Mediji

Arhiv: Prašičerejci podpisali dogovor o sodelovanju

Gornja Radgona, 29. avgust – Na 56. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA so predstavniki GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in Zadružne zveze Slovenije podpisali dogovor o sodelovanju na področju prašičereje.

GZS-ZKŽP, KGZS in ZZS s tem dogovorom o sodelovanju potrjujejo medsebojni interes za izboljšanje konkurenčnosti prašičerejskega sektorja v Sloveniji. Podpisniki dogovora o sodelovanju ugotavljajo, da je sodelovanje ključno za izboljšanje konkurenčnosti sektorja, tehnološki napredek, povečanje staleža živali ter ohranjanje kakovosti. Zato si bo vsak po svojih močeh in v okviru svojih pristojnosti prizadeval za uresničevanje ciljev, določenih s tem dogovorom o sodelovanju. Cilje bodo uresničevali predvsem z izboljšanjem poslovnega sodelovanja, vzpostavitvijo in nadaljnjo krepitvijo partnerstva ter prizadevanji za povečevanje konkurenčnosti slovenskega prašičerejskega sektorja. Glavni cilji dogovora o sodelovanju so predvsem povečanje števila tekačev iz 115.000 na 180.000, povečanje letnega zakola pitancev na 300.000, vzpostavitev masnih bilanc, ohranjanje kakovosti slovenskega prašičjega mesa ter da prašičereja postane ekonomsko zanimiva panoga.

David Skornšek, predsednik sekcije prašičerejcev pri GZS-ZKŽP in direktor družbe Farme Ihan d.d., je ob tej priložnosti povedal: »Kot pobudniki podpisa dogovora si bomo prizadevali za razvoj panoge in dvig samooskrbe slovenskega svinjskega mesa.«.

Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije pa je dodal: »Čeprav je memorandum kratek, je bila pot do njega dolga in je zahtevala kar nekaj dogovarjanj in usklajevanj. Je pa pravi korak k boljšemu sodelovanju v korist slovenske prašičereje«.

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije je dejal: »Cilje bomo uresničevali predvsem z izboljšanjem poslovnega sodelovanja, vzpostavitvijo in nadaljnjo krepitvijo partnerstva ter prizadevanji za povečevanje konkurenčnosti slovenskega prašičerejskega sektorja«.

***

Dodatne informacije:

Nina Barbara Križnik, GZS-ZKŽP, nina.kriznik@gzs.si; 01 58 98 293

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.