Mediji

Arhiv: 29. posvet Poslovanje z nepremičninami tudi tokrat presegel pričakovanja

V Portorožu se je zaključil tradicionalni, že 29. po vrsti, posvet Poslovanje z nepremičninami v organizaciji GZS-Zbornice za poslovanje z nepremičninami. Tudi letošnji posvet je z zanimivim programom, ki je bil krojen po meri pričakovanj panoge, privabil skoraj 400 obiskovalcev. Ti so bili izjemno zadovoljni s programom in predstavljenimi temami, še posebej pa so pohvalili razpravi prilagojen format posameznih omizij.

Delo organizatorjev je bilo nekoliko lažje zaradi dejstva, da so ravno v tem času v pripravi oziroma celo v zakonodajnem postopku nekateri predpisi, ki lahko na panogo pomembno vplivajo. Po drugi strani se nahajamo v volilnem letu, zato je bilo nekoliko težje zagotoviti udeležbo najvišjih predstavnikov resornih ministrstev, saj se je nova vlada oblikovala pred manj kot dvema mesecema. Kljub temu smo lahko predvsem z odzivom Ministrstva za okolje in prostor zelo zadovoljni. Posveta pa so se udeležili tudi drugi deležniki, ki pomembno vplivajo na panogo in že tradicionalno sodelujejo tako pri organizaciji kot izvedbi posveta. Nenazadnje je bila pomembna tudi mednarodna udeležba, saj so se posveta na povabilo organizatorja udeležili tudi predstavniki upravnikov in nepremičninskih posrednikov iz Hrvaške in Srbije.

V četrtek, 8. novembra, so udeleženci posveta na plenarnem delu sodelovali na treh okroglih mizah.

Na prvi so se seznanili z aktualnimi izhodišči resornega ministrstva za spremembo zakonodaje na področju upravljanja, čemur je sledila izjemno zanimiva razprava. V okviru slednje so udeleženci predstavnike ministrstva opozorili na težave, ki jih lahko prinesejo nepremišljene spremembe zakonodaje in jim predstavili argumente proti nekaterim načrtovanim spremembam. Obenem so ponovno opozorili na nekatere pomanjkljivosti predstavljenih izhodišč, še posebej na potrebo, da se tudi na področju upravljanja nepremičnin za opravljanje dejavnosti predvidi vsaj osnovne pogoje.

Druga okrogla miza je bila namenjena vprašanju uvedbe stroškovne najemnine, razprava pa se je zaključila z upanjem, da je res napočil pravi čas, da bo zakonodajalec izpolnil zaveze iz v letu 2015 sprejete Resolucije o Nacionalnem stanovanjskem programu, še posebej zavezo o ukinitvi neprofitne in uvedbi stroškovne najemnine s socialnim korektivom v obliki stanovanjskega dodatka. Udeležencem posveta je v nadaljevanju g. Gilles Hempel iz Luksemburga, sicer direktor socialne nepremičninske agencije, predstavil način delovanja agencije in ureditev posredovanja pri najemu zasebnih stanovanj v Luksemburgu. Vsebina je bila posebej zanimiva, ker na podlagi že omenjene resolucije tudi Stanovanjski sklad Republike Slovenije pripravlja podoben produkt za slovenski trg. Poslušalci so bili s predstavljenimi rešitvami zelo zadovoljni, posebej pa jih je navdušil način uporabe nezazidanih zemljišč za začasno postavitev mobilnih bivalnih enot.

Udeleženci zadnjega omizja pa so skušali odgovoriti na vprašanje ali finančne obremenitve nepremičnin dušijo razvoj v Sloveniji. Po zanimivi razpravi so udeleženci zaključili, da sicer bremena res pretirano ovirajo razvoj, vendar ključna težava ni v višini teh bremen temveč v nejasnih pravilih in izjemno zapletenih postopkih. Iz tega razloga je investitorjem skoraj nemogoče predstaviti tako finančne kot terminske okvire investicije. Državo so zato pozvali, da čim prej poenostavi postopke pa tudi da čim bolj poenoti davčne stopnje, s čimer bi bil sistem za vse zavezance bolj razumljiv.

V petek 10. novembra, pa so udeleženci nadaljevali z delom v okviru štirih sekcij, in sicer:

§  Sekcije za upravljanje nepremičnin,

§  Sekcije za promet z nepremičninami,

§  Stanovanjske sekcije in

§  Sekcije za vrednotenje in ocenjevanje nepremičnin.

 

Udeleženci posameznih sekcij so s tem dobili priložnost za podrobnejšo strokovno obravnavo najpomembnejših aktualnih vprašanj v panogi, ki se nanašajo na posamezno obravnavano področje.

Tudi letos bomo organizatorji posveta pristojnim ministrom na posebnem dogodku v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, in sicer 21. novembra, posredovali zaključke posveta s posameznih obravnavanih področij in od njih skušali pridobiti ustrezne odzive. Seveda pričakujemo, da se bodo dogodka udeležili najvišji predstavniki resornih ministrstev, saj je to odlična priložnost, da vzpostavijo stik s predstavniki panoge in pridobijo dragocene informacije za nadaljnje delo. Na ta način bi še izboljšali sodelovanje stroke s predstavniki oblasti in s tem tudi pripravo boljših predpisov na področju poslovanja z nepremičninami in nadaljnji razvoj panoge.

Glede na izjemno uspešno organizacijo posveta in izraženo zadovoljstvo udeležencev se že veselimo jubilejnega 30. posveta, ki ga bomo organizirali v letu 2019.

Boštjan Udovič 
Direktor ZPN


 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.