Mediji

Arhiv: V pripravi izhodna poslovna delegacija v Beograd

Ob uradnem obisku predsednika R Slovenije Boruta Pahorja v Srbiji konec januarja Gospodarska zbornica Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter Spirit Slovenia organiziramo delegacijo podjetij, ki jih zanimajo področja digitalizacije poslovanja in uprave, krožnega gospodarstva, turizma ter drugih povezanih dejavnosti. Pokrovitelj delegacije je NLB.

Sodelujoči gospodarstveniki se bodo udeležili slovensko-srbske poslovne konference 28. januarja v Palači Srbije v Beogradu. Tam jih bosta poleg predsednikov obeh zbornic, Boštjana Gorjupa (GZS) in Marka Čadeža (PKS), nagovorila predsednik RS Borut Pahor in predsednik R Srbije Aleksandar Vučić. Predstavitvi gospodarskega stanja in trendov v obeh državah s strani Andreja Lasiča iz NLB bo sledila okrogla miza o digitalizaciji poslovanja in uprave, na kateri bodo s slovenske strani sodelovali Igor Zorko, podpredsednik GZS, predsednik UO »Digitalna koalicija«, Branko Greganović, predsednik izvršnega odbora NLB Banke Beograd, Alenka Pahor Žvanut, vodja sektorja za vsebinski marketing na STO ter Aleš Jenčič, Interexport d.o.o. (digitalizacija v agrarnem sektorju). O novih trendih v turizmu bo spregovorila Maja Dimnik iz World of Glamping. Srbska stran se namreč zelo zanima za izkušnje s področja glampinga.

Podrobnosti so na https://www.gzs.si/Dogodki/28-01-2019/izhodna-gospodarska-delegacija-v-srbijo. Seznam že prijavljenih srbskih podjetij je objavljen na http://srbija-slovenija2019.talkb2b.net/.

Srbija je sicer deseti najpomembnejši zunanje trgovinski partner Slovenije. Medsebojna blagovna menjava že vrsto let krepko presega milijardo evrov. V letu 2017 je tako presegla 1,3 milijarde EUR, v prvih devetih mesecih lanskega leta pa se je izvoz v Srbijo povečal še za devet odstotkov, uvoz pa celo za 26 % kar zmanjšuje sicer občuten slovenski presežek. Najbolj zastopane blagovne skupine v izvozu so osebna, transportna in vlečna vozila ter njihovi sestavni deli, avtomobilske gume, izdelki strojne industrije in gospodinjski aparati. Na uvozni strani prednjačijo aluminijaste plošče, medicinski aparati, hladilniki, izdelki iz železa in orodja. Velik del blagovne menjave oziroma uvoza je povezan tudi s slovenskimi poslovnimi investicijami v Srbiji. Vrednost teh je po zadnjih podatkih Banke Slovenija presega milijardo evrov. Po drugi strani je Slovenija vse bolj atraktivna destinacija tudi za srbske investitorje. Vrednost Srbskih investicij v slovensko gospodarstvo že presega 200 milijonov evrov (Comtrade, Fructal, hotela Kempinski in Intercontinental, Letališče Portorož, Gorenjska banka)

Ocenjujemo, da poslovne priložnosti za slovenska podjetja še niso izčrpane, predvsem v višjih oblikah sodelovanja, vključno s skupnim nastopom na tretjih trgih na področjih, ki jih nagovarja delegacija (digitalizacija, krožno gospodarstvo, turizem).

Blagovna menjava med državama je na povezavi.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.