno zaščito KZS-4m 2p B-tip

Opis:
Kombinirano zaščitno stikalo na diferenčni tok z nadtokovno zaščito tipa B je zelo pomembna novost na svetovnem trgu, saj omogoča zaščito enofaznih frekvenčnih pretvornikov, predvsem pa polnilnic za električne avtomobile, ki so trenutno v velikem porastu. Stikalo poleg nadtokovne zaščite, kratkostične zaščite in zaščite na diferenčni tok tipa A omogoča tudi zaščito na diferenčne tokove tipa B, kamor spadajo diferenčni tokovi frekvenc do 1 kHz in pa čisti enosmerni diferenčni tokovi. Stikalo je bilo razvito v širini štirih modulov. ETI je edino podjetje, ki to stikalo proizvaja v tako ozki izvedbi.

Podjetje:
ETI d. d. Izlake
Obrezija 5
SI-1411 Izlake
E: eti@eti.si
www.eti.si

Inovatorji:
Peter Drnovšek, Matjaž Drnovšek, Anton Rome, Miha Drnovšek, Matej Kerin, Peter Bregar, Tomaž Pirnat, Blaž Zupančič, Jano Arh, Peter Benko

Naziv: Razvoj tehnologije za izdelavo nizkonapetostnih NV talilnih vložkov

Opis:
Nizkonapetostne varovalke NV zaradi svojih karakteristik zahtevajo veliko natančnost montaže izdelkov. Za zagotovitev zahtevane natančnosti so v podjetju razvili in izdelali novo napredno tehnologijo, ki je ročno montažo nadomestila s popolnoma kontroliranim avtomatiziranim in robotiziranim procesom izdelave.
Letno na novi liniji ETI izdela več kot milijon varovalk, vsakemu izdelanemu proizvodu pa dodajo tudi unikatno serijsko številko, pod katero so v bazi podatkov shranjene meritve. To zagotavljajo prvi na svetu in predstavlja njihovo veliko prednost pred konkurenco.

Podjetje:
Gorenje d. d.
Partizanska 12
SI-3320 Velenje
E: info@gorenje.si
www.gorenje.com

Inovatorji:
Tea Dovšak, Mojca Šilc, Jon Carlehed, Mitja Krajner, Izidor Rupnik, Mitja Vranc, Jože Skornšek, Uroš Gril, Matej Volk, Miha Plevel, Amadej Kvas, Janko Hrašar, Mitja Štimulak, Aleš Gašper, Alen Zavolovšek, Gregor Tepež, Klemen Horvat, Matjaž Kuhar, Alojz  Jelen, Tomo Vodovnik, Marko Pečnik, Đorđe Kojičić

Naziv: Nova generacija premijskih pralnih in sušilnih strojev ASKO Pro Home Laundry

Opis:
V Gorenju razvita nova generacija premijskih pralnih in sušilnih strojev ASKO Pro Home Laundry je načrtovana v intenzivnem sodelovanju z uporabniki in prinaša vrsto novih inovativnih rešitev, ki pomagajo opraviti eno najmanj priljubljenih gospodinjskih opravil hitro, učinkovito, varno in zanesljivo. S preizkusi je dokazano, da so ti aparati zmožni 15-20 let normalne gospodinjske uporabe. Pri tem s senzorji podprta tehnologija skrbi za minimalno porabo časa, vode in energije.
Linija teh pralnih strojev je uvod v Gorenjev poslovni model krožnega gospodarstva.

Podjetje:
Gorenje d. d.
Partizanska 12
SI-3320 Velenje
E: info@gorenje.si
www.gorenje.com

Inovatorji:
Elvir Čaušević, Jiŕi Balhar, Mitja Oštir, Matevž Popič, Jon Carlehed, Tadej Plantev, Dalibor Petrinjak, Viktor Verdev, Igor Svečko, Bojan Felle, Janez Pak, Uroš Kokolj, Mitja Križnik, Klavdija Žerdoner, Zbynek Brazdil, Jiŕi Dvorák, Aleš Bombera, Petr Pospišil, Michal Stibor, Simon Grobelnik, Pavel Višnievský, Uroš Kovačič, Franc Koren

Naziv: Nova generacija samostojnih štedilnikov FS16
Opis:
Kuhinja kot prostor za „kuharja“ postaja stvar preteklosti. Kuhinja vse bolj postaja  prostor za druženje, kjer lahko družinski člani uživajo z ljubeznijo pripravljene obroke. Gorenje zato predstavlja novo generacijo samostojnih štedilnikov s številnimi naprednimi funkcijami in detajli, ki zagotavlja precej enostavnejšo, prijetnejšo, varnejšo in brezskrbno uporabniško izkušnjo. Z novo generacijo samostojnih štedilnikov (širine 50, 60 in 70 cm), Gorenje dopolnjuje ponudbo univerzalnih gospodinjskih aparatov, ki se odzivajo na zahteve hitrega življenja.

Podjetje:
HELIOS Tovarna barv, lakov in umetnih smol Količevo d. o. o.
SI-Količevo 65
1230 Domžale
T: +386 1 722 40 00
http://www.helios.si

Inovatorji:
dr. Martin Ocepek, Peter Mišvelj, Jožefa Zabret, asist.dr. Miha Steinbücher, Tomaž Košir, Roman Pestotnik, dr. Peter Venturini

Naziv: Nova generacija veziv za poliuretanske barve za zaščito kovin in lesa

Opis:
Inovacija se nanaša na skupino akrilnih veziv za izdelavo najzahtevnejših premazov za zaščito in privlačen izgled kovin ter lesa. V primerjavi z obstoječimi materiali na trgu so v Heliosu uspeli zmanjšati emisije nevarnih organskih topil v vezivih in z vgradnjo bio-obnovljivih surovin ustvarili potencial za energijske prihranke. Nova veziva zagotavljajo visoko kvaliteto po zahtevah najzahtevnejših kupcev zahodne Evrope. Na relativno konservativni trg premazov je podjetje uspelo prodreti že v nekaj mesecih, kar je velika potrditev kvalitete inovacije.

Podjetje:
HYB, d. o. o.
Levičnikova cesta 34
SI-8310 Šentjernej
E: info@hyb.si
www.hyb.si

Inovatorji:
dr. Marko Pavlin, Sandi Kocjan,Tadej Zarabec, Janez Gramc

Naziv: Miniaturni diferencialni senzor tlaka HPSD8000

Opis:
Miniturni diferencialni senzor tlaka je zasnovan na sodobnem CMOS namenskem vezju za digitalno obdelavo senzorskih signalov in s pomočjo algoritma odpravlja vse neželene vplive temperature in nelinearnosti.
Velika točnost in izjemna dolgoročna stabilnost ter možnost napajanja s 3V ali 5V omogočajo uporabo baterijskega napajanja v mobilnih aplikacijah in prenosnih napravah.
Tipične aplikacije senzorja so medicinske naprave (za anestezijo, naprave za pomoč pri dihanju, CPAP, spirometri, koncentratorji kisika), klimatske naprave (merilci pretoka, nadzor filtrov, kontrola gorilcev), instrumenti in ostale industrijske aplikacije.  

Podjetje:
Impol 2000, d. d.
Partizanska 38
SI-2310 Slovenska Bistrica
T: 02 845 31 00
www.impol.si

Podjetje:
Alcad d. o. o.
Zg. Bistrica 4
SI-2310 Slovenska Bistrica
E: info@alcad.si
www.alcad.si

Podjetje:
C3M d. o. o.
Tehnoloski Park 21
SI-1000 Ljubljana
E: info@c3m.si
www.c3m.si

Inovatorji:
dr. Varužan Kevorkijan, Uroš Kovačec, dr. Peter Cvahte, Vukašin Dragojević, Marina Jelen, dr. Darja Volšak, Borislav Hostej, Irena Lesjak (Impol d.d.)
Sara Hmelak, Branko Hmelak (Alcad d. o. o.)
dr. Tomaž Šustar, dr. Janez Langus(C3M d. o. o.)

Naziv: Razvoj industrijskega algoritma za načrtovanje sestave, lastnosti in proizvodnih parametrov recikliranju prijaznejših zlitin v skupini Impol

Opis:
Inovacija se nanaša na razvoj naprednega algoritma za načrtovanje gnetnih aluminijevih zlitin predpisane kakovosti s povečanim deležem odpadnega aluminija in procesnih poti izdelave končnih izdelkov za zagotavljanje želene kombinacije funkcionalnih lastnosti. Algoritem je zasnovan na uporabi umetne inteligence (nevronskih mrež) in njenem učenju s podatki, pridobljenimi s podatkovnim rudarjenjem po procesih skupine Impol, zbranimi v big data matriki.

Podjetje:
INCOM Proizvodno trgovsko podjetje d. o. o. Ajdovščina

Inovatorji:
Nataša Kofol Ščuka, Darja Vrečar, Iris Kavčič, Tamara Juričič, Matija Šinigoj, Kristjan Jerončič

Naziv: Leone AL!VE linija bolj zdravih sladoledov

Opis:
V podjetju so izdelali dva posebna sladoleda pod blagovno znamko Leone AL!VE.: Proteinsko palčko Vanilja in Mini Meal palčko.

Nizkokalorično proteinsko palčko odlikujejo visoka vsebnost beljakovin (11,5 %), naravno prisotni sladkorji in primerna sladoledna masa, ki omogoča, da sladoled obstoji na palčki (konkurenca ga polni v lončke).

Nizkokalorična Mini Meal Palčka je sladoled z grškim tipom jogurta in vitaminom D, pol-kandiranimi gozdnimi sadeži in musliji, ki obdržijo svojo hrustljavost. To je uspelo doseči le podjetju Incom.

Podjetje:
Iskraemeco, d. d.
Savska loka 4
SI-4000 Kranj
E: info@iskraemeco.com
www.iskraemeco.com

Inovatorji:
Mojca Markizeti, Nives Gregorc, Janez Bitenc, Primož Košir, Jan Cvek, Luka Šparovec, Damir Zajec, Janez Okorn, Aleksander Jerman, Boštjan Kerbev, Nikolina Vidovič, Katja Lipič, Nika Černivc, Simon Balanč, Nataša Hartman, Nina Merše

Naziv: Pravični števec

Opis:
Projekt Pravični števec se osredotoča na trajnostni razvoj in načela krožnega gospodarstva pri proizvodnji pravičnih pametnih števcev. Projekt je ključni element tritirne Iskraemecove trajnostne strategije, s poudarkom na uresničevanju trajnosti v podjetju, v dobavni verigi in v partnerstvih. Pravični števec pozornost namenja materialom, njihovemu poreklu, delovnim standardom in razvoju višjih standardov v industriji. Pomemben element je izobraževanje in širjenje zavedanja med kupci, dobavitelji in drugimi deležniki. Pravični števec dodaja krožnost in trajnost na zemljevid ključnih poslovnih vrednot.

Podjetje:
Iskratel, d. o. o., Kranj
Ljubljanska cesta 24a
SI-4000 Kranj
E: info@iskratel.si
www.iskratel.com

Inovatorja:
dr. Mitja Golja, Uroš Habič

Naziv: Iskratel Innbox V70-U in Innbox G69

Opis:
Iskratel je razvil unikatno rešitev zaključevanja optičnih vlaken v najnovejši generaciji optičnih produktov. Na hrbtni strani domskega prehoda Innbox G69 so integrirani utori za navijanje/organiziranje optičnega vlakna ter predel za pritrjevanje in varno hrambo optičnega zvara. Optično vlakno ter predvsem zaključni konektor in optični spoj so tako dobro zaščiteni pred zunanjimi vplivi.

Univerzalni produkt Innbox V70-U ima poleg podobno integrirane optične zaključitvene enote še inovativno rešitev dodajanja brežičnega modula. Podporna noga produkta služi kot optična zaključitvena enota, odprtina v sredini podporne noge služi v pomoč organiziranju kablov v primeru stenske montaže.

Inovacijo, zaščitena z modelom, med drugim odlikuje tudi mična oblika ter optimirani stroški proizvodnje.

Organizacija:
Kemijski Inštitut
Hajdrihova 19
Si-1000 Ljubljana
E: glavna.pisarna@ki.si
www.ki.si

 

Inovatorji:
izr. prof. dr. Matjaž Kunaver, mag. Frenk Kovač, dr. Nataša Čuk

Naziv: Nov,  zelen način za proizvodnjo nanoceluloze

Opis:
Na Kemijskem institutu so razvili inovativen in izjemno nezahteven postopek za pridobivanje nanoceluloze. V svetu sta poznana dva energetsko potratna in okolju škodljiva postopka: s hidrolizo s 60 % žveplovo kislino ali z mehanskim mletjem. Predlagan postopek KI pa uporablja naravno obnovljive vire in porabi bistveno manj energije. Nanoceluloza je naravni material, biorazgradljiva in omogoča izjemne mehanske lastnosti, zato so jo že uporabili kot ojačitev v polimernih kompozitih, v papirništvu, premazni industriji in kot nosilec zdravilnih učinkovin. Inovativni postopek dosega do 5 krat nižjo ceno proizvodnje nanoceluloze od sedaj obstoječih.

Organizacija:
Kemijski Inštitut
Kemijski Inštitut
Hajdrihova 19
Si-1000 Ljubljana
E: glavna.pisarna@ki.si
www.ki.si

Inovator:
dr. Nejc Hodnik

Naziv: Pametni način recikliranja plemenitih kovin

Opis:
Nov postopek recikliranja plemenitih kovin je ekonomski in ekološko bistveno boljši kot dosedanje tehnologije, ki jih uporabljajo v industriji. Na Kemijskem institutu naslavljajo učinkovito predelavo nevarnih odpadkov. Z novim postopkom dosegajo bistveno nižjo ceno plemenite kovine od tržne. Ključne ekološke prednosti procesa recikliranja so stokrat nižja koncentracija kislin. P ostopek poteka pri sobni temperature brez sproščanja strupenih odpakov v okolico. Sam postopek je povsem elektrificiran, kar omogoča, da se lahko vso energijo, potrebno za predelavo odpadkov, pridobi iz vetrnih in sončnih elektrarn, s tem pa se poskrbi za popolno krožno gospodarstvo.

Podjetje:
Kolektor KFH, Pogonski sistemi in komponente d. o. o.
Vojkova ulica 10
SI-5270 Idrija
E: kfh@kolektor.com
www.kolektor.com

Inovatorka:
Karla Kosmač

Naziv: Razvoj visoko koercitivnega plastomagnetnega materiala z lastnostmi za zahtevne, tehnološko dovršene rotorske aplikacije

Opis:
Z razvojem lastnega magnetnega materiala, ki sestoji iz poliamida 6 (PA6), visoko koercitivnega stroncij-feritnega (SrFe12O19) magnetnega prahu in aditivov, so v Kolektorju razvili nov material, s katerim dosegajo nižji izmet rotorjev v primerjavi s trenutno na trgu dostopnim materialom. Razvit material ima boljšo tekočnost, kar izboljša procesibilnost le-tega med brizganjem. Ta posledično vpliva tudi na nižje vrednosti neuravnoteženosti na rotorjih. S primernejšim magnetnim prahom so tudi magnetne karakteristike rotorja znotraj specifikacij. Zmanjšali so izmet, izdelava rotorjev pa je stabilnejša in donosnejša.

Podjetje:
Kopa računalniški inženiring, d. d.
Kidričeva 14
SI-2380 Slovenj Gradec
E: info@kopa.si
www.kopa.si

Inovatorji:
Damjan Uranc, Matjaž Jurjec, Marko Gubenšek, Špela Blatnik Ošlak, Gregor Štelcer, mag. Domen Ocepek

Naziv: Intuitivni osebni portal zaposlenih – HR-BOT 24/7

Opis:
Intuitivni osebni portal zaposlenih uvaja digitalizacijo procesov tudi na področje kadrovske funkcije. Portal zaposlenih je mesto, kjer zaposleni na pregleden način vidi svoje podatke, spremlja doseganje svojih ciljev, izraža svoje mnenje in predloge ter komunicira s kadrovsko službo. Na tem mestu si lahko postreže z različnimi podatki, ki bi jih drugače v papirni obliki dobil od kadrovske službe (plačilne kuverte, odločbe za dopust, planirana izobraževanja in sodeluje v različnih anketah, ki so namenjene izboljšavam procesov in načrtovanju izobraževanja …). Z digitalizacijo zaposlenim v kadrovski službi ostane več časa za tiste procese, ki so namenjeni razvoju, dvigovanju kompetenc in aktivnemu vključevanju ostalih zaposlenih v procese razvoja kadrov.

Podjetje:
Kopur d. o. o.
Pameče 150 A
SI-2380 Slovenj Gradec
E: info@kopur.si
www.kopur.si

 

Inovatorji:
mag. Marko Smrtnik, Jože Gaberšek, Samo Veršnik, Dušan Goršek

Naziv: Razvoj kompozitne plošče iz recikliranega materiala po novem, patentiranem postopku

Opis:
Z inovacijo podjetje izboljšuje negativne vplive odpadnih materialov na okolje in omogoča njihovo ponovno uporabo. Ostanki flisa se z mletjem in ustreznim modeliranjem in termoformiranjem predelajo v plošče in tridimenzionalne izdelke različnih oblik in videzov brez ali z dodajanjem veziv. Rezultat so dekorativne, reliefne akustične zaščitne plošče, primerne za uporabo v zaprtih prostorih – za pregrade, kot stropovi. Plošče so odličen izolator zvoka, saj absorbirajo neželen hrup.

Podjetje:
Kovinoplastika Lož d. d.
Stari trg pri Ložu
Cesta 19. oktobra 57
SI-1386 Stari trg
E: info@kovinoplastika.si
www.kovinoplastika.si

Inovatorja:
Petar Tadić, Samo Petrič

Naziv: Vratna zapora Comfort

Opis:
Vratne zapore Comfort spadajo v družino zapor, ki se poslužujejo s ključem. Vgrajuje se jih v vrata najsodobnejšega designa, ki nimajo vgrajenih klasičnih kljuk, ampak imajo vgrajene ročaje. Poleg tega je posebnost zapore Comfort v integriranem sistemu za avtomatsko aktiviranje elementov zapiranja. Le-ta poskrbi, da so elementi zapiranja aktivirani vsakič, ko se vratno krilo zapre. To pomeni, da je vratno krilo v vsakem trenutku zaprto v 3 točkah. S tem se občutno izboljša tesnjenje vratnega krila, zmanjšajo se toplotne izgube in s tem stroški energije. Odlično tesnjenje vrat ima za posledico tudi zmanjšano emisijo hrupa iz okolice in s tem dvig bivanjske kakovosti.

Podjetje:
Kovis d. o. o.
Brezina 102
SI-8250 Brežice
E: info@kovis-group.com
www.kovis-group.com 

Inovatorji:
Ivan Smolej, David Deržič, Uroš Grivc

Naziv: Osni deljeni zavorni disk za železniški tovorni promet

Opis:
Inovacija rešuje izziv energetske učinkovitosti zavornega diska za železniška vozila. Znižana je bila maso izdelka, s čimer se je zmanjšala potrebna moč lokomotive oziroma povečala možnost prevoza večje količine tovora, hkrati pa zmanjšala energija, potrebna za proizvodnjo izdelka samega. Vse lastnosti te inovacije blagodejno vplivajo na okolje. V podjetju so optimizirali tudi obliko hladilnih reber zavornega diska, ki kljub zmanjšani masi izdelka še vedno enako učinkovito odvajajo toploto ter pri vrtenju ustvarjajo bistveno manjši zračni upor. Na novo je bil zasnovan tudi spoj plošče-pesto, kar povečuje varnost izdelka ter zmanjšuje možnost pojava morebitnih vibracij.

Podjetje:
KRKA, d. d., Novo mesto
Šmarješka cesta 6
SI-8501 Novo mesto
E: info@krka.si
www.krka.si

Inovatorji:
Klemen Korasa, dr. Vesna Krošelj, Tamara German Ilić, dr. Špela Miklič, Marija Rangus, dr. Polona Bukovec, mag. Lucija Hvalec, Iztok Klobčar

Naziv: Razvoj hitro razgradljive tablete z imatinibom za zdravljenje rakavih obolenj

Opis:
Inovacija predstavlja hitro razgradljivo disperzibilno tableto z imatinibom, ki se uporablja za zdravljenje nekaterih rakavih obolenj. Disperzibilna tableta se pred zaužitjem razpusti v kozarcu vode ali soka, kar onkološkim bolnikom olajša požiranje zdravila. Razvoj inovativnega zdravila je plod intenzivnega razvojnega dela Krkinih strokovnjakov ter uporabe vrhunske razvojne in proizvodne opreme in najsodobnejših analiznih pristopov. Izdelek je bil uspešno lansiran na ključnih trgih in pomembno prispeva h konkurenčnosti in dobrim poslovnim rezultatom podjetja.

Podjetje:
KRKA, d. d., Novo mesto
Šmarješka cesta 6
SI-8501 Novo mesto
E: info@krka.si
www.krka.si

Inovatorji:
dr. Miha Vrbinc, dr. Silvo Zupančič, dr. Tadeja Birsa Čelič, Janko Štajner, dr. Blaž Brulc, dr. Nina Brvar

Naziv: Razvoj filmsko obloženih tablet s kristalno obliko etorikoksiba in postopek priprave polimorfne oblike I

Opis:
Inovacija vključuje razvoj filmsko obloženih tablet s hitrim sproščanjem etorikoksiba v več jakostih, ki se uporabljajo za zdravljenje bolezni mišično-skeletnega sistema. V izdelek so vključeni patentno zaščiteni izumi na ravni zdravilne učinkovine in na ravni farmacevtske oblike, v katero podjetje vgrajuje lastno zdravilno učinkovino.
Uporaba pomožnih snovi s specifičnimi lastnostmi ter inovativnega in stroškovno učinkovitega tehnološkega postopka izdelave omogoča podjetju patentno neodvisen in v industrijskem merilu ponovljiv proizvodni postopek ter uspešno trženje na trgih, ki so za podjetje ključni.

Podjetje:
Ledinek Engineering, d. o. o.
Bohovska cesta 19 A
SI-2311 Hoče
E: info@ledinek.com
www.ledinek.com

Inovatorji:
Gregor Ledinek, Robert Gašparič (Ledinek Engineering)
Janez Klemenčič (Simat - Janez Klemenčič s. p.)

Naziv: UNIPRESS - stiskalnica za stiskanje in lepljenje lesnih lamel v lamelne plošče poljubnih širin z možnostjo vmesnih odprtin brez izmeta lesnih lamel

Opis:
Inovacija izhaja s področja strojev za obdelavo lesa za proizvodnjo lesenih hiš. UNIPRESS stiskalnica omogoča bočno spajanje lamel različnih dolžin v lamelne plošče poljubnih širin in z izdelavo odprtin (za okna, vrata) s prihrankom lesa.

Inovativna konstrukcija stiskalnice omogoča kontinuirano proizvodnjo in stiskanje lesnih lamel v plošče velikih dimezij. Stiskalnica omogoča oblikvanje vmesnih odprtin med procesom stiskanja lesa. Predstavlja nov, svež pristop, ki omogoča večji izkoristek lesa – vhodne surovine in s tem tudi manj odpadnega materiala.

Podjetje:
Lek veterina d. o. o.
Lipovci 251 a
SI-9231 Beltinci
E: info@lek-veterina.si
www.lek-veterina.si

Inovatorji:
Elizabeta Škrget, Tina Horvat, Jožica Domiter, Karmen Jerič, Jožica Hartman, Dejan Vrabelj, Danijela Ficko, Milan Cigut, Stanislav Štotl, Jernej Domonkoš, prof. dr. Abdulah Gagić 

Naziv: Metoda in vodotopna krmna mešanica Actiferm®

Opis:
Inovacija Actiferm® je vodotopna dopolnilna krmna mešanica s probiotiki, vitaminom C in eteričnimi olji za spodbujanje imunske sposobnosti, zmanjšanje možnosti naseljevanja patogenih mikroorganizmov v prebavnem traktu in izboljšanje proizvodnih parametrov pri perutnini. Kompleksna inovativna sestava produkta krepi ter spodbuja imunski odziv mladih živali, izboljšuje funkcijo prebavil ter prebavne procese, povečuje ješčnost krme in zauživanje vode. Actiferm® je izredno pomemben v reji perutnine pri povečanem pritisku patogenih bakterij, kot so Salmonella, E. coli ali Campylobacter, saj spodbuja odziv imunskega sistema, preprečuje razmnoževanje patogenih mikroorganizmov in hkrati optimizira proizvodne parametre reje z izboljšanjem funkcionalnih procesov v prebavilih.

Podjetje:
MIK Celje d. o. o.
Celjska cesta 55
SI-3212 Vojnik
E: mik@mik-ce.si
www.mik-ce.si

Inovator:
prof. dr. Peter Novak

Naziv: MIKrovent prezračevalni sistem
Opis:
MIKrovent 60 in 120 sta nova modela lokalnih prezračevalnih sistemov s tehnologijo, ki nadomeščajo odpiranje tesnih oken z namenom zračenja. MIKrovent je sistem za decentralizirano prezračevanje novih in obstoječih stavb z rekuperacijo toplote z možnostjo regulacije vlage v bivalnih prostorih. Novi napravi nudita ugodje visoke stopnje rekuperacije zraka, ki znaša do 95 % ter sta namenjeni uporabi tudi v večjih prostorih, tudi nad 60 m2. Nova modela prezračevalnih sistemov dajeta možnost izbire med entalpijskim ali navadnim prenosnikom toplote, glede na zahteve kupca.

Podjetje:
Radeče Papir Nova d. o. o.
Njivice 7
SI- 1433 Radeče
E: info@radecepapir.si
www.radecepapir.si

Inovatorja:
Marko Novak, Dušan Kolman

Naziv: Raztopina za obdelavo papirja in postopek površinske obdelave papirja za izboljšanje jakosti in odpornosti papirja

Opis:
Večina bankovcev na svetu je izdelana iz tradicionalnega bombažnega papirja. Lastnosti bombažnih vlaken in njihova obdelava v procesu izdelave omogočata boljše mehanske, površinske in tiskarske lastnosti papirja. Poskusi prehoda na plastični denar se že pojavljajo, pa vendar papir iz bombaža trdno drži primat pri izdelavi bankovcev; nenehno  se iščejo nove rešitve za podaljšanje življenjske dobe papirnih bankovcev.
Na življenjsko dobo bankovcev vplivajo razmere v obtoku, umazanija, toplota, vlaga, mehanski stres. V podjetju Radeče Papir Nova so razvili postopek priprave raztopine in obdelave papirja za bankovce, s katerim se bankovcem poveča odpornost proti maščobam, vodoodpornost in tudi izboljša mehanske lastnosti papirja.

Podjetje:
Razvojni center Jesenice, d. o. o.
Cesta Franceta Prešerna 61
SI-4270 Jesenice

in podjetje:
SIJ Acroni d. o. o.
Cesta Borisa Kidriča 44
SI-4270 Jesenice
E: info@acroni.si
sij.acroni.si

Inovatorji:
dr. Grega Klančnik, Aleš Čop, dr. Boštjan Bradaškja, mag. Viktorija Marušič, mag. Milan Klinar, Aljoša Reven

Naziv: Debela pločevina orodnega jekla za delo v vročem lastne blagovne znamke SITHERM 2343

Opis:
Jeklo blagovne znamke SITHERM 2343 je rezultat razvoja Razvojnega centra Jesenice in podjetja SIJ Acroni. S poznavanjem materiala in aplikacij so v obeh podjetjih zagotovili ponovljivost proizvodnje na obstoječe omejitve ključnih agregatov. Inovativnost in konkurenčna prednost je v skrbno načrtovanem procesu izdelave, ki omogoča doseganje mikročistoče in homogenost materiala, primerljivo z najzahtevnejšimi postopki klasične izdelave brez dodatnih tehnoloških korakov (EPŽ postopkov). Inovacija predstavlja ključno vrsto jekla v skupini jekel za delo v vročem in nam na široko odpira vrata k izdelavi ostalih vrst orodnih jekel te skupine.

Podjetje:
Roto Group d. o. o.
Gorička cesta 150, Černelavci
SI-9000 Murska Sobota
T: +386 2 52 52 151
www.roto-group.eu

Inovatorja:
Matjaž Pavlinjek, Denis Mušković, Kristjan Gregorčič, Suzana Flisar, Anja Farič

Naziv: Ponton za vodo – morje, jezera, reke

Opis:
Ponton je novost na trgu, ki zajema obstoječe dobre lastnosti funkcionalno podobnih izdelkov z daljšo življenjsko dobo in posledično manjšimi stroški vzdrževanja kot tudi proizvodnje. Običajna življenjska doba pontonov (jeklenih, lesenih) je 2-3 leta, če to estetika dopušča. Inovativnost Rotojevega pontona se kaže že v sami strukturi izdelka, v 100-odstotno reciklabilnem materialu (polietilen je izredno trpežen in vzdržljiv material, ki vzdrži težke zunanje vplive tudi 10 let in več) in funkcionalnosti (možnost kombiniranja in oblikovanja poljubnih oblik in vzorcev pohodnih površin).
S pomočjo novega pontona (jezera, mirne vode, za odprta morja in hitre reke) se lahko izkoristijo še neizkoriščene vodne površine v posamezni regiji ter s tem omogoči večjo turistično prepoznavnost posamezne regije.

Podjetje:
SIJ Metal Ravne d. o. o.
Koroška cesta 14
SI-2390 Ravne na Koroškem
E: info@metalravne.com
sij.metalravne.com

Inovatorji:
Gašper Stopar,                 Emil Zohorović, Jernej Turščak, Damjan Petrič

Naziv: Optimizacija proizvodnje ledeburitnih jekel za delo v hladnem

Opis:
Inovacijski projekt “Optimizacija proizvodnje ledeburitnih jekel” zajema celoten proizvodnji proces od jeklarne do adjustaže končnih izdelkov. Vključuje analitiko celotnega proizvodnega procesa, iskanje potencialnih problemov in predvidevanje rešitev.
Inovacijska ekipa je obdelala 64 potencialnih problemov in nanje poiskala ustrezne rešitve z naslednih področij:  površina ingota, temperatura kokil, merjenje temperature ogrevanja, optimiranje časov valjanja, kontrola gredic z uvedbo lupe za kontrolo površine in ureditvijo pogojev za kontrolo z ustrezno svetlobo, uvedba nove doktrine čiščenja, zmanjšanje zastojev proizvodenga procesa.
Skupni učinek inovacije v letu 2017 je bil 1,2 milijona evrov prihranka.

Podjetje:
SIJ Ravne Systems d. o. o.
Koroška cesta 14
SI-2390 Ravne na Koroškem
E: info@ravnesystems.com
https://sij.ravnesystems.com

Inovatorji:
Nejc Gorinšek, Igor Vušnik, Blaž Smonkar

Naziv: Edinstveni sistem avtomatske manipulacije okroglih palic

Opis:
Podjetje je razvilo edinstveno rešitev avtomatskega manipuliranja okroglih palic. Z inovativnim sistemom je mogoče posuževanje najrazličnejših obdelovalnih strojev z okrogljimi palicami. Sistem je prijazen za uporabo in omogoča avtonomen način delovanja. Zmanjšuje možnosti za poškodbe operaterjev, nastanek zastojev in poškodbe zaradi manipulacije na materialu. Uporabljen je lahko na širokem dimenzijskem razponu in omogoča popolno avtomatizacijo procesa posluževanja okroglih palic različnim obdelovalnim strojem, možne pa so tudi nadaljnje nadgradnje sistema.

Podjetje:
Smart Optometry Programske rešitve za optometrijo d. o. o.
Lapajnetova ulica 19
SI- 5270 Idrija
E: zan.menart@smart-optometry.com
https://www.smart-optometry.com

Inovatorji:
Blaž Grah, Urban Kodela, Žan Menart, Matic Ozebek, Matic Vogrič

Naziv: AMBLYOPLAY – Trening vida z igro za otroke

Opis:
AmblyoPlay je trening vida skozi igro, namenjen otrokom s težavami v vidnem sistemu (nezadostna konvergenca, leno oko, škiljenje itd.). Te težave prizadenejo do 15 % populacije, odpravlja se jih lahko tudi s treningi vida. S treningi je potrebno pričeti v čim bolj rani mladosti, saj so rezultati najboljši pri otrocih do 8. leta. Trening mora biti otrokom zanimiv, zato je AmblyoPlay zasnovan kot igra na tablici ali računalniku, ki se prilagaja otrokovim potrebam in napredku, le-tega pa lahko starši in specialisti tudi spremljajo. Cilj je otroka motivirati za igro, saj je redno izvajanje treninga vida predpogoj za uspeh.

Podjetje:
Swatycomet d. o. o.
Titova cesta 60
SI-2000 Maribor
E: info@swatycomet.si
www.swatycomet.com

Inovatorji:
Valentina Prapotnik, Rok Mezgec, Lolita Šerod, Danijela Senčar                Marija Kotnik, Valerija Napotnik, mag. Urška Vouri, Peter Matavž

Naziv: Inovativna linija smolno rezanih rezalk in brusnih plošč Metalynx Ceramic s samoostritvenim keramičnim zrnom

Opis:
Linija je izdelana s keramičnimi abrazivnimi zrni, ki se zaradi posebne mikrokristalne strukture med procesom rezanja ali brušenja nenehno samoostrijo, kar pomeni, da izdelek vedno reže ali brusi s polno močjo. To zrno zahteva posebno močen vezivni sistem, močnejši kot ostale rezalne in brusne plošče. Zato so v podjetju razvili tudi nov vezivni sistem, ki močneje drži zrno v matrici. Za optimalno učinkovitost izdelkov je potrebna pravilna kombinacija stroja in izdelka; zahteva stroje z največjo zmogljivostjo (brez padca obratov pri delu). Celotna izbira kombinacije zrn in veziva omogoča izredno učinkovito brušenje oz. rezanje, bistveno daljšo življenjsko dobo izdelka v primerjavi z ostalimi izdelki v tem segmentu.

Podjetje:
Swatycomet d. o. o., PE Zreče
Tovarniška 5
SI-3214 Zreče
E: info@swatycomet.si
www.swatycomet.com

Inovatorji:
Valentina Prapotnik, Rok Mezgec, Vili Potočnik, Milena Krajnik  Peter Matavž, Primož Mumelj, Marija Kotnik, Valerija Napotnik, David Gorenjak, mag. Iva Mlinšek Lešnik

Naziv: Inovativna 'Solid-Core' tehnologija izdelave SwatyComet Special Ultracut tankih rezalk

Opis:
Novost je nova linija tankih rezalk v premium kakovosti. Preboj so v podjetju dosegli z razvojem nove tehnologije stiskanja tankih rezalk. Inovacija omogoča do 30 % hitrejši rez in tanjši izdelek, prihranek časa, višjo produktivnost, nižji strošek dela, manjšo poraba in odpad obdelovanca, manj prahu pri rezanju, lažje delo, natančnejši rez. 15 % višja gostota omogoča do 30 % več rezov, s tem pa manj menjav orodja, več obdelanih kosov in tudi večjo dodano vrednost za kupca.

 

Podjetje:
Talum Tovarna aluminija d. d., Kidričevo
Tovarniška cesta 10
SI-2325 Kidričevo
E: guest@talum.si
www.talum.si

Inovatorji:
Boris Šegula, Simon Strmšek, mag. Gregor Zečević

Naziv: Eco green Alu Can

Opis:
Talum s posodobitvijo tehnološke opreme in razvojno-raziskovalnimi aktivnostmi svojim kupcem omogoča sklenjen krog reciklaže.
Postopek poteka tako, da Talum od svojih kupcev odkupi procesni odpad in ga kot vhodno surovino uporabi v proizvodnji rondic za istega kupca. S tem se zniža ogljični odtis tlačne doze, ki je proizvedena na ta način. Poveča se energetska učinkovitost proizvodnje rondic v Talumu in konkrenčna prednost podjetja na trgi.
Trg v tem trenutku ne ponuja podobnih rešitev zaradi omejitev v proizvodnji ponudnika rondic.

Podjetje:
Tevel d. o. o.
Borovniško naselje 7
SI-1412 Kisovec
E: info@tevel.si
www.tevel.si

Inovatorja:
Dejan Vincek, Matjaž Javoršek

Naziv: Kontroli sistemi GALAXY

Opis:
Kontrolni sistem GALAXY je nadgradnja klasičnih sistemov za merjenje in alarmiranje pojava nevarih plinov. Ne gre zgolj za merjenje, ampak predvsem za preprečevanje nevarnosti za ljudi in premoženje, kar je osnovni namen merjenja. Integracija in modularnost naprave omogočata hiter razvoj in napredek panoge, saj je ob željenem dodatnem senzorju le-tega enostavno priklopiti na obstoječ sistem, ne da bi bil potreben nakup celotne naprave, kot je praksa sedaj. Modularnost omogoča pocenitev stroškov razvoja in izdelave, saj je centralna enota enaka za vse uporabnike in zato cenejša. Sistem je izdelan v protieksplozijski zaščiti.

Podjetje:
TPV d. o. o.
Kandijska cesta 60
SI-8000 Novo mesto
E: tpv@tpv.si
www.tpv.si

Inovatorji:
mag. Mirko Zupanc, mag. Vili Malnarič, Jurij Švegelj, Miran Podpečan, Marko Malnarič, Mitja Drenovec, Aleš Jakša, Tadej Verce, Dušan Šimec, Matevž Masilo, Boštjan Judež

Naziv: Integriran zvezni zadrževalnik vrat, delujoč v širokem temperaturnem območju

Opis:
Doslej so bila vrata motornega vozila opremljena z zadrževalnikom, ki je omogočal zadrževanje vrat vozila na dveh vmesnih položajih med zaprtim in odprtim položajem vrat. Izkazalo se je, da to ne zadostuje, saj lahko z vrati poškodujemo lastno ali sosednje vozilo. Podjetje je zasledilo potrebo po zadrževalnikih vrat, ki bodo zagotavljali brezstopenjsko zadrževanje vrat v katerem koli položaju med obema skrajnima legama.
Inovacija rešuje problem zasnove in realizacije zveznega zadrževalnika vrat motornega vozila, ki potrebuje malo prostora za vgradnjo in omogoča zvezno zadrževanje vrat.  Inovativen zadrževalnik vrat je lahek, kompakten, zdržljiv, enostaven za izdelavo, montažo, uporabo in ne potrebuje vzdrževanja v življenjski dobi, zato je primeren za velikoserijsko industrijsko proizvodnjo. Z inovativno rešitvijo nudimo korist tako proizvajalcem vozil kot tudi uporabnikom.

Podjetje:
Willy Stadler d. o. o.
Velika Vas 62 a
SI-8273 Leskovec
E: post@willystadler.si
http://willystadler.si

Inovator:
Rok Mežič

Naziv: Odstranjevalec etiket iz PET plastenk

Opis:
Odstranjevalec etiket je komponenta znotraj linije za mehansko ločevanje PET embalaže, katerega naloga je odstranjevanje etiket iz PET plastenk.
Inovacijo kot celoto sestavljajo inovativni deli: rotor, ohišje, pogonski sklop, električni krmilje ter varovala. Plastenke v stroj prihajajo preko vstopnega transportnega traku, v notranjosti stroja pridejo v stik z rotirajočim delom, kjer se zgodi proces odstranjevanja etiket s pomočjo posebnih rezil. Skozi izhodno odprtino na dnu, plastenke in odstranjene etikete potujejo preko transportnega traku na nadaljnjo obdelavo.
Prednosti glede na konkurenco: večja zmogljivost, manj zastojev ter lažje vzdrževanje in čiščenje.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.